Biesboschcentrum houdt crossingstochten

14 februari 2020 12:02

Het Biesboschcentrum houdt crossingstochten door de Biesbosch. Tot begin mei, wanneer we 75 jaar bevrijding vieren, wordt bijna iedere zaterdag langs plekken gevaren waar zo geheten liniecrossers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bijna 400 nachtelijke vaartochten maakten tussen bezet Holland en het al bevrijde Brabant.

Leen Fijnekam, gids in het natuurgebied, vertelt dagelijks over de bevers en de rest van de natuur. "Maar de vaartochten zijn nogal onderbelicht gebleven. Wij proberen nu als gidsen met de tochten ons best te doen om binnen het kader van 75 vrijheid mensen het gevoel te geven wat er toen gebeurd is."

"Je kunt er wel over lezen in boeken en dergelijke, maar het gevoel geef je pas op het moment dat je op de bepaalde plekken bent. Zodat je ziet waar het gebeurd is." Zo vertelt Fijnekam verder.

De liniecrossers brachten brachten verzetsstrijders, spionnen en Joodse mensen naar bevrijd Brabant. En brachten medicijnen terug. Dat moest gebeuren uit het zicht van de Duitse patrouilleboten.

Voor wie een tochtje wil maken kan zich iedere zaterdag melden bij het Biesboschcentrum.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)