Boek 'We zijn vertrokken' moet gebeurtenissen van Joden in Dordrecht vertellen

23 april 2021 15:27

Kees Weltevrede, oud-docent geschiedenis en lid van de werkgroep Stolpersteine, heeft een nieuw jaarboek "We zijn vertrokken" geschreven over de vervolging van Dordtse Joden. Wat hem betreft is de Dordtse geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog te onderbelicht gebleven.

"Tijdens mijn studie heb ik veel bronnen gezien die mogelijk gebruikt zouden kunnen worden. Die heb ik nu gebruikt om het hele beeld geprobeerd te maken wat er in oorlogstijd in Dordt is gebeurd ten aanzien van de Joodse mensen."

Musea doen geen onderzoek
Volgens Weltevrede, die bij de gemeente plannen heeft ingediend maar bot ving, doen de Dordtse musea verder geen onderzoek. "En het niveau van het museum is dusdanig dat je daar ook weinig van kan verwachten."

Jack Cohen woont momenteel in Capelle aan den IJssel, maar heeft veel familie in Dordrecht. Ook was hij erg betrokken bij de Dordtse Joodse gemeenschap die inmiddels is gefuseerd met de Rotterdamse. "Het is bijna uniek te noemen dat iemand zoveel jaar bezig is geweest om minitieus en chronologisch alles van de weggevoerde Joodse inwoners uit Dordrecht heeft weten vast te leggen."

"Uniek stuk"
Ook heeft Weltevrede de families achterhaald. De grootouders van Cohen woonden in die tijd aan de Vest. "Ik heb er veel gelogeerd", vertelt Cohen. Hij noemt het boek "een uniek stuk" voor de Joodse bevolking uit Dordrecht.

Het boek "We zijn vertrokken" is nu te koop in de boekhandel.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)