Dordrecht, Netherlands

CDA wil giftreinen uit Dordt weg hebben

Het CDA in Dordrecht is verbijsterd dat het nieuwe Integraal Veiligheidsprogramma 2019-2022 van burgemeester en wethouders géén prioriteit geeft aan het stoppen met het rijden van giftreinen door de bebouwde de kom van de stad.
Petra Scheurwater | 23 januari 2019 10:05 | Aangepast op 23 januari 2019 10:05
Het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor is in de Drechtsteden al jarenlang een groot punt van zorg. Hoewel de landelijke overheid allerlei maatregelen heeft genomen om de veiligheid op het spoor te verbeteren wordt de risiconorm nog altijd vijfvoudig overschreden.


Dordt is koploper in het lijstje van onveilige spoorsituaties in Nederland. Raadslid Mafalda Weerts vindt het daarom "onvoorstelbaar dat het College geen massale actie voorstelt om deze gevaarlijke treinen van het Dordtse spoor af te krijgen. De veiligheid van onze stad staat hierdoor zwaar onder druk en verdient allerhoogste prioriteit."


Vanuit de Rotterdamse haven rijden jaarlijks duizenden spoorwagons met gevaarlijke stoffen naar België en Duitsland. In 2020 zullen dit jaarlijks 60.000 treinwagons zijn. Het Dordtse CDA wil daarom dat alles gepoogd wordt om die treinen om de stad heen te leiden.


Dat vergt enorme investeringen, bijvoorbeeld in het al bestaande idee om een 'Robel-lijn' aan te leggen. Tot die is aangelegd zouden giftreinen ook kunnen omrijden over de Betuwelijn of de HSL, zo opperen de christen-democraten in Dordrecht.


Ze vinden dat het college van B&W, waarin de partij overigens zelf vertegenwoordigd is, veel meer druk moet uitoefenen op Rijk, Tweede Kamer, Europa, Provincie, ProRail en andere belanghebbenden om een alternatieve route te realiseren.

Burgemeester Wouter Kolff zegt dat de giftreinen al jaren de aandacht van het college hebben. "We praten daarover onder meer met het ministerie, maar dit is geen probleem wat je even oplost met één druk op de knop."

Lees ook

Na moord of dodelijk ongeluk staat Niels nabestaanden bij in hun contact met media: 'Ik probeer hun verdriet te verwoorden'

Als familieleden te maken krijgen met een fataal ongeluk of een moord, is er niet alleen het grote v...

Bizarre gasrekening als Jaime verhuist: hij moet bijna 70.000 euro bijbetalen

Het leven van de Dordtse Jaime Quant komt compleet op zijn kop te staan als hij een mailtje van zijn...

Grasmat onbespeelbaar: competitieduel FC Dordrecht bij De Graafschap afgelast

De wedstrijd van FC Dordrecht bij De Graafschap, die maandagavond op het programma stond, is afgelas...

Flinke schade bij aanrijding tussen bestelbusje en trekker

Een trekker en een busje hebben maandag flinke schade overgehouden aan een aanrijding. De botsing ge...

Judith zet al meer dan 10 jaar kansarme kinderen in het zonnetje

Ze is de drijvende kracht achter de High Five Foundation in Dordrecht. Een stichting die kinderen va...

5 redenen waarom Geert Wilders overal in de regio de winnaar van de verkiezingen werd

Van de grote steden Rotterdam en Dordrecht tot de kleinere landelijke gemeenten in onze regio: overa...