Dordrecht, Netherlands

CDA wil giftreinen uit Dordt weg hebben

Het CDA in Dordrecht is verbijsterd dat het nieuwe Integraal Veiligheidsprogramma 2019-2022 van burgemeester en wethouders géén prioriteit geeft aan het stoppen met het rijden van giftreinen door de bebouwde de kom van de stad.
Petra Scheurwater | 23 januari 2019 10:05 | Aangepast op 23 januari 2019 10:05
Het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor is in de Drechtsteden al jarenlang een groot punt van zorg. Hoewel de landelijke overheid allerlei maatregelen heeft genomen om de veiligheid op het spoor te verbeteren wordt de risiconorm nog altijd vijfvoudig overschreden.


Dordt is koploper in het lijstje van onveilige spoorsituaties in Nederland. Raadslid Mafalda Weerts vindt het daarom "onvoorstelbaar dat het College geen massale actie voorstelt om deze gevaarlijke treinen van het Dordtse spoor af te krijgen. De veiligheid van onze stad staat hierdoor zwaar onder druk en verdient allerhoogste prioriteit."


Vanuit de Rotterdamse haven rijden jaarlijks duizenden spoorwagons met gevaarlijke stoffen naar België en Duitsland. In 2020 zullen dit jaarlijks 60.000 treinwagons zijn. Het Dordtse CDA wil daarom dat alles gepoogd wordt om die treinen om de stad heen te leiden.


Dat vergt enorme investeringen, bijvoorbeeld in het al bestaande idee om een 'Robel-lijn' aan te leggen. Tot die is aangelegd zouden giftreinen ook kunnen omrijden over de Betuwelijn of de HSL, zo opperen de christen-democraten in Dordrecht.


Ze vinden dat het college van B&W, waarin de partij overigens zelf vertegenwoordigd is, veel meer druk moet uitoefenen op Rijk, Tweede Kamer, Europa, Provincie, ProRail en andere belanghebbenden om een alternatieve route te realiseren.

Burgemeester Wouter Kolff zegt dat de giftreinen al jaren de aandacht van het college hebben. "We praten daarover onder meer met het ministerie, maar dit is geen probleem wat je even oplost met één druk op de knop."

Lees ook

Dordrecht schrapt Decemberdagen, Dwaalspoor gaat wel door

De kerstfestiviteiten in Dordrecht zijn vrijwel allemaal geschrapt in verband met de coronamaatregel...

Dordtse raad 'teleurgesteld' in Programma Sportparken: 'Veel te mager en onvolledig'

De Dordtse gemeenteraad - zowel de coalitie als oppositie - is niet tevreden met het Programma Sport...

Zoektocht naar mogelijke drenkeling

De hulpdiensten rukten zondagmiddag uit naar de Vreedonklaan omdat er mogelijk een persoon in het wa...

Oudste soldaat Olivier Bij de Vaate op 106-jarige leeftijd overleden

Olivier Bij de Vaate - die in mei 1940 op het eiland van Dordrecht tevergeefs vocht tegen de Duitse ...

Houden Dordtenaren zich aan het vuurwerkverbod?

Net als vorig jaar geldt er rond de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Het kabinet heeft hiervoor gek...

Kolff over nieuwjaarsnacht: twee arrestaties en geen vuurwerkslachtoffers

Er zijn tijdens de jaarwisseling in de stad twee mensen opgepakt wegens het niet tonen van een legit...