Dordrecht, Netherlands

COLUMN: De Dordtse binnenstad was een vicieuze cirkel

Deze column is geschreven door Arthur Attasio. Een van de drie mannen van de Goed Verhaal, Lekker Podcast.“Zullen we even gaan wandelen?”, vraag ik aan mijn vriendin terwijl ik mijn laptop dichtklap en het blauwe licht van het scherm uit mijn ogen wrijf. Het antwoord is, net zoals het rondje dat we lopen, altijd hetzelfde. Via de Grotekerksbuurt begeven we ons naar de Pottenkade om vervolgens de hele Voorstraat uit te lopen en via de Kuipers- of de Wolwevershaven terug naar huis te keren.
Alka Goos | 3 april 2021 09:00 | Aangepast op 3 april 2021 09:00
Omdat we dit al een jaar doen hebben we heel wat dromen zien komen en zien gaan. De lege panden op de Voorstraat lijken meer dan eens te zuchten wanneer er voor de zoveelste keer een nieuw gat in hun muren wordt geboord en zij onderdak moeten bieden aan mensen die tegen beter weten in hun inboedel uitstallen. Ook ik zucht soms, denkend aan de uitzichtloze situatie waarin we als individu, maar soms ook als stad, lijken te zitten.

Wanneer we op het Scheffersplein lopen en ik haar voor de zoveelste keer vertel dat het eigenlijk geen plein maar een brug is, wordt mijn aandacht getrokken door een ronddraaiende blauwe plumeau. De plumeau komt bij elk rondje dat hij maakt tegen een tandartsstoel aan en wordt vergezeld door roodwitte linten die aan een ventilator zijn vastgemaakt.

“Hier haalden we toch altijd zo’n veel te dure smoothie en een broodje met kruidenroomkaas?”, zeg ik terwijl ik de etalage aandachtig bekijk. Mijn vriendin lacht en wijst naar de stickers rechtsonder. “Etalage.art. Wat zou dat zijn?” Enthousiast als ik ben wanneer ik (minimaal een deel van) mijn eigen naam tegenkom, zoek ik het op.

Etalage.art is een project van SBK (Stichting Beeldende Kunst), DOOR en Iconoclash om de leegstand in onze historische binnenstad een doel te geven. Het cijfer 1 op de etalage doet vermoeden dat er meer etalages zijn. Na het zien van een ijzeren cactus, een halve schedel, bruistabletten waar (alweer) een deel van mijn naam opstaat en een dode man met voor hem een onthoofde duif, zetten we onze tocht voort. Een rondje om de V&D heeft de vicieuze cirkel doorbroken en geeft niet alleen mij, maar ook de rest van de stad, hoop op een betere tijd.

De Goed Verhaal, Lekker Podcast is te vinden op Spotify. Volg de podcast ook op Instagram en Facebook: @goedverhaallekkerpodcast. Deze zaterdag een extra bijzondere aflevering. Deze is namelijk opgenomen in het oude V&D gebouw. 

Meest gelezen

Kinderstepje en jas gevonden, maar geen kind aangetroffen

Jordy Nijenhuis | 25 jun 2022 21:19

Criminelen plunderen rekening bejaarde man na babbeltruc

Corrado Francke | 27 jun 2022 10:30

Lees ook

Ex-BVD'ers gaan verkiezingen in als 'Op Ons Eiland': 'Iedereen telt mee'

Dordtenaren die in maart stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen kunnen kiezen uit nóg een nieuwe...

VVD maakt zich zorgen om schuldpositie Dordtse ondernemers

De Dordtse VVD heeft vragen gesteld aan het college over het feit dat de coronasteun vanaf 1 januari...

Geen nieuwjaarsreceptie van de gemeente, wel pubquiz voor raadsleden

Ook dit jaar gaan de deuren van het Stadhuis niet open vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. D...

Inzamelactie in Grote Kerk: schoenen voor Griekse vluchtelingenkampen

Toevallig nog kinderschoenen liggen waar je graag vanaf wil? Die kan je inleveren bij de Grote Kerk ...

Karim bakt oliebollen voor minima en horeca: 'Uit de hand gelopen hobby'

Overal in onze regio zien we ze op oudjaarsdag: oliebollenbakkers. Karim uit Zwijndrecht bakt ze voo...

Coronacijfers lopen ondanks lockdown toch weer op

Na een maand van dalende cijfers, stijgen ook in Dordrecht de besmettingen weer. Dat blijkt uit de d...