De kracht van vrijheid; een lezing door Arjan Erkel

08 mei 2020 11:00

Vrijheid heeft voor veel mensen de afgelopen weken een nieuwe dimensie gekregen. Voor de coronacrisis uitbrak, gaf Arjan Erkel een lezing over vrijheid. RTV Dordrecht zendt vrijdag nogmaals de reportage uit die we hierover maakten.


"Vrijheid voor mij is dat je dat kan doen wat je wilt kiezen en dat ook gaan doen", verwoordt Erkel bijna poëtisch in het interview na afloop van zijn lezing. Hij werd in augustus 2002 in Dagestan ontvoerd toen hij daar aan het werk was voor de hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen. Ruim 600 dagen werd hij vastgehouden. Over zijn ervaringen schreef hij een boek en geeft hij tegenwoordig regelmatig lezingen. Zo ook in The Movies, waar hij op 12 maart te gast was op uitnodiging van de werkgroep 75 jaar bevrijding.

Dick Verheijen is één van de leden van deze werkgroep. Samen met Peter van der Leer had hij tal van activiteiten bedacht om dit jubileumjaar te vieren. Op die 12de maart kon hij nog niet voorzien hoe direct Nederland in de daarop volgende weken te maken zou krijgen met onvrijheden.

"Vrijheid is voor ons heel normaal eigenlijk", zei Verheijen toen. De werkgroep had er bewust voor gekozen om Arjan Erkel zijn verhaal te laten vertellen. "Ik ken zijn verhaal al langer. Hij kan als geen ander laten voelen wat het is om helemaal niks meer te kunnen, om volledig onvrij te zijn". Verheijen hoopte met de lezing mensen te laten nadenken over hoe het is om vrij te zijn. En hoe je omgaat met mensen die op een bepaalde manier geen vrijheid kennen, zoals vluchtelingen.

De reportage over de lezing van Arjan Erkel is vanaf vrijdagavond 18.00 uur te zien op TV Dordrecht.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)