Dordtenaar schrijft boek over Sander de Kramer

31 maart 2021 11:12

Frits Baarda is in onze stad een bekende auteur. Hij heeft diverse boeken geschreven over Dordrecht. Recent nog over zijn straat in coronatijd. Maar nu heeft hij een bijzonder werk aan zijn oeuvre toegevoegd: hij heeft een boek geschreven over journalist Sander de Kramer. En die ontvangt deze woensdag de internationale prestigieuze Four Freedoms Award.Sander de Kramer werd in Nederland vooral bekend als de man achter het Straatmagazine, de krant die door daklozen verkocht wordt. Hij haalde het initiatief naar Nederland. Zo leerde hij ook Frits Baarda kennen, die de Dordtse afdeling van de krant voor zijn rekening nam. In het Drechtstad FM radioprogramma Studio De Witt vertellen Baarda en De Kramer hoe het boek 'Welcome to the Jungle' tot stand kwam.

“Ik leerde hem ruim 20 jaar geleden kennen”, vertelt Baarda. Ik ben nu zelf benaderd door hem om zijn verhaal op te tekenen.” En dat verhaal is indrukwekkend. In 2007 reisde De Kramer af naar Sierre Leone, dat toen aangemerkt werd als gevaarlijkste land van de wereld. Hij maakte daar kennis met kinderen die onder vreselijke omstandigheden ingezet werden om te werken in diamantmijnen. De Kramer vertelde aan Baarde hoe hij zich voelde: “Ik mag niet meer terug naar Rotterdam, zonder dat ik iets voor die kinderen heb gedaan.” Baarda: “En dat heeft hij gedaan. Dertien jaar later staan er 30 scholen en heeft hij tientallen mensen geholpen.”

Vereerd en dankbaar
Samen met een team van professionals en vrijwilligers zet De Kramer zich in voor onderwijs en een betere toekomst voor de kinderen. Baarda voelt zich vereerd dat hij dit verhaal mag optekenen.
“Als persoon vond ik het heel fijn dat hij mij benaderde, maar als professional, als journalist, ben ik ongelooflijk verguld, dat zon welbespraakte man met zoveel ervaring en passie mij uitgekozen heeft.” Sander de Kramer is op zijn beurt trots op het resultaat: “Ik ben heel bij dat Frits het zo heeft opgeschreven. Want zoals hij dat heeft gedaan, kan niemand het. Het is echt heel knap en mooi gedaan. Ik ben erg dankbaar.”

Four Freedom Awards
De Kramer ontvangt woensdag 31 maart de Four Freedom Award. Ieder jaar worden die uitgereikt aan mannen, vrouwen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van vrees. “Niet normaal hè? Sta je ineens in het rijtje met Nelson Mandela, Gorbatsjov en de Dalai lama. Het maakt je nederig,” zegt De Kramer.

Het hele interview is te beluisteren op de Soundcloudpagina van Studio De Witt.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)