Dordtse fractie D66 verscheurd na uitzending Nieuwsuur

07 april 2021 11:24

De vier leden van de Dordtse fractie van D66 staan na een uitzending van Nieuwsuur lijnrecht tegenover elkaar. Fractielid Osman Bosuguy besprak in de uitzending discriminatie binnen de partij. De overige leden waren hiervan niet op de hoogte, waarop de bom barstte.

Twee van de leden, Paul Tiebosch en Dirk Loekemeijer, stellen dat het vertrouwen in Bosuguy in één klap weg is door deze actie. Een ander fractielid, Ahmet Polat, stelt in een andere verklaring dat Bosuguy wél door kan en dat juist Tiebosch en Loekemeijer hen de rug toekeren.

In de uitzending van Nieuwsuur bespreekt Bosuguy discriminatie binnen de partij en de fractie. Dat is een gevoelig onderwerp. In 2018 kwamen Osman Bosuguy (nummer 10 van de lijst) en Polat (nummer 30) met voorkeursstemmen in de Dordtse gemeenteraad. Dat leidde tot veel discussie binnen de partij, ook omdat de ervaren D66-fractie buiten het college viel. Er zou sprake zijn geweest van discriminatie, en de stemming van het bestuur zou zijn beïnvloed. Dat leidde tot het aftreden van het toenmalige bestuur.

De fractieleden werkten onder leiding van een coach aan het onderling vertrouwen, maar door de actie van Bosuguy is dat nu onherstelbaar geschaad, aldus Tiebosch en Loekemeijer: “Geloofwaardigheid is het politieke kapitaal van een politicus en Osman

Bosuguy heeft dit met zijn onaangekondigde optreden in Nieuwsuur verspeeld. Een jaar gezamenlijk werken aan de wederopbouw van de D66 fractie in één klap weg!”

Vooral het besluit van Bosuguy om zonder overleg in de Nieuwsuur-uitzending plaats te nemen, stuit de twee fractieleden tegen de borst. Toch hadden zij sowieso niet akkoord gegaan: “De fractie neemt afstand van het optreden van Osman in Nieuwsuur. Binnen de fractie is vastgesteld dat er de afgelopen dertien maanden geen sprake is geweest van signalen van discriminatie of signalen van onveiligheid.” Tiebosch en Loemeijer achten Bosuguy niet meer in staat om samen te werken op basis van een vertrouwensrelatie, en zeggen zonder hem en Polat, die wel door wil met Bosuguy, verder te gaan als D66.

Polat en Bosuguy zien het in een eigen verklaring anders: Ook zij zeggen door te gaan als fractie van D66, zónder Loekemeijer en Tiebosch. Volgens hen hebben zij zelf aangegeven niet door te willen met Bosuguy, en was er helemaal geen democratische meerderheid om hem uit de fractie te zetten. “De resterende fractieleden Polat en Bosoguy komen nu tot hun spijt tot de conclusie dat Loekemeijer en Tiebosch hiermee effectief besloten hebben de fractie van D66 de rug toe te keren. Polat en Bosoguy zijn teleurgesteld door hun handelen en respecteren hun vertrek.” Volgens Polat en Bosuguy gaat partijleider Sigrid Kaag nog in gesprek naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur. Wat dit betekent voor de onderlinge verhoudingen van de Dordtse fractie, zal nog moeten blijken.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)