Dubbeldam 50 jaar na 'annexatie' nog steeds geen Dordrecht

30 juni 2020 17:16

Woensdag is het precies 50 jaar geleden dat Dordrecht het dorp Dubbeldam annexeerde. Twee wethouders kwamen daarom een gedenkbordje onthullen onder het plaatsnaambord, dat in 2014 door drie andere wethouders onthuld werd op het Damplein.

De toenmalige Dordtse burgemeester Van der Lee kwam in 1970 demonstratief de sleutels ophalen van het Dubbeldamse stadhuisje en de grote stad haalde de bordjes met de tekst Dubbeldam aan de invalswegen van het dorp weg. Het zat de dorpelingen niet lekker. Eigenlijk nog steeds niet.

Als pleister op de wonde kreeg Dubbeldam dus zes jaar gelden een plaatsnaambord terug, weliswaar niet aan de rand van het dorp, maar er middenin. Het roept nog steeds gemengde gevoelens op bij de oude Dubbeldammers. "Weer een lelijk ding", mopperde een dorpeling over het nieuwe bordje.

Over de fusie was een halve eeuw geleden weinig ophef. Dordrecht had geld, maar geen grond om nieuwe woonwijken te bouwen, omdat het grootste deel van het Eiland van Dordrecht onder de gemeente Dubbeldam viel. Door de annexatie werd Dordrecht een grote stad met meer dan 100.000 en inmiddels bijna 120.000 inwoners.

Op de weekmarkt van Dubbeldam weten veel ouderen nog hoe het was: "toen we Dordrecht werden werd alles duurder". Ook zijn ze nuchter: "er is weinig veranderd. Dubbeldam is nog steeds Dubbeldam." En de echte Dubbeldammer? Die wil nog steeds geen Dordtenaar genoemd worden.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)