Dordrecht, Netherlands

Gang naar Raad van State vanwege rioolkast

Al drie jaar is het een heet hangijzer: de rioolkast die pal voor een nieuwbouwwoning aan de Hazelaarlaan geplaatst is. Het onderwerp stond vorige week op de agenda van de gemeenteraad. Veel partijen vinden dat de gemeente een fout heeft gemaakt en dat de kast weggehaald moet worden. Maar een motie die daarvoor werd ingediend, behaalde geen meerderheid. De bewoner is het nu zat: “Dit moet naar de Raad van State.”
Marjolein Vos | 22 februari 2021 13:05 | Aangepast op 22 februari 2021 13:05
De bewoner vertelde zaterdag haar verhaal in het radioprogramma Studio De Witt, waar ze in gesprek ging met diverse raadsleden die haar steunen. “Dit is niet een zaak die je in de koelkast kan zetten. Ik heb een woning gekocht. Wethouder Sleeking gaat volgend jaar met pensioen, maar ik zit nog 30 jaar tegen de kast aan te kijken. Laat hem met een oplossing komen.”



Hoofdpijndossier

De hele affaire rondom de rioolkast begon in 2018. Wethouder Stam beloofde de bewoner destijds dat het met een paar dagen opgelost zou zijn. Veel excuses en gesprekken later is er niets veranderd. Het dossier werd overdragen aan wethouder Sleeking. “Vanaf juni 2020 kreeg ik geen respons meer op mijn brieven,” vertelt de bewoner. “Toen kregen we het gedraai van de gemeente. Ik kreeg uiteindelijk via de media te horen dat de kast zou blijven staan.”

Fractievoorzitter van GroenLinks, Kitty Kruger, wil dat de kast verwijderd wordt. “Ik heb er niet meer zo'n vertrouwen in, in het college,” zegt ze. Die zegt nu de kast te willen verlagen. “Waarom eerst de kast verlagen en vervolgens onderzoek doen door de omgevingsdienst om te zien of er geluidsoverlast is. Het is toch duidelijk. Hoe je het ook wendt of keert, er moet nu actie worden ondernomen. Die kast moet gewoon verplaatst. Het is een fout geweest. Punt.

Onvoldoende steun voor motie

Ook de VSP is teleurgesteld dat de ingediende motie het dinsdag niet haalde. “Het college laat dingen liggen,” licht Margret Stolk toe. “Maar de motie wordt toch weggestemd. Aan de ene kant zeg je: we hebben er niet het volste vertrouwen in, maar laat het college het toch maar oplossen. Terwijl die het twee jaar laat liggen. Dat is onbegrijpelijk en de wereld op z'n kop.”

Cor van Verk van de PvdA voelde al dat het voorstel geen meerderheid zou behalen. “Ik heb met veel teleurstellingen de vergadering dinsdag afgesloten. Het blijkt dat, als het erop aankomt, mensen afhaken. Dat merkte je in het tweede termijn al. Dat is zonde, jammer. Want volgens mij gaat het hier om meer dan alleen de rioolkast. Het gaat om de wijze waarop de overheid de stad bestuurt,” zegt Van Verk. “En dat blijkt op deze manier onbetrouwbaar te zijn. Het is gewoon onfatsoenlijk

Bij zo'n overheid moet je niet willen horen. We zijn er allemaal voor dat de politiek het vertrouwen van de burger moet terugwinnen. Dit is een voorbeeld van hoe je het niet moet doen,” meent de PvdA-er.

Kruger denkt dat het inmiddels een principekwestie is geworden. “Het gaat nu om geld en macht.” Voorlopig kan de raad niets doen, nu de meerderheid tegen de motie stemde en het college de plannen kan uitvoeren. De wethouder heeft laten weten de kast te willen verlagen, maar helemaal weggehaald wordt het gemaal niet. “We kunnen pas weer iets als er nieuwe feiten op tafel liggen, die voortkomen uit de geplande onderzoeken”, licht Van Verk toe. “Dan zullen we weer op de bok springen.” De VSP wil dat er naast een onderzoek van de omgevingsdienst ook een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken wordt gestart. Of dat er ook komt, is nog niet duidelijk.

Lees ook

FC Dordrecht knokt zich bij Cambuur naar spectaculaire puntendeling

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een verdiend punt overgehouden aan de reis naar SC Cambuur. De ploeg...

Schietpartij Stationsplein: neppistool gebruikt

Bij de schietpartij op het Stationsplein in Dordrecht is geen echt vuurwapen gebruikt, maar een nepp...

Zorg voor zieke ouder of vriend: Da Vinci College helpt mantelzorgers

Hoe kun je iemand in en uit bed helpen, zonder dat je jezelf vertild? Deze en andere tips geven stud...

Vrijdag in Op Pad Met Ad: Marije Schnabel over 4 mei en eenling politiek

Ze is een duizendpoot, Marije Schnabel van de Dordtse PvdA. Als eenling vertegenwoordigt ze het soci...

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Het is een traditie dat op de dag voor Koningsdag mensen, die zich op een bijzondere manier hebben i...

Terugkijken: kinderen genieten van zonnige Koningsspelen

Onder een heerlijk lentezonnetje hebben honderden kinderen meegedaan aan de Koningsspelen 2024. Op b...