Grote verrassing in bananendoos voor Augustijnenhof levert nieuw boek op

23 december 2020 12:18

Er komt wel vaker historisch materiaal binnen bij het Augustijnenhof en soms zit daar een pareltje tussen. Zo ook nu. Een manuscript van een familieverhaal uit Dordrecht vanaf eind negentiende eeuw kwam binnen in een bananendoos en heeft een nieuw boek opgeleverd: ‘Wonen aan de Kaai’.

Het boek is samengesteld door Jan de Geus. “Het manuscript kwam binnen en we dachten: daar kunnen we misschien iets mee. Laten we het doorlezen.” De Geus vertelt wat hij toen las. “Het bleek een verhaal te zijn van een mevrouw die in 1923 is geboren. Ze heeft haar familieverhaal beschreven.”

Dat familieverhaal bleek een mooi stukje Dordtse historie te zijn. “De opa van de schrijfster is vanuit Duitsland naar Nederland gekomen om een scheepswerf te beginnen. Dordrecht had hiervoor een gunstige ligging,” zegt De Geus.

Het familiebedrijf aan de Merwekade werd vervolgens overgedragen op twee generaties en maakte veel mee, zegt De Geus. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog is iemand van de familie overleden en de Duitsers vorderde boten in. Alle jaren tussen 1880 en 1945 zijn zo gedetailleerd beschreven. Bijna filmisch zelfs. Als je het leest, zie je bijna voor je hoe het bedrijfspand eruit zag.”

Het boek Wonen aan de Kaai’ is online te bestellen.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)