Kostbare Aelbert Cuyp-tentoonstelling verplaatst naar oktober 2021

26 oktober 2020 13:59

De tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner’, die eigenlijk in september van dit jaar zou openen, is verplaatst naar oktober 2021. Door de coronacrisis moet het Dordrechts Museum de feestelijke herdenking van de 400ste geboortedag van de Dordtse Aelbert Cuyp (1620-1691) meer dan een jaar uitstellen.

De tentoonstelling laat voor het eerst de impact van Cuyp op de Britse landschapsschilderkunst zien. Het project bevat vele internationale bruikleen. Zo zijn er in het museum straks niet alleen dertig van Cuyps belangrijkste schilderijen te zien, maar ook het werk van Britse schilders die zich door Cuyp lieten inspireren.

Invloed

Het Dordtse Museum wilde dit jaar eens en voor altijd laten zien dat Aelbert Cuyp de beroemdste schilder uit Dordrecht is die een grote invloed had op Engelse kunstenaars. Cuyp was in zijn tijd een onbekende lokale kunstenaar. Hij leefde en werkte zijn hele leven in Dordrecht en de kopers van zijn landschappen kwamen bijna allemaal uit zijn geboorteplaats.

Pas na zijn dood werd de kunstenaar ontdekt door Engelse verzamelaars en kunstenaars. De Britse elite was zo dol op zijn landschappen dat er rond 1800 geen belangrijk werk van Cuyp in Nederland te vinden was. Nog steeds zijn veel van zijn beste werken in Engeland.

Bruikleen
De tentoonstelling zal vele niet eerder in Nederland getoonde werken laten zien van Britse kunstenaars zoals John Constable, Thomas Gainsborough, J.M.W. Turner en anderen. De kostbare werken zijn beschikbaar gesteld van 3 oktober 2021 tot 6 maart 2022. 


Twee topstukken van Cuyp uit de Engelse Royal Collection Trust worden uitgeleend door Koningin Elizabeth II. Alle andere bruiklenen komen uit verschillende musea zoals de National Gallery in Londen, het Rijksmuseum, de National Gallery of Art in Washington en het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen.

Foto: Aelbert Cuyp, Landschap met figuren bij avondlicht, ca. 1655-1660. Royal Collection Trust/ © Her Majesty Queen Elizabeth II 2019

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)