Dordrecht, Netherlands

Mondkaphouder biedt uitkomst bij tekorten

In een fabriek in de Krabbepolder rollen tientallen plastic mallen van de band. Een paar elastiekjes eraan en daarmee moet het de oplossing zijn voor het tekort aan beschermingsmateriaal tijdens deze coronacrisis.
Marjolein Vos | 31 maart 2020 16:16 | Aangepast op 31 maart 2020 16:16
In een fabriek in de Krabbepolder rollen tientallen plastic mallen van de band. Een paar elastiekjes eraan en daarmee moet het de oplossing zijn voor het tekort aan beschermingsmateriaal tijdens deze coronacrisis.

Het bedrijf Holland Shielding Systems maakt normaal gesproken elektromagnetische afscheidingsplaten om straling tegen te houden. Maar toen directeur Jan van Tienhoven hoorde over de tekorten ontwierp hij een houdertje, waar steeds een ander stukje papier in gestopt kan worden.


"Je kan er elk beschikbaar materiaal in stoppen als filter", legt Van Tienhoven uit. "Zo kan iedereen zich beschermen tegen het virus, over ter wereld. Je hebt alleen dit kapje nodig".


Volgens Van Tienhoven is het ei van Columbus. "De truc van dit kapje is dat het heel goed om het gezicht aansluit; je klemt het vast". De ontwerp is niet getest door TNO of andere soortgelijke organisaties. Dat hoeft volgens hem nu ook niet. "Het biedt in ieder geval betere bescherming dan andere kapjes die niet goed aansluiten. En natuurlijk beter dan helemaal geen. En het belast de mondkapjesmarkt (voor ziekenhuispersoneel) niet".


Van Tienhoven wil dat iedereen zijn uitvinding kan dragen. Daarom heeft hij het ontwerp vrijgegeven; het is gratis te downloaden op de site coronacover.com. Inmiddels zijn er al duizenden exemplaren verkocht aan zorginstellingen in heel Nederland. In de Dordtse fabriek kunnen er 10.000 per 24 uur gemaakt worden. En met hulp van alle lasersnijders die nu al in Nederland staan, kunnen we zoveel geproduceerd worden, dat aan het einde van de week iedereen zo'n houder kan hebben, vertelt Van Tienhoven.

Lees ook

Aantal IC-bedden Albert Schweitzer ziekenhuis blijft onveranderd tot na lockdown

Hoewel het aantal opnames van coronapatiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis iets afvlakt, bli...

Dordrecht zet in op maatschappelijk betrokken ondernemen, dít bedrijf doet dat al

Met het actieprogramma 'Ondernemen met Impact' wil de gemeente Dordrecht ondernemers stimuleren zich...

Dominantie in het veld gaat wielrenster Lucinda Brand niet vervelen

Het jaar 2021 stond voor wielrenster Lucinda Brand in het teken van winnen. Heel veel winnen. De ene...

Gevonden! Dit is de nieuwe barista van Het Vogelnest

Het Vogelnest zocht de afgelopen weken hard naar een nieuwe barista. Julia Teekens - bekend van het ...

Gezocht: Muzikanten voor het ToBe Solistenconcours

Muzikanten uit de regio kunnen zich vanaf nu aanmelden voor het ToBe Solistenconcours. De achtste ed...

Coronacijfers lopen ondanks lockdown toch weer op

Na een maand van dalende cijfers, stijgen ook in Dordrecht de besmettingen weer. Dat blijkt uit de d...