Dordrecht, Netherlands

Nieuwe Dordtse Biesbosch slecht begaanbaar voor mindervaliden

Te sterke hellingen, een slechte ondergrond, bossages die over de paden hangen en informatieborden met te kleine letters. Het zijn maar een paar opmerkingen van het kenniscentrum Groen en Handicap na het checken van de wandelroute Haniasluis in de Nieuwe Dordtse Biesbosch.
Marjolein Vos | 27 september 2021 15:00 | Aangepast op 27 september 2021 15:00
Groen en Handicap zet zich als organisatie in voor een toegankelijke natuur voor iedereen. Vertegenwoordigers brachten deze zomer een bezoek aan het natuurgebied, Ze hebben met name gekeken naar de bereikbaarheid, toegankelijkheid en de bruikbaarheid van voorzieningen. Een verslag daarvan staat ter bespreking voor dinsdagavond op de agenda van de Dordtse politiek.


De Haniasluisroute is een van de twee wandelroutes die het Dordrechts Musuem in 2019 heeft opgesteld. Het is een permaente digitale buitententoonstelling waar bezoekers door het scannen van QR-codes meer kunnen leren over de cultuurhistorie van het gebied. De route zou geschikt moeten zijn voor mindervaliden, maar niets is minder waar.


Het begint al bij de start van de route. Het informatiebord bestaat uit een uitleg in een te klein lettertype, waardoor mensen met een zichtbeperking er moeilijk wijs uit kunnen worden. De begaanbaarheid van de route is ook een probleem: “Drievierde van de paden in de wandelroute is onbegaanbaar doordat het pad grotendeels is begroeid met grassen en andere planten,” staat te lezen in het verslag van de schouw. “En de roosters, waar de bruggen uit bestaan, zijn weliswaar wel goed bereidbaar met een rollator, rolstoel of scootmobiel, maar ongeschikt voor honden en dus ook voor hulphonden.”


Op veel plekken in de route zijn de hellingen te stijl, iets wat problemen geeft voor mensen met een rolstoel of rollator. “Het hoogteverschil tussen de brug en het wandelpad op de dijk is ongeveer 1 meter en wordt overbrugd met een zeer steile en hobbelige helling.” Op het recreatieveld staan twee picknicktafels, maar die niet geschikt voor rolstoelers. En de deksels van de prullenbakken zijn te zwaar voor mensen met een beperkte hand-armfunctie.


Al met al genoeg punten om aan te passen. In het verslag staan naast de op- en aanmerkingen ook adviezen om de route veiliger en beter toegankelijk te maken. Wat de aanpassingen precies gaan kosten, is nog niet bekend, zegt de gemeente. Wel wil ze daar onderzoek naar laten doen. Het verlag wordt tegelijk met de evaluatie van de aanleg van de Nieuwe Dordtse Biesbosch in de commissievergadering besproken.





Meest gelezen

Lees ook

Tentoonstelling als begin evenementen Keti Koti in Dordrecht

Een tentoonstelling in opbouw in het voormalig leegstaande stationsgebouw in Dordrecht. Het is een ...

Politie pakt inbreker op na achtervolging op geleende kinderfietsen

Een 42-jarige inbreker is maandag in Dordrecht opgepakt na een wel heel bijzondere achtervolging. De...

Vernieuwd winkelcentrum Sterrenburg wint prijs: 'Een ongekende prestatie!'

De metamorfose die winkelcentrum Sterrenburg de afgelopen jaren heeft ondergaan, is bekroond met een...

Flinke klap op Dordtse Merwedestraat: motorrijder zwaargewond

Bij een flinke klap op de Merwedestraat in Dordrecht is maandag een motorrijder zwaargewond geraakt.

FC Dordrecht-uitblinker beloond met langer contract bij Feyenoord

Shiloh ‘t Zand heeft zijn contract bij Feyenoord verlengd tot en met de zomer van 2028. De middenvel...

Fietser zwaargewond bij aanrijding in Wielwijk

Bij een aanrijding op de MH Trompweg in de Dordtse wijk Wielwijk is zaterdag een fietser zwaargewond...