Nieuwe tentoonstelling Pictura: Timescapes

13 oktober 2021 11:38

Een grote houten installatie, een kleurrijke lintjesregen en een keramisch ei die je een verhaal laat horen via je tanden. Al deze werken van Marije Vogelzang en de Canadees Julien Thomas zijn momenteel te zien in Pictura aan de Voorstraat. In de gratis tentoonstelling 'Timescapes'.

In de 'Reverse Reality Check' van Marije Vogelzang ga je op zoek naar de innerlijke verbeelding. Door middel van het keramische ei wordt geluid via je tanden doorgeleid naar je oren. Door middel van een verhaal, over onder andere een citroen, zou je van alles kunnen ruiken, proeven en zelfs voelen. Het klinkt spannender dan het is, maar het werkt wel: "Sommige mensen proeven en ruiken echt de citroen," vertelt Vogelzang.

Niet geheel toevallig is Timescapes gelijktijdig begonnen met de tentoonstelling over Aelbert Cuyp in het Dordrechts Museum. De landschapsschilder is een favoriet bij de Engelsen en wordt vooral geroemd om zijn gebruik van licht. Iets wat zowel Vogelzang als Thomas mateloos fascineert. "Natuurlijk licht had een veel prominentere rol in die tijd."

In een nieuwe aflevering van 'Eilandleven' aanstaande donderdag kun je het hele gesprek met Julien Thomas bekijken. Hierin vertelt hij onder meer over zijn grootste inspiratiebron: de Dordtse Arie van der Linden. Hij was meubelmaker en maakte gebruik van technieken uit de Gouden Eeuw. Ook vertelt Thomas over het algoritme wat er aan te pas kwam en dus zijn fascinatie voor Aelbert Cuyp.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)