Dordrecht, Netherlands

100 keer dieper speuren naar leukemie

Het Albert Schweitzer ziekenhuis krijgt een subsidie van financieringsorganisatie ZonMW. Hiervan gaan zij een apparaat aanschaffen waarmee ze op een 100 keer dieper niveau kunnen speuren naar resten van leukemie in het bloed.
Aike van den Heuvel | 26 september 2018 12:24 | Aangepast op 26 september 2018 12:24
Internist-hematoloog dr. Peter Westerweel vroeg de subsidie aan en ZonMW kende maar liefst 257.510 euro toe aan het Albert Schweitzer ziekenhuis. De subsidie is bedoeld voor extreem verfijnd onderzoek naar de behandeling van de bloedziekte chronische myeloïde leukemie (CML).


Met het bedrag wordt een detectieapparaat aangeschaft dat 100 keer zo precies is dan bij de huidige standaardmeetmethode. Het apparaat neemt het ziekmakende eiwit waar in het bloed van CML -patiënten, het bloedmonster dat wordt afgenomen kan verdeeld worden in tien miljoen kleine druppeltjes waardoor individuele fragmenten van celkernmateriaal van leukemiecellen vastgesteld kunnen worden.

Het apparaat is de eerste van zijn soort dat in Nederland komt te staan.


Een driejarige studie kan op dit apparaat gedaan worden met patiënten die al onder behandeling zijn voor CML en tyrokinaseremmers gebruiken.


"Ons onderzoek richt zich op het kiezen van het moment dat patiënten verantwoord kunnen stoppen met het innemen van deze pillen", Aldus Westerweel, "Met de nieuwe techniek kunnen wij veel beter dan voorheen vaststellen hoever de ziekte is teruggedrongen. Zo kunnen we individueel beslissen wanneer het verantwoord is de therapie stop te zetten."


Op basis van de huidige standaardtechniek weten ze nog steeds niet of de ziekte voldoende is onderdrukt. Als ze straks op een honderd keer zo diep niveau kunnen kijken naar het celkernfragment en het niet meer kunnen aantreffen dan is de kans op terugkeer veel kleiner.


Het apparaat wordt geplaatst bij het Erasmus MC, waarmee het Albert Schweitzer ziekenhuis het onderzoek uitvoert. Westerweel is hoofdonderzoeker en naar verwachting kunnen ook andere onderzoekers gebruik maken van het apparaat bij studies naar tumorcellen bij diverse andere vormen van kanker.

Lees ook

Steun voor protesten laag: inwoners van Zuid-Holland staan nauwelijks achter demonstranten

Boeren- en klimaatprotesten: de afgelopen tijd hebben we ze vaak genoeg voorbij zien komen. Veel men...

Bewoners blussen keukenbrand in Dordtse binnenstad

Bewoners van de Botgensstraat hebben woensdagmiddag eigenhandig een brand geblust. Het vuur was onts...

Verbouwing en vergroening woon-en winkelcomplex Statenplein begin 2025 van start

Dat de Dordtse binnenstad op de schop gaat is voor geen enkele Dordtenaar meer een verrassing. Los v...

Betoverende sfeer: lichtspoor door de Biesbosch

Ook dit jaar organiseert het Biesboschcentrum een lichtjestocht door het natuurgebied. Op 28, 29 en ...

500 jongeren spelen potje zaalvoetbal tijdens Dordts toernooi NEXT MATCH

Het is druk woensdag, in de hal van DeetosSnel in Crabbehof. Niet door korfballers, die normaal acti...

Deze woensdag op TV Dordrecht: portretten over armoede en kunst

Deze woensdag zijn op TV Dordrecht twee portretten over armoede te zien uit een serie die Via Cultur...