Dordrecht, Netherlands

28.000 euro én meer bekendheid voor Stichting Beschermde Wieg: 'Ontzettend mooi cadeau'

Bij het quiz-programma ‘Weet Ik Veel’ van RTL 4 wordt er iedere week gespeeld voor een goed doel. Deze zondag was dat de Dordtse Stichting Beschermde Wieg. In de finale werd bijna 30.000 euro opgehaald aan prijzengeld doordat BN-er Arno Kantelberg en de beste student uit de zaal veel vragen in de finale goed beantwoorden. Het bedrag is een record voor het programma.
Marjolein Vos | 12 september 2022 16:10 | Aangepast op 12 september 2022 16:10
“Gemiddeld wordt er zo’n 6.000 tot 10.000 euro bij elkaar gespeeld. Dit is het hoogste bedrag ooit”, vertelt Barbara Muller van Stichting Beschermde Wieg. Bij de stichting in Dordrecht heerst een uitgelaten stemming, sinds de hoogte van het prijzengeld bekend is. “We hebben nagelbijtend zitten kijken met het bestuur en de vrijwilligers. Dit is een groot cadeau, fantastisch!”

Stichting Beschermde Wieg staat vrouwen bij die ongewenst zwanger zijn en/of door problemen niet in staat zijn zelf voor hun pasgeboren kind te zorgen. Dat doen ze met raad en daad: door het gesprek met ze aan te gaan, maar ook praktische hulp te bieden. Vrouwen die echt geen uitweg zien, kunnen hun kind ook veilig achterlaten in de zogenoemde vondelingenkamer. Maar dat proberen de medewerkers altijd te voorkomen.

Op weg naar zelfstandigheid
De organisatie achter de quiz deed onderzoek naar goede doelen en kwam zo ook op de site van de stichting terecht. “We werden gebeld of we wilden meewerken”, zegt Muller. “Dat wilden we natuurlijk. Maar we hadden nooit verwacht dat het zo’n bedrag zou worden.”

Met het geld willen ze moeders sollicitatietraining geven en ze helpen bij de zoektocht naar een geschikte opleiding. “Zodat ze uiteindelijk (weer) zelfstandig voor hun kind kunnen zorgen. Met dit geldbedrag kan dit traject flink uitgebreid worden.” Muller zegt dat het bestuur nog gaat nadenken wat er verder met het geld gedaan kan worden.

Naast het prijzengeld heeft de uitzending nog meer positieve gevolgen voor De Beschermde Wieg. “Onze website wordt veel vaker bezocht. Ook hebben verschillende ziekenhuizen contact met ons opgenomen met de vraag of ze ook een vondelingenkamer kunnen openen. En het was vannacht ook gelijk drukker op onze chat (waar vrouwen anoniem contact met de stichting kunnen opnemen). Het is mooi dat kwetsbare vrouwen zich veilig bij ons voelen en ook vrijer, om contact met ons op te nemen.”

Lees meer over:

Stichting beschermde wieg|

Lees ook

‘Ze werden betast en bestolen’: Beschermde wieg terug van Oekraïense grens

Gelaten kindergezichtjes en het gevoel van dreiging door de aanwezigheid van militaire voertuigen. "...

Busje vol kinderstoeltjes naar Polen: 'Ik heb geen spanning voor wat komen gaat'

Nog even het laatste kinderstoeltje in de bus, de laatste tas met medicijnen op de bijrijdersstoel e...