Dordrecht, Netherlands

Aandacht voor homo-geweld tijdens aftrap Dordrecht Pride

Zaterdag is het zover: de Dordrecht Pride. Woensdagavond werd dit feestje afgetrapt met de expositie Kwetsbaar Verlangen. 
Petra Scheurwater | 13 september 2018 19:45 | Aangepast op 13 september 2018 19:45
In de tentoongestelde kunst staat de kwetsbaarheid van de homoseksuele man centraal. Bovendien speelt de expositie in op het homogeweld dat in het voorjaar in Dordrecht plaatsvond.

In april werden twee mannen via datingapp Grindr in de val gelokt en in juni werd een jonge homo mishandeld na een feestje. "Wat doet het met je als er homogeweld plaatsvindt in je omgeving? Moet je je aanpassen als je zelf gebruik maakt van Grindr, ga je daar meer opletten?", vertelt kunstenaar Sandro Kortekaas.

Een video met kussende mannen is in de gallery aan de Spuiboulevard te zien vanaf de rotonde. "Mijn doel is dat mensen zich afvragen: 'wat gebeurt hier eigenlijk'. Dat ze in een flits ineens op zo'n groot scherm zien: 'Verrek twee mannen!'", verklaart Kortekaas wat hij met de video wil bereiken. "Ik hoop dat mensen nog een extra rondje maken bij de rotonde om te kijken: 'waar gaat dit over'."

Volgens Lennart Lenskens, organisator van de Dordrecht Pride, is het goed dat juist de liefde getoond wordt na alle geweldsincidenten. "Dat kan niet beter dan hier op deze zichtlocatie. Ik denk dat dit een heel sterk signaal is."

'Schokkend dat zoveel jongens gays bashen'

Sidney Smeets, de advocaat van de twee mannen die in april in de val werden gelokt, opende de tentoonstelling. Hij is het met Lenskens eens.

"Het is bijzonder hard nodig voor jongens en meisjes van dertien, veertien jaar die nog in de kast zitten. Dat zij kunnen zien dat er mensen zijn die niet alleen open zijn over hun geaardheid maar er ook trots op zijn. "

Dertien jongens staan voor het in de val lokken van de mannen in oktober voor de rechter. "De zaak staat verschillende dagen op zitting. Dat is ook het schokkende ervan: dat er zoveel jongens met elkaar afgesproken hebben om een paar gays te gaan bashen. We verwachten dat ze worden veroordeeld en een straf zullen krijgen voor wat ze hebben gedaan."

Lees ook

FC Dordrecht moet ook weer in uitduels knallen: 'We zijn nog wat bescheiden'

Het verschil tussen thuis- en uitwedstrijden van FC Dordrecht in 2024 is groot. De ploeg pakte in de...

Steun voor protesten laag: inwoners van Zuid-Holland staan nauwelijks achter demonstranten

Boeren- en klimaatprotesten: de afgelopen tijd hebben we ze vaak genoeg voorbij zien komen. Veel men...

Bewoners blussen keukenbrand in Dordtse binnenstad

Bewoners van de Botgensstraat hebben woensdagmiddag eigenhandig een brand geblust. Het vuur was onts...

Verbouwing en vergroening woon-en winkelcomplex Statenplein begin 2025 van start

Dat de Dordtse binnenstad op de schop gaat is voor geen enkele Dordtenaar meer een verrassing. Los v...

Betoverende sfeer: lichtspoor door de Biesbosch

Ook dit jaar organiseert het Biesboschcentrum een lichtjestocht door het natuurgebied. Op 28, 29 en ...

500 jongeren spelen potje zaalvoetbal tijdens Dordts toernooi NEXT MATCH

Het is druk woensdag, in de hal van DeetosSnel in Crabbehof. Niet door korfballers, die normaal acti...