Dordrecht, Netherlands

Aangifte van aanranding tegen oud-topman Albert Schweitzer Ziekenhuis

Albert Schweitzer ziekenhuis Foto: Jordy Nijenhuis
Een medewerkster van het Albert Schweitzer Ziekenhuis heeft 22 februari aangifte van aanranding gedaan tegen een voormalig lid van de raad van bestuur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. De topman zou zich in het voorjaar van 2015 twee keer hebben vergrepen aan het lichaam van de medewerkster. De politie bevestigt dat er aangifte gedaan is.
Jordy Nijenhuis | 5 maart 2022 12:32 | Aangepast op 5 maart 2022 12:32
De medewerker heeft een staffunctie en rapporteerde niet direct aan de directeur. De eerste keer dat de directeur volgens haar aan haar lichaam zat, was tijdens een personeelsfeest in de Efteling. Ze wilde een cola aan de bar bestellen tijdens het avondfeest toen bij plotseling achter haar opdook en lichamelijk contact zocht. Omdat ze daar niet van gediend was, ging ze ervandoor. De tweede keer was twee weken later, in de lift van het ziekenhuis. Zij stond daar naar eigen zeggen alleen in toen hij binnenstapte. Opnieuw zou de toenmalige topman van het Albert Schweitzer Ziekenhuis haar betast hebben op intieme plaatsen. Omdat de lift op een gegeven moment halt hield en de deuren toen opengingen, kon ze ontkomen aan verdergaande betastingen.

Rijnmond heeft contact opgenomen met de woordvoerder van de huidige werkgever van de directeur. Zij laat weten dat hij "ontzettend verrast en verbaasd" is. "Deze informatie is nieuw voor hem. Het gaat om gebeurtenissen van lang geleden. Het OM heeft nog geen contact opgenomen. Ook is hem niets bekend over een aangifte tegen hem. Hij zal

meewerken aan alles wat nodig is. Hij ontkent dat deze zaken hebben plaats gevonden en hoort daarover nu voor de eerste keer."

De woordvoerder van het Albert Schweitzer Ziekenhuis laat weten dat de klachten van de medewerkster over het gedrag van de voormalige directeur sinds november 2021 bij de huidige directie bekend zijn. "De Raad van Bestuur is toen door een medewerkster op de hoogte gebracht dat jaren geleden een ernstig geval van grensoverschrijdend gedrag zou hebben plaats gevonden jegens haar door de toenmalige bestuurder van het ziekenhuis."

Daarvoor was dit volgens de woordvoerder niet bij de ziekenhuisdirectie bekend.

Commissie om klacht te beoordelen
De medewerker zegt dat ze wel eerder gemeld heeft. Kort na de betastingen in 2015 tijdens het personeelsuitje in de Efteling en daarna in de ziekenhuislift heeft ze haar leidinggevende ingelicht. "Zij zei letterlijk: 'Ja, daar kan ik niet zoveel mee, hoor. Het is iemand in de raad van bestuur en hij gaat binnenkort toch weg."

Na verschillende pogingen om gehoord te worden, stapte ze naar een vertrouwenspersoon in het ziekenhuis. "Die zei: je moet doen wat goed voelt voor jou. Maar als je het officieel meldt is dat wel exit voor jou omdat het de verhoudingen zal verstoren."

De medewerkster zegt dat ze haar baan niet kwijt wil, maar dat ze de incidenten toch is gaan melden. Daarop stelde de raad van bestuur, waarin de man die haar volgens haar lastig viel, al niet meer in zat, een commissie samen van drie of vier personen. Zij kwamen van buiten het ziekenhuis en moesten haar relaas beoordelen. "Mijn probleem was niet

maatschappelijk. Dat kreeg ik te horen. Blijkbaar was dat om dat mijn klacht geen groep betrof maar alleen mij." Volgens haar is dat argument overigens onterecht. "Uit een medewerkersbelevingsonderzoek van het Albert Schweitzer Ziekenhuis van dit jaar bleek dat 40 mensen seksueel overschrijdend gedrag van collega's hadden meegemaakt." Bij het ASZ werken zo'n 3500 mensen.

'Ik schaamde me ervoor'
Omdat ze zich niet door de ziekenhuiscommissie met een kluitje in het riet wilde laten sturen, nam ze een advocaat in de arm. "Hij zei dat ik de gebeurtenissen op papier moest zetten. Toen heb ik voor het eerst precies opgeschreven wat er gebeurd is."

Waarom ze dat niet eerder gedaan heeft? "Ik schaamde me ervoor. Ik vond het heel moeilijk om het er over te hebben. Ik was in paniek. Mijn baan stond op het spel." Maar toen ze genas van COVID, dat ze begin 2020 al opliep en waarvan ze erg ziek was, besloot ze dat niemand haar dit had mogen aandoen. "Ik pikte het niet meer. Ik dacht: is dit wat ik wil in mijn leven?"

Over de vraag wat haar relatie precies was met de voormalige ziekenhuisbaas is ze duidelijk. "Door mijn werk zag ik hem wel eens maar ik kende hem niet goed." Ze ging niet met hem lunchen, zoals met andere collega's. Ook vond ze hem niet aantrekkelijk.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Meest gelezen

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Peter van der Meer te gast in eerste aflevering van nieuw seizoen Op Pad Met Ad

Met passie, zo kijkt de bestuursvoorzitter van het Albert Schweitzer ziekenhuis Peter van der Meer t...

Moe, maar voldaan: 72-jarige oud-arts René behaalt finish Tour for Life

Regen, kou, wind en een aardverschuiving. Zwijndrechter en oud-longarts van het Albert Schweitzer zi...

Bijna 3.000 omwonenden doen aangifte van strafbare feiten door Chemours

Een groep van bijna drieduizend mensen in en rond Dordrecht heeft aangifte gedaan tegen de directie ...

Patiënt met staar kan nu tegelijk aan beide ogen worden geholpen in Albert Schweitzer ziekenhuis

Heb je last van de oogaandoening staar? Dan moest je tot voor kort twee keer naar het ziekenhuis voo...

Dit weekend op TV Dordrecht: emotioneel afscheid van Peter van der Meer

Het was druk afgelopen donderdag tijdens de afscheidsreceptie van bestuursvoorzitter Peter van der M...

Drukte op afscheidsreceptie bestuursvoorzitter ASZ Peter van der Meer

Na acht jaar vond hij het genoeg geweest en is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Peter van der Me...