Dordrecht, Netherlands

Aanmeldingen bloedtest PFOA stromen binnen

De gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht bieden hun inwoners sinds vorige week de mogelijkheid gratis een onderzoek te laten verrichten om de concentratie PFOA in hun bloed te bepalen. Inmiddels hebben 339 mensen zich daarvoor aangemeld.
Jasmin Zahirovic | 1 november 2017 12:46 | Aangepast op 1 november 2017 12:46
De Tweede Kamer heeft op 10 oktober een motie aangenomen die de inwoners van de drie gemeenten in de gelegenheid stelt op kosten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu een bloedonderzoek naar PFOA af te laten nemen. In de eerste week sinds het intreden van de regeling hebben 339 zich daarvoor aangemeld. Een deel van de aanvragen is echter geweigerd. Marc Benjamin, de woordvoerder van de gemeente, laat weten dat een deel van de mensen niet aan de gestelde voorwaarden voldeed. Zij woonden bijvoorbeeld niet in de directe nabijheid van Dupont/Chemours.


De Tweede Kamer wil middels de motie proberen de zorgen van de (oud)inwoners van Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht weg te nemen. Mensen worden om die reden niet gedwongen aan het bloedonderzoek mee te doen. Marc Benjamin benadrukt dat mensen dat uit eigen beweging doen.

Het is echter de vraag of de zorgen van mensen die rond DuPont/Chemours wonen of woonden ook daadwerkelijk zullen afnemen. Vorig jaar publiceerde het RIVM de resultaten van zijn eigen onderzoek. Het RIVM verwacht op basis van de cijfers dat een individueel gezondheidsonderzoek onder omwonenden ‘weinig tot geen’ gezondheidswinst op zal leveren.

Uit de bevindingen van het RIVM is voorts gebleken dat omwonenden die lang dichtbij de fabriek wonen, hogere concentraties PFOA in het bloed hebben dan bewoners die verder weg wonen. Het is echter onduidelijk in hoeverre de hoge bloedwaarden uit de fabriek afkomstig zijn. Ook is er geen helderheid over de invloed van hogere meetwaarden op de gezondheid van de mensen, maar de kans op een ernstig effect is volgens het Rijksinstituut zeer klein.

De resultaten van de individuele bloedonderzoeken worden enkel met de persoon zelf gedeeld. Er worden dus geen gevolgen aan verbonden. Inwoners van Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht kunnen zich tot en met 22 december 2017 voor de vergoedingsregeling aanmelden.

Lees ook

Raad niet eens met huidig vergadermodel, daarom Dordtse Dinsdag

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 wil de gemeente met een nieuw vergadermodel werken. Na onde...

Geen vuurwerkmeldpunt GroenLinks, gemeente roept op overlast te melden

Ook dit jaar komt de Dordtse partij van GroenLinks niet met een eigen meldpunt voor vuurwerkoverlast...

Qbuzz wil 'boost geven aan deelmobiliteit in de Drechtsteden' met 230 knaloranje fietsen

Vervoersmaatschappij Qbuzz heeft samen met de provincie Zuid-Holland 230 deelfietsen naar de Drechts...

Dordtenaar (18) aangehouden voor poging doodslag tijdens Feyenoord-Ajax

De politie heeft een 18-jarige Dordtenaar aangehouden die vorige week bij Feyenoord-Ajax een steen d...

Forum voor Democratie doet gooi naar raadszetel in Dordt

Forum voor Democratie (FvD) doet volgend jaar mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Dordrecht. In ...

'Raadselachtig miniatuurlandschap' geprojecteerd op gebouw Kunstmin

Door de nieuwe maatregelen moest ook Schouwburg Kunstmin de deuren wederom sluiten. Om de Dordtenare...