Dordrecht, Netherlands

Aanmeldingen bloedtest PFOA stromen binnen

De gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht bieden hun inwoners sinds vorige week de mogelijkheid gratis een onderzoek te laten verrichten om de concentratie PFOA in hun bloed te bepalen. Inmiddels hebben 339 mensen zich daarvoor aangemeld.
Jasmin Zahirovic | 1 november 2017 12:46 | Aangepast op 1 november 2017 12:46
De Tweede Kamer heeft op 10 oktober een motie aangenomen die de inwoners van de drie gemeenten in de gelegenheid stelt op kosten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu een bloedonderzoek naar PFOA af te laten nemen. In de eerste week sinds het intreden van de regeling hebben 339 zich daarvoor aangemeld. Een deel van de aanvragen is echter geweigerd. Marc Benjamin, de woordvoerder van de gemeente, laat weten dat een deel van de mensen niet aan de gestelde voorwaarden voldeed. Zij woonden bijvoorbeeld niet in de directe nabijheid van Dupont/Chemours.


De Tweede Kamer wil middels de motie proberen de zorgen van de (oud)inwoners van Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht weg te nemen. Mensen worden om die reden niet gedwongen aan het bloedonderzoek mee te doen. Marc Benjamin benadrukt dat mensen dat uit eigen beweging doen.

Het is echter de vraag of de zorgen van mensen die rond DuPont/Chemours wonen of woonden ook daadwerkelijk zullen afnemen. Vorig jaar publiceerde het RIVM de resultaten van zijn eigen onderzoek. Het RIVM verwacht op basis van de cijfers dat een individueel gezondheidsonderzoek onder omwonenden ‘weinig tot geen’ gezondheidswinst op zal leveren.

Uit de bevindingen van het RIVM is voorts gebleken dat omwonenden die lang dichtbij de fabriek wonen, hogere concentraties PFOA in het bloed hebben dan bewoners die verder weg wonen. Het is echter onduidelijk in hoeverre de hoge bloedwaarden uit de fabriek afkomstig zijn. Ook is er geen helderheid over de invloed van hogere meetwaarden op de gezondheid van de mensen, maar de kans op een ernstig effect is volgens het Rijksinstituut zeer klein.

De resultaten van de individuele bloedonderzoeken worden enkel met de persoon zelf gedeeld. Er worden dus geen gevolgen aan verbonden. Inwoners van Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht kunnen zich tot en met 22 december 2017 voor de vergoedingsregeling aanmelden.

Lees ook

Aantal IC-bedden Albert Schweitzer ziekenhuis blijft onveranderd tot na lockdown

Hoewel het aantal opnames van coronapatiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis iets afvlakt, bli...

Dordrecht zet in op maatschappelijk betrokken ondernemen, dít bedrijf doet dat al

Met het actieprogramma 'Ondernemen met Impact' wil de gemeente Dordrecht ondernemers stimuleren zich...

Dominantie in het veld gaat wielrenster Lucinda Brand niet vervelen

Het jaar 2021 stond voor wielrenster Lucinda Brand in het teken van winnen. Heel veel winnen. De ene...

Gevonden! Dit is de nieuwe barista van Het Vogelnest

Het Vogelnest zocht de afgelopen weken hard naar een nieuwe barista. Julia Teekens - bekend van het ...

Gezocht: Muzikanten voor het ToBe Solistenconcours

Muzikanten uit de regio kunnen zich vanaf nu aanmelden voor het ToBe Solistenconcours. De achtste ed...

Coronacijfers lopen ondanks lockdown toch weer op

Na een maand van dalende cijfers, stijgen ook in Dordrecht de besmettingen weer. Dat blijkt uit de d...