Neem Julia (25). Zij wordt in Rotterdam aan de kant gezet en heeft tien keer meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid amfetamine in haar bloed. Ook heeft ze GHB gebruikt: de waarde is acht keer hoger dan toegestaan.
“Het was een slechte periode in mijn leven. Ik kon niet met de dingen omgaan", zegt de zwangere vrouw vijftien maanden later tegen de rechter. “Ik had geen werk, ging naar feestjes: zo ben ik erin gerold. Ik schaam me voor wat ik heb gedaan. Het heeft me niets goeds gebracht.” Ze krijgt een taakstraf van 28 uur en 6 maanden voorwaardelijke rijontzegging.
'Onvoldoende kennis'
Achilles Damen (1961) is officier van justitie bij parket CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie), het OM-onderdeel dat onder meer de verkeerszaken behandelt. Een groot team officieren ontmoet wekelijks de verdachten die als automobilist onder invloed zijn gepakt.
“Het merendeel van wat we zien zijn de recreatieve gebruikers van alcohol en verdovende middelen. Mensen met onvoldoende kennis over wat het doet met de rijvaardigheid of onvoldoende daarbij stil staan. Uiteraard zitten er echt wel enorm tragische gevallen tussen. Mensen die zwaar verslaafd zijn. Maar het merendeel is echt als gevolg van recreatief gebruik.”
Gepakt na het slapen
Zoals Johnny (30). Hij wordt op Nieuwjaarsdag in Ridderkerk door de politie gecontroleerd omdat hij te hard rijdt. Uit zijn bloedtest blijkt dat hij meerdere grenzen heeft overschreden. MDMA, THC en alcohol worden aangetroffen.
“Ik had een leuk feestje gehad. Daarna ben ik gaan slapen", legt hij vijf maanden nadien uit aan de rechter. “Toen ik wakker werd voelde ik me fit genoeg om naar huis te rijden. Ik baal ervan. Als ik mijn rijbewijs kwijtraak, kost het me mijn baan.” Uitspraak van de rechter: 40 uur taakstraf en 9 maanden rijontzegging, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.
Feestbeesten
“Wat je toch veel ziet, zijn de feestbeesten", vertelt Achilles Damen, officier van justitie. “Cocaïne combineren met pilletjes, met alcohol. Dan weer blowen om toch nog te kunnen slapen. Echt enorme cocktails.”
Het festivalseizoen is alweer een tijdje aan de gang. Damen: “Veel festivals hebben ook een camping. Maar als het vijf uur in de ochtend is en je hebt flink ingenomen en je gaat om negen uur rijden, dan hoef je geen deskundige te zijn om te weten dat de stof nog ruim in de persoon is. Niet alleen de drugs, ook de alcohol is er nog.”
Blowen
Willem (27) wordt eind december in Capelle aan den IJssel aangehouden door de politie. Hij heeft al een strafpunt op zijn rijbewijs. Deze keer heeft hij een te hoog THC-gehalte in zijn bloed. “Ik rookte twee, drie blowtjes op die avond. Dat deed ik om emoties te onderdrukken”, legt hij aan de rechter uit.
“Ik ben mijn baan en mijn huis kwijtgeraakt. Ik ben stom geweest. Maar het heeft me wel iets gebracht. Ik ben van de drugs af. Ik heb een nieuwe baan. Daar heb ik mijn rijbewijs voor nodig.” Hij krijgt een boete van 1000 euro + 6 maanden voorwaardelijke rijontzegging. Omdat het zijn tweede strafpunt is, moet Willem wel opnieuw zijn rijbewijs halen.
'Ik ben niet meer stoned'
Zo'n reguliere blower wordt door justitie vrij veel gezien. “Mensen die aan het eind van de dag, voordat ze gaan slapen één of twee blowtjes roken. Als ze de volgende dag gecontroleerd worden, in de ochtend of in de middag, dan is de gemeten THC-waarde in het bloed niet torenhoog. En ze zeggen ook: ik ben niet meer stoned, dus ik kan prima rijden. Maar dan zitten ze nog ruim boven de drie microgram die de wet daarvoor aangeeft.”
“Dat is ook altijd ons verhaal: weet wel dat juist die stof lang blijft hangen. Amfetamine, beter bekend als speed, ook", legt Damen uit. “Er blijft een restwaarde in je systeem zitten, zonder dat je daar nou echt veel last van hebt. Denk je. Terwijl uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als de stofwaarde in het bloed boven die drempel zit dan heeft dat gewoon een negatieve invloed op de rijvaardigheid. Hetzij dat je traag reageert, hetzij dat je toch te snel beslissingen neemt. Of denkt van: deze kan ik hebben, ik kan ervoor langs. Dat kan dus niet.”