Dordrecht, Netherlands

Aantal leerlingen Techniek neemt toe in Drechtsteden

Het gaat in onze regio goed met de instroom van leerlingen in het technisch onderwijs. Dat zegt de projectleider van techniekstimuleringsproject TechniekDock. Toch ontbreekt het op basisscholen nog altijd aan tijd en geld om leerlingen voldoende kennis te laten maken met technische beroepen, bevestigt een leerkracht van School Mühring.
Peter Tromp | 16 mei 2017 12:14 | Aangepast op 16 mei 2017 12:14
Leerlingen uit groep 7 van School Mühring deden maandag mee aan TechniekDock in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Het is een ochtend met doe-activiteiten die ze kennis laat maken met aspecten van de maritieme-, energie- en productietechniek. De kinderen leren onder meer lassen, werken met een 3D-printer, trekken elektriciteitskabels en sluiten een wasbak aan.

Verdrievoudigd

“Het is mede dankzij dit project dat er in de Drechtsteden meer kinderen kiezen voor techniek”, zegt projectleider Wouter Sieuwerts. Volgens hem is de instroom in het technisch onderwijs de afgelopen jaren verdrievoudigd. Techniekdock wordt voor het vijfde achtereenvolgende jaar georganiseerd. Toenmalig wethouder Bert van de Burgt zei vorig jaar ook al dat het aantal techniekleerlingen in de regio toeneemt. Zowel in het MBO als in het VMBO. Hij vertelde in gesprek te gaan met leerkrachten van basisscholen om ze uit te dagen vorm te geven aan techniekonderwijs. Dat moet leiden tot technieklessen bij alle scholen in 2020.

Er kan meer

Scholen en leerkrachten willen wel, maar zeggen in meerderheid geen ruimte te hebben in het onderwijsprogramma. Of geen geld. Groep 7-leerkracht Peter Muilwijk van School Mühring vindt dat het nu met de zogenoemde Techniektorens ‘redelijk goed’ is geregeld. Dat is een lesprogramma voor wetenschap en techniek met opdrachten die zijn afgestemd op de leeftijd en belevingswereld van basisschoolleerlingen in de verschillende groepen. Eén op de drie scholen zou er mee werken, beweert Creative Kids Concepts die lesprogramma’s ontwikkelt. Toch zou er in de klas nog meer moeten gebeuren, vindt Muilwijk. Maar ook hij zegt dat het ontbreekt aan tijd en geld.


Investering in de toekomst

TechniekDock-projectleider Sieuwerts begrijpt dat het net lijkt alsof een kennismakingsproject zoals Techniekdock nog geen vruchten afwerpt, maar vindt dat onterecht: “Deze kinderen zijn nu 11 of 12 jaar oud. Voordat ze bij een scheepsbouwer aan het lassen zijn, zijn we tien jaar verder”.

Lees ook

Beschoten woning Willem Marisstraat voorlopig op slot, buurt klaagt over drugsdealers

Bewoners rond de Willem Marisstraat in Krispijn, waar in de nacht van 2 op 3 juli een woning werd be...

Keihard werken en tóch genieten; zo gaat het met Juballer Evy (20) in Amerika

Vol goede moed vertrok Evy Metsemakers twee maanden geleden naar Amerika om te trainen bij een Ameri...

Tiny houses mogen toch blijven staan

De tiny houses die aan de Noordendijk staan, hadden eigenlijk afgelopen september al weg moeten zijn...

Dief verstoort rust op begraafplaats: ‘We dachten al langer dat hier iemand 's avonds was'

Een 35-jarige man is zondagavond aangehouden nadat hij had geprobeerd verschillende beeldjes en kett...

Hoe gevaarlijk is die berenklauw nu eigenlijk?

Witte bloemen die als een scherm boven de steel van de plant uitsteken. In grote aantallen bij elkaa...

Partij voor de Dieren: hang linten aan bomen die gekapt moeten worden

Dordtenaren worden te laat geïnformeerd over ingrijpende plannen van de gemeente. Dat vindt de loka...