Dordrecht, Netherlands

Aantal leerlingen Techniek neemt toe in Drechtsteden

Het gaat in onze regio goed met de instroom van leerlingen in het technisch onderwijs. Dat zegt de projectleider van techniekstimuleringsproject TechniekDock. Toch ontbreekt het op basisscholen nog altijd aan tijd en geld om leerlingen voldoende kennis te laten maken met technische beroepen, bevestigt een leerkracht van School Mühring.
Peter Tromp | 16 mei 2017 12:14 | Aangepast op 16 mei 2017 12:14
Leerlingen uit groep 7 van School Mühring deden maandag mee aan TechniekDock in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Het is een ochtend met doe-activiteiten die ze kennis laat maken met aspecten van de maritieme-, energie- en productietechniek. De kinderen leren onder meer lassen, werken met een 3D-printer, trekken elektriciteitskabels en sluiten een wasbak aan.

Verdrievoudigd

“Het is mede dankzij dit project dat er in de Drechtsteden meer kinderen kiezen voor techniek”, zegt projectleider Wouter Sieuwerts. Volgens hem is de instroom in het technisch onderwijs de afgelopen jaren verdrievoudigd. Techniekdock wordt voor het vijfde achtereenvolgende jaar georganiseerd. Toenmalig wethouder Bert van de Burgt zei vorig jaar ook al dat het aantal techniekleerlingen in de regio toeneemt. Zowel in het MBO als in het VMBO. Hij vertelde in gesprek te gaan met leerkrachten van basisscholen om ze uit te dagen vorm te geven aan techniekonderwijs. Dat moet leiden tot technieklessen bij alle scholen in 2020.

Er kan meer

Scholen en leerkrachten willen wel, maar zeggen in meerderheid geen ruimte te hebben in het onderwijsprogramma. Of geen geld. Groep 7-leerkracht Peter Muilwijk van School Mühring vindt dat het nu met de zogenoemde Techniektorens ‘redelijk goed’ is geregeld. Dat is een lesprogramma voor wetenschap en techniek met opdrachten die zijn afgestemd op de leeftijd en belevingswereld van basisschoolleerlingen in de verschillende groepen. Eén op de drie scholen zou er mee werken, beweert Creative Kids Concepts die lesprogramma’s ontwikkelt. Toch zou er in de klas nog meer moeten gebeuren, vindt Muilwijk. Maar ook hij zegt dat het ontbreekt aan tijd en geld.


Investering in de toekomst

TechniekDock-projectleider Sieuwerts begrijpt dat het net lijkt alsof een kennismakingsproject zoals Techniekdock nog geen vruchten afwerpt, maar vindt dat onterecht: “Deze kinderen zijn nu 11 of 12 jaar oud. Voordat ze bij een scheepsbouwer aan het lassen zijn, zijn we tien jaar verder”.

Lees ook

Foutparkerende fietsers op station worden week lang goede kant op gestuurd

De nieuwe fietsenstalling bij Station Dordrecht wordt nog niet gebruikt zoals bedacht is. Veel fiets...

Automobilist rijdt rond met te donkere ruiten en krijgt fikse boete

Het rondrijden met een te donkere voorruit is een automobilist donderdagavond duur komen te staan. H...

‘Van school gerukt, gedeporteerd en vermoord’: Gedenksteen vertelt pijnlijke geschiedenis

Stichting Joods Overleg en de gemeente Dordrecht hebben donderdag een herinneringstegel aan de Joods...

Studenten kunnen gratis naar festival met Turfy Gang en Bilal Wahib

Alle studenten in onze streek kunnen vanaf komende dinsdag een gratis kaartje bemachtigen voor de tw...

Automobilist (22) onder invloed slaat over de kop

Een 22-jarige Alblasserdammer is in de nacht van woensdag op donderdag met zijn auto over de kop ges...

Auto's botsen op snelweg

Op de A15 van Ridderkerk richting Gorinchem heeft donderdagochtend meer dan een uur file gestaan. Da...