Dordrecht, Netherlands

Afvlakken Scheffersplein mogelijk

Het is technisch mogelijk om de ongelijke keien op het Scheffersplein af te vlakken. Dat bleek vanochtend tijdens een korte proef. De gemeente is tevreden met het resultaat. Of de methode daadwerkelijk wordt toegepast, is nog niet zeker.
Peter Tromp | 25 februari 2015 15:26 | Aangepast op 25 februari 2015 15:26
Een klein proefvlak op het Scheffersplein is vanochtend behandeld met een afslijpmachine. Dat is een apparaat dat een rol met diamanten over de stenen laat gaan. Bij iedere beweging wordt een stukje van de stenen afgeslepen. De bewerking laat wel sporen na, daarom zijn ook enkele stenen vervolgens gladgeslepen. Projectleider Marla Beringer is tevreden over het resultaat, "We hebben gezien dat we op deze manier in relatief korte tijd veel stenen kunnen behandelen. We gaan morgen nog een keer kijken om te zien of de stenen er dan nog steeds goed bij liggen. Daarna gaan we bespreken of we alle stenen gaan behandelen of alleen de stenen die het meeste uitsteken. Ook weten we nog niet of we ze ook gladslijpen of alleen maar afvlakken". Beringer houdt ook de mogelijkheid open dat er helemaal niets gebeurd en we moeten leren leven met ongelijk liggende keien. Maandag vindt overleg plaats met horeca-ondernemers. Onderwerp van discussie is wanneer de werkzaamheden plaats zouden moeten vinden, voor of na het terrassenseizoen. Over twee weken moet duidelijk zijn wat er gaat gebeuren. Een oplossing voor de klinkers die om de keien heen liggen is er nu nog niet.

Geen verwijt naar aannemer
De aannemer die de keien op het plein ongelijk heeft aangebracht, wordt geen incompetentie verweten. De aannemer is flink onder druk gezet om het herbestraten in korte tijd af te ronden. Volgens Beringer was de toegepaste methode innovatief en experimenteel. De gemeente betaalt daarom ook mee aan de herstelkosten. Hoeveel is nog niet duidelijk. In plaats van in zand, zijn de keien aangebracht in cementmortel, terwijl de voegen flexibel moeten blijven. Het geheel moet ook nog eens waterdicht zijn. Vooraf is langdurig gezocht naar een manier om dat voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk is gekozen voor een methode die ook in een andere stad is toegepast. Alleen is daar gewerkt met klinkers in plaats van met keien. 

Lees ook

Dordtse zwemster Kim Busch pakt brons

De Nederlanse estafettevrouwen hebben op de WK kortebaan in Abu Dhabi brons weten te halen op de 4x5...

Politie rijdt dronken Dordtenaar klem op snelweg, ravage bij Vaanplein

Een 39-jarige Dordtenaar heeft dinsdagmiddag een ravage aangericht op het Vaanplein bij Rotterdam. D...

Oudste soldaat Olivier Bij de Vaate op 106-jarige leeftijd overleden

Olivier Bij de Vaate - die in mei 1940 op het eiland van Dordrecht tevergeefs vocht tegen de Duitse ...

Schade na opblazen brievenbus; ondanks vuurwerkverbod toch vernielingen

Aan de Mildenburg in Sterrenburg is een brievenbus opgeblazen met mogelijk zwaar vuurwerk. De schade...

Dordrecht viert 2022 met vuurwerk ondanks verbod

Dordrecht luidde vannacht om 00:00 uur 2022 in. Dat gebeurde ondanks het vuurwerkverbod met veel gek...

Het weer van vandaag: gure dag met buien

Vandaag wordt een gure dag met in de loop van de dag enkele buien vanuit het noordwesten. Dat kunnen...