Dordrecht, Netherlands

Ambtenaren in regio vaker ziek

Het ziekteverzuim onder ambtenaren in de regio ligt hoger dan in de rest van het land.
Jasper Koopmans | 28 juni 2018 14:10 | Aangepast op 28 juni 2018 14:10
Zwijndrecht spant met 10 procent de kroon. Dat blijkt uit een enquête die RTV Rijnmond heeft gehouden onder gemeenten in de regio. Dordrecht scoorde in 2015 ook nog slecht (7,2 %) maar wist door gerichte maatregelen het verzuim terug te brengen tot 4,8 %. Meer dan de helft van de gemeenten scoort hoger dan het landelijk gemiddelde van 5,4 procent.

In het bedrijfsleven ligt het ziekteverzuim nog lager; gemiddeld vier procent. Hardinxveld-Giessendam doet het met 3,4 % het best van de 29 gemeenten in Rijnmond en Zuid-Holland Zuid. De meest recente cijfers zijn overigens van 2017.

Wethouder Tigo Jansen van Zwijndrecht zegt geen verklaring te hebben voor het hoge ziektecijfer. "We hebben het laten onderzoeken, maar er is geen relatie gevonden met de werkomstandigheden. Het is ook niet zo dat een bepaalde leeftijdsgroep of beroepsgroep vaker ziek is. Ook is er geen sprake van een angstcultuur. Al die factoren zijn onderzocht."

Volgens de hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek, Peter Hein van Mulligen, is het verzuim onder ambtenaren hoger dan in andere branches omdat bij de overheid vaak oudere mensen werken. "Ouderen zijn niet vaker ziek dan jongere werknemers, maar wel langer. Ze hebben een grotere kans op een chronische ziekte, waardoor ze soms voor lange tijd uitvallen."

Verder is er volgens Van Mulligen een verband tussen ziekteverzuim en werkloosheid. Als de werkloosheid hoog is, is het ziekteverzuim doorgaans lager. 'Mensen zijn dan banger om hun baan te verliezen en minder geneigd om zich ziek te melden. Omdat ambtenaren vaste banen hebben, speelt dat bij hen minder."

De meeste gemeenten zetten vol in op terugdringen van het ziekteverzuim. Zo wordt er volop gebruik gemaakt van verzuimcoaches en zelfs lifestylecoaches. Ook wordt er sneller ingegrepen dan voorheen; zodra een werknemer zich ziek meldt en het ziekteverzuim dreigt langdurig te worden, gaat een traject lopen.


In Dordrecht heeft dat beleid de afgelopen jaren geleid tot minder verzuim, zegt gemeentesecretaris Martien van der Kraan: "je moet er constant en blijvend aandacht voor hebben. Veel ziekteverzuim is te voorkomen, door te zorgen dat mensen zich prettig voelen en gezond leven. Vaak komt verzuim ook voort uit andere problemen, zoals een echtscheiding. Ook dan moet je als werkgever hulp en steun bieden."


Zwijndrecht zet inmiddels ook in op verlagen van het ziektecijfer. Er is gekozen voor samenwerking met een andere arbodienst. Ook is er meer aandacht voor preventie. Zo wordt er gewerkt met coaches, die ambtenaren helpen om meer te bewegen en gezonder te eten.

Meest gelezen

Nu wél mooi weer tijdens festival Brand Parkies in Dordrecht

Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 23 jul 2024 13:14

Fatbikebestuurder naar het ziekenhuis na ongeluk met auto

Redactie RTV Dordrecht | Joram Niese | 22 jul 2024 13:00

Bestelbus over de kop gevlogen op Galileïlaan in Dordrecht

Erik van Krimpen | Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 24 jul 2024 10:58

Lees ook

Boer Gijs uit Ridderkerk hoopt dat blauwtong zijn schapen niet treft

Het blauwtongvirus rukt op in Nederland, het aantal besmettingen onder vee is in minder dan een week...

Eigenaar zet winkelcentrum Sterrenburg in de etalage

Binnenkort zwaait iemand anders de scepter bij het Dordtse winkelcentrum Sterrenburg, dat door de hu...

Politie bezorgd over levensgevaarlijke situaties door drugslabs in woonwijken

De politie ziet het aantal levensgevaarlijke situaties rond drugslabs toenemen en maakt zich grote z...

Dordtenaar aangehouden wegens frauderen met kinderopvangtoeslag

Op woensdag 24 juli heeft de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst een man uit Dordrecht aangeho...

Man uit Hardinxveld-Giessendam veroordeeld voor anabole steroïden, harddrugs en witwassen

Witwassen en het illegaal bezitten van anabole steroïden en harddrugs. Drie delicten die allemaal op...

Lichaam vermist persoon aangetroffen bij Kop van 't Land

De politie heeft donderdagmiddag in de Nieuwe Merwede het lichaam aangetroffen van een man die sinds...