Dordrecht, Netherlands

Ambtenaren in regio vaker ziek

Het ziekteverzuim onder ambtenaren in de regio ligt hoger dan in de rest van het land.
Jasper Koopmans | 28 juni 2018 14:10 | Aangepast op 28 juni 2018 14:10
Zwijndrecht spant met 10 procent de kroon. Dat blijkt uit een enquête die RTV Rijnmond heeft gehouden onder gemeenten in de regio. Dordrecht scoorde in 2015 ook nog slecht (7,2 %) maar wist door gerichte maatregelen het verzuim terug te brengen tot 4,8 %. Meer dan de helft van de gemeenten scoort hoger dan het landelijk gemiddelde van 5,4 procent.

In het bedrijfsleven ligt het ziekteverzuim nog lager; gemiddeld vier procent. Hardinxveld-Giessendam doet het met 3,4 % het best van de 29 gemeenten in Rijnmond en Zuid-Holland Zuid. De meest recente cijfers zijn overigens van 2017.

Wethouder Tigo Jansen van Zwijndrecht zegt geen verklaring te hebben voor het hoge ziektecijfer. "We hebben het laten onderzoeken, maar er is geen relatie gevonden met de werkomstandigheden. Het is ook niet zo dat een bepaalde leeftijdsgroep of beroepsgroep vaker ziek is. Ook is er geen sprake van een angstcultuur. Al die factoren zijn onderzocht."

Volgens de hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek, Peter Hein van Mulligen, is het verzuim onder ambtenaren hoger dan in andere branches omdat bij de overheid vaak oudere mensen werken. "Ouderen zijn niet vaker ziek dan jongere werknemers, maar wel langer. Ze hebben een grotere kans op een chronische ziekte, waardoor ze soms voor lange tijd uitvallen."

Verder is er volgens Van Mulligen een verband tussen ziekteverzuim en werkloosheid. Als de werkloosheid hoog is, is het ziekteverzuim doorgaans lager. 'Mensen zijn dan banger om hun baan te verliezen en minder geneigd om zich ziek te melden. Omdat ambtenaren vaste banen hebben, speelt dat bij hen minder."

De meeste gemeenten zetten vol in op terugdringen van het ziekteverzuim. Zo wordt er volop gebruik gemaakt van verzuimcoaches en zelfs lifestylecoaches. Ook wordt er sneller ingegrepen dan voorheen; zodra een werknemer zich ziek meldt en het ziekteverzuim dreigt langdurig te worden, gaat een traject lopen.


In Dordrecht heeft dat beleid de afgelopen jaren geleid tot minder verzuim, zegt gemeentesecretaris Martien van der Kraan: "je moet er constant en blijvend aandacht voor hebben. Veel ziekteverzuim is te voorkomen, door te zorgen dat mensen zich prettig voelen en gezond leven. Vaak komt verzuim ook voort uit andere problemen, zoals een echtscheiding. Ook dan moet je als werkgever hulp en steun bieden."


Zwijndrecht zet inmiddels ook in op verlagen van het ziektecijfer. Er is gekozen voor samenwerking met een andere arbodienst. Ook is er meer aandacht voor preventie. Zo wordt er gewerkt met coaches, die ambtenaren helpen om meer te bewegen en gezonder te eten.

Lees ook

Dordtenaar (47) overleden bij woningbrand in Landgraaf

Een 47-jarige Dordtenaar is zaterdag overleden bij een woningbrand in de Limburgse plaats Landgraaf....

DeetosSnel weer terug op het tweede niveau: 'Beloning voor het harde werken'

Met een derbyzege verzekerde korfbalclub DeetosSnel/QLS zich van de titel én promotie naar het tweed...

FC Dordrecht klaart de klus bij MVV: play-offdeelname komt steeds dichterbij

De basis was er al, maar FC Dordrecht kon maandag dan eindelijk drie waardevolle punten bijschrijven...

Greenpeace doet aangifte tegen Chemours

De internationale milieuorganisatie Greenpeace heeft aangifte gedaan tegen Chemours en Tata Steel. R...

112-nieuws: twee aanrijdingen binnen 24 uur op Krispijnseweg

Op de Krispijnseweg in Dordrecht zijn dit weekend twee aanrijdingen binnen 24 uur geweest. Vrijdagav...

Maandelijkse sirene verdwijnt, maar minister houdt rekening met onze regio

Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet Radio Rijnmond aan. Als je de sirene hoort om klokslag ...