De ambulancedienst Zuid-Holland Zuid legt op de eigen Facebookpagina uit wat er nou precies gebeurt als iemand vanuit onze regio 112 belt. Het telefoontje komt als eerste terecht in het World Port Center in Rotterdam, dat de ambulancedienst Zuid-Holland Zuid deelt met de ambulanceregio Rotterdam-Rijnmond. De centralist die opneemt is een gediplomeerd verpleegkundige met een extra opleiding. Er wordt in een specifieke volgorde een aantal vragen doorlopen over wat er is gebeurd, hoe de patiënt ademt, eruit ziet en reageert. Op basis daarvan wordt bepaald wat er mis kan zijn, en met welke urgentie een ambulance gaat rijden. Dat is niet alleen in de regio Zuid-Holland Zuid zo, maar is een internationaal geteste en gebruikte werkwijze genaamd AMPDS/ProQA.
De ambulancedienst Zuid-Holland Zuid geeft aan dat het belangrijk is de vragen van de centralist zo precies mogelijk te beantwoorden, en instructies op te volgen om de patiënt te helpen. Deze centralist is dus, zij het telefonisch, de eerste hulpverlener die de beller door levensreddende handelingen heenloodst. “Goed om te weten is dat de ambulance dan al rijdt. Deze wordt door een andere centralist onmiddellijk op pad gestuurd, zodra het adres van het noodgeval bekend is. Hiermee winnen we tijd.”
Als tijdens het gesprek blijkt dat de situatie mogelijk ernstig is, krijgt de ambulancebemanning opdracht met spoed te rijden. “Onze verpleegkundig meldkamercentralisten zijn de spin in het web van de acute hulpverlening. Op de Europese 112-dag vragen we waardering voor al deze ‘onzichtbare’, maar onmisbare collega's!”, zegt de ambulancedienst Zuid-Holland Zuid.
Video: Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid