Dordrecht, Netherlands

Armoedebeleid blijft op agenda

Politieke partijen hebben zich gisteren opnieuw uitgesproken tegen armoede. Dat gebeurde tijdens het Sociaal Offensief Armoede in De Buitenwacht. Maar van een radicaal andere aanpak is geen sprake.
Peter Tromp | 18 oktober 2017 12:29 | Aangepast op 18 oktober 2017 12:29
De Internationale Dag van de Armoede viel dinsdag misschien een beetje ongelukkig. Het is immers herfstvakantie. Slechts vier politieke partijen waren vertegenwoordigd bij het avondprogramma voor bewoners, professionals en politici; GroenLinks, CDA, PvdA en D66. Overdag hadden vertegenwoordigers van platforms tegen armoede al hun ervaringen uitgewisseld.

Verkiezingsthema

Armoede staat op de agenda en iedereen wil er wat tegen doen. Wethouder Peter Heijkoop (CDA) verwacht dat het thema zeker besproken gaat worden door de lijsttrekkers in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing van volgend jaar.

Dordtpas

Heijkoop staat in principe positief tegenover het opnieuw invoeren van een kortingspas, waarmee je tegen gereduceerd tarief terecht kan bij bijvoorbeeld sportverenigingen, welzijnswerk en de bibliotheek. Maar dan moet die pas wel door iedereen aangevraagd kunnen worden, vindt hij. Niet alleen door mensen met een laag inkomen: “Om het stigma eraf te halen.” Alleen voor arme mensen is de pas dan gratis. De pas zou ook in de gehele Drechtsteden geldig kunnen zijn. Het is een oud verhaal. Zo’n Dordtpas hebben we gehad. Hij is afgeschaft, omdat er te weinig gebruik van werd gemaakt. In 2006 werd geopperd om die pas weer in het leven geroepen. Dat is niet gebeurd. Inmiddels zijn we elf jaar verder.

Enorme stappen

Riet Duykers ziet positieve ontwikkelingen als het gaat om de aanpak van armoede. Duykers is van stichting De Buitenwacht en het Netwerk tegen Armoede. Volgens haar is er een enorm draagvlak onder politieke partijen om het vraagstuk rond armoede aan te pakken. Zij ziet enorme stappen, maar zegt niet welke. Behalve dan dat de Sociale Dienst aan het kijken is hoe daar het beleid mensgerichter kan worden. Daarvoor is Duykers al een jaar met de dienst in gesprek.

Het Sociaal Offensief Armoede vond gisteren voor het derde opeenvolgende jaar plaats.

Lees ook

Big Rivers Festival genomineerd als Beste Publieksevenement van Nederland

Het Dordtse Big Rivers Festival maakt kans op een landelijke prijs. Het festival is genomineerd voor...

Meerdere hulpdiensten uitgerukt voor aanrijding op A16

Twee auto’s zijn dinsdag gebotst op de A16, net uit de Drechttunnel. Meerdere hulpdiensten kwamen te...

Dordrecht en Recklinghausen vieren 50 jaar stedenband

Burgemeester Kolff heeft dit weekend samen met een delegatie uit Dordrecht een bezoek gebracht aan d...

Raad buitenspel bij onder water zetten van Hel en Zuilespolder?

Als het aan Rijkswaterstaat ligt, wordt rivierwater toegelaten in de Hel- en Zuilespolder en zal de ...

Dordtenaar (47) overleden bij woningbrand in Landgraaf

Een 47-jarige Dordtenaar is zaterdag overleden bij een woningbrand in de Limburgse plaats Landgraaf....

DeetosSnel weer terug op het tweede niveau: 'Beloning voor het harde werken'

Met een derbyzege verzekerde korfbalclub DeetosSnel/QLS zich van de titel én promotie naar het tweed...