Dordrecht, Netherlands

Armoedebeleid blijft op agenda

Politieke partijen hebben zich gisteren opnieuw uitgesproken tegen armoede. Dat gebeurde tijdens het Sociaal Offensief Armoede in De Buitenwacht. Maar van een radicaal andere aanpak is geen sprake.
Peter Tromp | 18 oktober 2017 12:29 | Aangepast op 18 oktober 2017 12:29
De Internationale Dag van de Armoede viel dinsdag misschien een beetje ongelukkig. Het is immers herfstvakantie. Slechts vier politieke partijen waren vertegenwoordigd bij het avondprogramma voor bewoners, professionals en politici; GroenLinks, CDA, PvdA en D66. Overdag hadden vertegenwoordigers van platforms tegen armoede al hun ervaringen uitgewisseld.

Verkiezingsthema

Armoede staat op de agenda en iedereen wil er wat tegen doen. Wethouder Peter Heijkoop (CDA) verwacht dat het thema zeker besproken gaat worden door de lijsttrekkers in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing van volgend jaar.

Dordtpas

Heijkoop staat in principe positief tegenover het opnieuw invoeren van een kortingspas, waarmee je tegen gereduceerd tarief terecht kan bij bijvoorbeeld sportverenigingen, welzijnswerk en de bibliotheek. Maar dan moet die pas wel door iedereen aangevraagd kunnen worden, vindt hij. Niet alleen door mensen met een laag inkomen: “Om het stigma eraf te halen.” Alleen voor arme mensen is de pas dan gratis. De pas zou ook in de gehele Drechtsteden geldig kunnen zijn. Het is een oud verhaal. Zo’n Dordtpas hebben we gehad. Hij is afgeschaft, omdat er te weinig gebruik van werd gemaakt. In 2006 werd geopperd om die pas weer in het leven geroepen. Dat is niet gebeurd. Inmiddels zijn we elf jaar verder.

Enorme stappen

Riet Duykers ziet positieve ontwikkelingen als het gaat om de aanpak van armoede. Duykers is van stichting De Buitenwacht en het Netwerk tegen Armoede. Volgens haar is er een enorm draagvlak onder politieke partijen om het vraagstuk rond armoede aan te pakken. Zij ziet enorme stappen, maar zegt niet welke. Behalve dan dat de Sociale Dienst aan het kijken is hoe daar het beleid mensgerichter kan worden. Daarvoor is Duykers al een jaar met de dienst in gesprek.

Het Sociaal Offensief Armoede vond gisteren voor het derde opeenvolgende jaar plaats.

Lees ook

Chaos en enorme rij bij Dordtse vaccinatielocatie

Er staat maandagmiddag een lange rij bij de priklocatie in Dordrecht. De GGD roept de mensen op niet...

Dordtse Kerken: 'Volg kerstdiensten vooral online'

Het Platform Dordtse Kerken en de stichting Missie Dordt roepen ook deze kerst weer op de kerstdiens...

Qbuzz wil 'boost geven aan deelmobiliteit in de Drechtsteden' met 230 knaloranje fietsen

Vervoersmaatschappij Qbuzz heeft samen met de provincie Zuid-Holland 230 deelfietsen naar de Drechts...

'Ook mensen op wielen moeten van Park Merwestein kunnen genieten'

Een rondje door Park Merwestein 'door de ogen van' mensen in een rolstoel of scootmobiel leverde vee...

Manci uit Dordrecht werd honderd door elke dag twee glazen wodka te drinken

Ze was de mooiste vrouw van de Hongaarse stad Győr, weigerde om te spioneren voor de geheime dienst...

Hebben Dordtenaren nog goede voornemens voor 2022?

Het nieuwe jaar is begonnen en dus is het weer tijd voor goede voornemens. Maar hebben de Dordtenare...