Dordrecht, Netherlands

ASz: meer operaties op locatie Zwijndrecht; patiënten kunnen toch blijven slapen

Foto: Albert Schweitzer ziekenhuis locatie Zwijndrecht. ©Albert Schweitzer ziekenhuis
Het overnachten op de ziekenhuislocatie Zwijndrecht verdwijnt niet helemaal, zoals eerder de bedoeling was. Patiënten kunnen na een operatie ook in de toekomst één of enkele doordeweekse nachten worden opgenomen op de 'shortstay', laat het Albert Schweitzer ziekenhuis weten.
Marjolein Vos | 1 augustus 2022 13:33 | Aangepast op 1 augustus 2022 13:33
“Door een overnachtingsmogelijkheid te behouden, kunnen we van Zwijndrecht bij uitstek de locatie maken waar de meeste planbare, niet-complexe ingrepen plaatsvinden”, zegt Annemiek Rutters, lid van de Raad van Bestuur. “Dit wordt hét kenmerk en het sterke punt van de locatie Zwijndrecht. Patiënten worden in een gastvrije sfeer snel en goed geholpen.”

De verpleegafdelingen van onder meer Cardiologie en Interne Geneeskunde gingen in het begin van de coronapandemie versneld dicht in Zwijndrecht en keren niet terug. Aanvankelijk wilde het ziekenhuis toen gaan toewerken naar een volledig dagcentrum, zonder opnames voor de nacht. “Zo ver zetten we het niet door”, zegt Rutters. “We kiezen voor het profiel van een electief centrum, waar de nadruk ligt op planbare, niet-complexe ingrepen in dagbehandeling of met een korte opname. Voor sommige operaties is een korte opname nodig. De shortstay-afdeling, die er ook nu is, blijft daarom.”

Na de zomer
Het in fasen opbouwen van een electief centrum begint na de zomer van 2022. Eerst is het specialisme Orthopedie aan de beurt. Rutters: “We gaan uiteindelijk grotere aantallen patiënten opereren in Zwijndrecht dan nu, denk bijvoorbeeld ook aan handpolschirurgie, maagverkleiningen, liesbreuken en staaroperaties. Dit is op de schaal van Zwijndrecht uitstekend te organiseren, met de service en snelheid die zelfstandige behandelcentra ook bieden. Gratis parkeren, goed geholpen, snel weer naar huis en dat alles in de complete en veilige setting van een ziekenhuis. Door deze focus wordt Zwijndrecht hét centrum voor planbare ingrepen in de regio. We werken toe naar korte toegangstijden. We bundelen de vertrouwde expertise in vaste zorgteams, met persoonlijke aandacht en kleinschaligheid.” Op de locatie blijft ook het brede scala van poliklinieken en onderzoeksafdelingen aanwezig.

Meerwaarde bewezen
Het ziekenhuis in Zwijndrecht heeft zes hypermoderne operatiekamers die gedurende een groot deel van de coronatijd in gebruik zijn gebleven. “De meerwaarde van een locatie waar de nadruk ligt op planbare zorg is al bewezen”, vertelt Rutters. “Toen veel zorg in het land stilviel, konden honderden operaties in dagbehandeling in Zwijndrecht gewoon doorgaan. Dat sterke punt gaan we nu verder uitwerken, met shortstay. Planbare zorg neemt in de strategische koers van het Albert Schweitzer ziekenhuis een belangrijke plek in, naast de acute en de chronische zorg.” Op de locatie Dordwijk ligt de nadruk op de acute en hoogcomplexe zorg. Sliedrecht blijft een volwaardige poliklinische locatie. “Door de sterke punten van elke locatie optimaal te benutten, kunnen we meer mensen helpen en zijn we er voor iedereen.”

Meest gelezen

Laatste tocht voor overleden Johnny (38)

Jordy Hijman | 30 sep 2022 19:42

Cliënten van ASVZ deden mee aan de Buddyrun

Alexander Eleveld | 2 okt 2022 10:50

'Dordrecht is de perfecte plek voor Scrooge Live'

Alexander Eleveld | 28 sep 2022 11:50

Lees ook

Jaarlijkse TopASz Award naar diabetesverpleegkundigen Jos en Valerie

In het Albert Schweitzer ziekenhuis is de jaarlijkse TopASz Award uitgereikt aan twee medewerkers in...

Werknemers Gezondheidspark parkeren in de wijk ernaast om hoge parkeerkosten te vermijden

Sterrenburg-Noord wordt geplaagd door de vele auto's van werknemers van het Gezondheidspark. Daarom ...

‘Verkenner’ voor huisartsenpost is vanaf nu structureel in dienst

Wie buiten de openingstijden van de eigen huisartsenpraktijk hulp vraagt aan Huisartsenpost Drechtdo...

‘Zussen voor Zusje’ Marion genezen van leukemie

Goed nieuws vanuit het Albert Schweitzer ziekenhuis: Marion is weer beter. Vorig jaar maakten wij ke...

ASZ: Half miljoen oude patiëntdocumenten zijn per ongeluk te vroeg verwijderd

Van circa 212.000 patiënten van het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn onbedoeld één of meer oude ...

Ziekenhuis moet flink puzzelen door leveringsproblemen: ‘Signaal naar de samenleving en politiek’

Het Dordtse Albert Schweitzer ziekenhuis kampt met leveringsproblemen. Medische hulpmiddelen worden ...