Dordrecht, Netherlands

Augustijnenhof organiseert fotowedstrijd rondom Vrije Statenvergadering

Het is in juli precies 450 jaar geleden dat in Dordrecht de Eerste Vrije Statenvergadering plaatsvond. Het Augustijnenhof organiseert in dat kader onder andere een fotowedstrijd. Dordtenaren kunnen een foto insturen waarbij één of meerde van de thema's vrijheid, verdraagzaamheid en verbondenheid centraal staan.
Vivian Rutte | 14 april 2022 15:29 | Aangepast op 14 april 2022 15:29
In 1572 werd over deze thema’s  gesproken tijdens de Eerste vrije Statenvergadering, waar 12 steden op verzoek van Willem van Oranje de opstand tegen Filips II in gang zetten. Het was de nadrukkelijke wens van Willem van Oranje dat in de Nederlanden vrijheid van godsdienst kon bestaan, wat tijdens de vergadering beklonken werd. Dordrecht is dus de bakermat van het gedachtengoed dat je vrij moet kunnen zijn om te denken, geloven en zijn wat je wil.

De fotowedstrijd is dus bedoeld om deze thema’s extra te belichten. Inzenders kunnen een geldprijs winnen, plus een plaats in de foto-expositie en een publicatie in het fotoboe dat het Augustijnenhof zal samenstellen. Wel zijn er een aantal spelregels: Deelnemers moeten ingeschreven staan als inwoner in Dordrecht, en amateurfotograaf zijn. Elke deelnemer mag één tot negen foto’s insturen: minimaal één foto van één thema, tot maximaal drie foto’s per thema. Verder mag een deelnemer zelf bepalen welke invalshoek er gekozen wordt bij de benadering van een thema: een kijk vanuit het heden of een historische context. De drie thema's in hun samenhang of afzonderlijk. De fotograaf mag zelf bepalen of de gemaakte foto's met of zonder begeleidende (toelichtende) tekst worden ingestuurd en mag zowel in kleur als in zwart/wit werken.

Uit de ingezonden foto's wordt een selectie gemaakt die wordt gebruikt voor een expositie die tijdens het culturele evenement op 8, 9 en 10 juli te bewonderen zal zijn in het Augustijnenkerk of buiten op het Hof. Daarnaast wordt er uit het totaal van de ingezonden foto's een fotoboek samengesteld.

De jury bestaat uit Liesbeth van Noortwijk (conservator presentatie collectie Dordrechts Museum), Cees Schilthuizen (professioneel fotograaf), Ton Molendijk (amateurfotograaf) en Arno de Grauw (graficus). Er worden drie geldprijzen beschikbaar gesteld: derde prijs is 200 euro, tweede prijs is 300 euro en de eerste prijs is 500 euro. Meedoen? Stuur je inzending dan uiterlijk 31 mei 20221 naar jadegeus@augustijnenhof.nl.

Meest gelezen

Minister opent zorginitiatief Verwijspunt 078: ‘Uniek concept voor de regio’

Dennis Koorevaar | Corrado Francke | 7 dec 2022 15:40

Het is bijna zover: de Dordtse Decemberdagen zijn aanstaande!

Redactie RTV Dordrecht | Trevyn van Houwelingen | 7 dec 2022 09:00

Lees ook

Televisieserie 'Het verhaal van Nederland' strijkt neer in Dordrecht

Het Hof van Nederland is deze week het decor van de televisieserie 'Het verhaal van Nederland'. In d...

Help Portrait: gratis vastgelegd op de gevoelige plaat

Als je minder geld te besteden hebt dan is een professionele portretfoto van jezelf laten maken niet...

Het Hof van Nederland krijgt een vooral kleurrijke update: ¨Niet alleen voor historisch geïnteresseerden”

Al een paar maanden is het Hof van Nederland bezig met een flinke renovatie en het beloofd een kleur...

In memoriam: fotograaf Gaab van Tricht (1940-2022)

Honderden keren stond zijn naam rechts bovenin de hoek bij de Fotocarousel, de serie foto’s die di...

Vrijheid centraal thema tijdens eerste Hoffestival

450 jaar geleden vond in Dordrecht de Eerste Vrije Statenvergadering plaats. In de jaren na de Tweed...

Het Hof van Nederland gaat (opnieuw) op de schop: 'Een kleine verbouwing'

Koning Willem-Alexander opende in 2015 tijdens Koningsdag nog een geheel vernieuwd Hof inclusief spe...