Dordrecht, Netherlands

Begin juni moet er dan echt een coalitieakkoord komen; Dit is de update van de formatie

Hoewel de formatiegesprekken volop bezig zijn, duurt het langer dan verwacht. 10 mei had het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd moeten worden. Toch zijn er al wel wat updates van de formatie.
Stephanie Roggekamp | 13 mei 2022 18:17 | Aangepast op 13 mei 2022 18:17
Volgens formateur Pauline Bouvy-Koene duurt het allemaal wat langer omdat ze zorgvuldig te werk willen gaan. "Je kan het wel afraffelen en denken: het komt allemaal wel, maar zo zit het niet in elkaar", vertelt ze. Het ligt niet aan het feit dat ze het niet met elkaar eens zijn. "Natuurlijk zijn er wel verschillen om te overbruggen. Daar moet je het echt goed met elkaar over hebben. Je moet vier jaar lang een hecht team gaan vormen."

Verschillende standpunten
Erg verrassend is het volgens Bouvy-koene niet dat de partijen die nu de coalitie vormen andere standpunten hebben. "Op voorhand wisten we waar de verschillende verkiezingsprogramma's over gingen. Toch vinden de gesprekken wel in open sfeer plaats", vertelt de formateur. "Het is wel heel hard werken, maar we komen er wel uit."

Tijdens de gesprekken komen er veel punten op tafel en is het van belang dat we tot de kern komen, zo laten de twee formateurs weten. Ondanks de verschillen zijn er al een vijftal focuspunten geformuleerd. "Met elkaar komen we onder andere uit op genoeg betaalbare woningen", vertelt formateur Cees Van Eijk. "Maar ook op vraagstukken rondom duurzaamheid van de stad en de sociaal economische positie."

Volgens Van Eijk gaat het nu alleen om de hoofdlijnen: "Verschillende partijen hebben verschillende politieke achtergronden. Ze moeten elkaar weten te verstaan. Vervolgens is de coalitie aanzet om de punten te verduidelijken. Want", vervolgt hij, "Hoeveel geld hebben we ergens precies voor nodig en hoe willen we het precies gaan doen?"

Eerder brachten we al wie de nieuwe kandidaat-wethouders zijn. Benieuwd naar de namen? Lees dat hier.

Input vanuit de stad
De partijen mochten al eerder in april input leveren voor het coalitieakkoord, maar ook de stad mocht met punten komen. "We hebben ze nadrukkelijk gevraagd om ons te voeden", vertelt Van Eijk. "Voed ons met ideeën. Voed ons met de analyse die er nodig is." Hij vertelt dat daar veel reacties op zijn gekomen. "Voor een deel wordt de input verwerkt en voor een deel wordt het straks meegenomen in het nieuwe college voor de verdere uitwerking daarvan." Eén van de wensen van de inwoners was om meer groen in de stad te planten, maar ook om de groene buitengebieden die de stad al rijk is, te behouden. Daar gaat de coalitie dan ook mee aan de slag.

Hoewel beide formateurs aangeven dat ze de laatste puntjes op de i aan het zetten zijn, geeft Bouvy-Koene aan dat ze ernaar streven om begin juni klaar te zijn. "De exacte datum weten we helaas alleen nog niet."

Lees meer over:

gemeenteraad|Coalitieakkoord|

Meest gelezen

Spartelbadje de Paddenstoel staat (weer) droog

Marie Frenay | 16 aug 2022 14:31

Motorrijder vliegt tien meter door de lucht bij ongeluk

Stephanie Roggekamp | 11 aug 2022 17:00

Lees ook

Coalitieakkoord onder embargo naar de fracties

Het coalitieakkoord gaat komend weekend onder strikt embargo naar de fracties van de Dordtse gemeent...

Oppositie kritisch op plannen in Dordts coalitieakkoord: ‘Focuspunten zijn erg algemeen’

De oppositie heeft zich dinsdag in een debat kritisch uitgelaten op de plannen van het nieuwe gemeen...

Raad niet eens met huidig vergadermodel, daarom Dordtse Dinsdag

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 wil de gemeente met een nieuw vergadermodel werken. Na onde...

Voormalig SP-lid Ineke Jager op jacht naar zetel bij Beter Voor Dordt

Op de kandidatenlijst van Beter Voor Dordt prijkt een opvallende naam: die van Ineke Jager, op plek ...

Geen nieuwjaarsreceptie van de gemeente, wel pubquiz voor raadsleden

Ook dit jaar gaan de deuren van het Stadhuis niet open vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. D...

Gemeente wil vanaf maart opkoopbescherming in heel Dordrecht

Alle bestaande woningen in Dordrecht met een WOZ-waarde tot €355.000 moeten een opkoopbescherming ...