Dordrecht, Netherlands

Berlijnse jongerenorganisatie doet ideeën op in het Dordrechts Museum

Een speciaal gezelschap bezocht woensdag het Dordrechts museum. Zo'n vijftien jonge Duitsers kregen een speciale rondleiding langs de vaste collectie. Deze Critical Young Friends zijn aangesloten bij het Berlijnse Jügendmuseum en hun bezoek is onderdeel van een uitwisseling voor jongeren die betrokken zijn bij musea.
Trevyn van Houwelingen | 26 oktober 2023 17:00 | Aangepast op 26 oktober 2023 15:58
De Duitsers werden rondgeleid door hun Dordtse collega’s. Het Dordrechts museum heeft namelijk ook een jongerenorganisatie onder de naam Take pART. Deze Take pARTners zijn parttime in dienst naast hun school of studie en moeten het museum aantrekkelijker maken voor jongeren. De creatieve oplossingen die ze daarvoor verzinnen, zoals het vervangen van beschrijvingen van kunstwerken met hedendaagse memes, hebben ze nu gedeeld met de Duitse bezoekers.

De Critical Young Friends reisden niet alleen voor Dordrecht naar Nederland. Eerder in de week bezochten ze ook het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ook daar spraken ze met betrokken jongeren van Blikopeners, die al vijftien jaar een gewaardeerde rol hebben bij dat museum door het geven van rondleidingen en speedtours. Ook gaan de Blikopeners langs bij scholen en evenementen.

De coördinator van de Duitse jeugd hoopt dat voor haar Critical Young Friends ook ooit zo'n rol in het verschiet ligt: “We werken nu nog vanuit een keldertje in het Jeugdmuseum, maar willen graag een eigen kantoor en expositieruimte om zelf in te richten. Daarom is een culturele uitwisseling als deze, met gevestigde jongerenorganisaties in Nederland, heel waardevol voor ons.”
Tijdens de lunch was er voldoende tijd om elkaar beter te leren kennen. RTV Dordrecht
Na de rondleiding en een gezamelijke lunch, waar artistiek directeur Femke Hameetman ook nog een woordje sprak, zijn de jongeren naar de werkruimte van Take pART gegaan om ideeën uit te wisselen. Volgens Joëlle, kunstenaar en coördinator van Take pART, mag dit vaker gebeuren: “Er zijn nog maar weinig musea in de wereld met jongerenorganisaties zoals deze, wij proberen wel zo veel mogelijk uit te wisselen onderling. Maar het mag zeker vaker van mij!”

De eerstvolgende kans daarop is wellicht volgend jaar al. De Critical Young Friends zijn van plan om dan een congres te organiseren in Berlijn voor cultureel-betrokken jongeren van musea uit de hele wereld. Als het aan Joëlle ligt gaan de Take pARTners daar ook zeker heen, om terug te komen met nieuwe ideeën om het Dordrechts Museum nog beter te maken voor jong en oud.

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over het bezoek van de Critical Young Friends aan het Dordrechts Museum.

Lees ook

Topschilderij na eeuwen terug in Dordt: Van Strij's meesterwerk te zien in nieuwe tentoonstelling

“Dit is echt een waanzinnig mooi stuk. Dat zie je zelden, dat dit opduikt. Ik heb het in ieder geval...

Topstuk van Dordtse schilder Jacob van Strij ontdekt

In het Dordrechts Museum is binnenkort een wel heel bijzonder werk te zien. Het gaat om een onbekend...

Zo vier je Valentijnsdag in Dordrecht

Nog een nachtje slapen en dan is het zover, de meest romantische dag van het jaar: Valentijnsdag.He...

Hof van Nederland haalt zeldzame gildebekers terug naar Dordrecht

Ze zijn gemaakt in 1582 en erg zeldzaam. Niet vreemd dus dat het Dordrechts Museum haar geluk niet o...

Op muzikale expeditie tijdens festival Wanderlust

Bibelot en Schouwburg Kunstmin organiseren op zaterdag 13 januari een nieuwe editie van hun muziekfe...

Schaatsen, knutselen en kaarten schrijven: activiteiten voor kinderen deze kerstvakantie

Ben je het binnen zitten na de kerstdagen wel een beetje zat? Geen probleem, in Dordt is er genoeg t...