Het geluid van gezoem komt je tegemoet, wanneer je de bocht omloopt bij het Weizigtpark. Er hangt een enorme korf buiten. Daaromheen is het een drukte van belang: de honingbijen landen en stijgen in groten getale op en hebben het druk met het bouwen van graten, die te zien zijn in de kast van de Bijenstal. Binnen staat de imker in alle rust zijn verhaal te doen aan kinderen, die aandachtig luisteren en vragen stellen.
Deze imker kiest ervoor om biologisch te imkeren. “We laten de bijen zo veel mogelijk met rust, waardoor ze ook een stuk minder gestrest zijn en je dichtbij kunt komen. Zo zien mensen dat ze helemaal niet eng zijn. Als je die donzige kontjes ziet, word je er zelfs rustig van”, zegt Vis.
Bij verkeert in nood
De honingbijen in deze stal hebben een veilig plekje bemachtigd, maar zoals al langer bekend gaat het met de overige bijensoorten in Nederland erg slecht. Volgens Natuurmonumenten is inmiddels de helft van de bijenpopulatie verdwenen in ons land. Daarom nemen medewerkers van de Bijenstal de taak op zich om vooral ook voorlichting te geven. Zo hangen er informatieborden, waarop je kunt zien dat het insect een grote rol speelt bij de productie van allerlei voedselsoorten.
Naast informeren over de rol van de bij voor de mens, vertelt de imker ook over hoe we met z’n allen de bij een zo goed mogelijke leefomgeving kunnen bieden, zodat de bijenpopulatie in Nederland hopelijk weer een inhaalslag kan maken. “Mijn beste tip: zorg dat er veel inheemse bloemensoorten in je tuin staan. Ook kun je een insectenhotel neerzetten. Zorg er dan wel voor dat deze pal op het Zuiden staat en dat er wat te eten is voor de insecten”, aldus de imker.
Thei Vis heeft nog veel meer te vertellen en kan al je vragen beantwoorden in de Bijenstal bij het duurzaamheidscentrum. Dit seizoen is het gebouw nog geopend op 7 en 28 augustus en 11 september, van 13.00 uur tot 15.30 uur.