Dordrecht, Netherlands

Bezuinigingen college hakken erin

Parkeren wordt duurder. Ook 's avonds in de parkeergarages. In het centrum en de 19e eeuwse schil moeten we ook op zondagmiddag gaan betalen. Dordrecht moet de komende vier jaar ruim 8,3 miljoen euro bezuinigen. Dat is meer dan waar vorig jaar aan werd gedacht. Het college heeft de besparingsvoorstellen gisteren overhandigd aan de raad.
Peter Tromp | 29 mei 2015 15:13 | Aangepast op 29 mei 2015 15:13
De ingrepen door het college zijn fors. Alleen projecten op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, arbeidsmarkt en binnenstad worden enigsziens ontzien. Het bezuinigingsmes is vlijmscherp en we gaan het allemaal merken. Subsidies worden alleen verstrekt om iets mede mogelijk te maken en niet om iets in stand te houden. De "kleine" subsidies tot en met 50.000 euro moeten het ook ontgelden. Geeft de gemeente daar nu nog 1,6 miljoen euro aan uit, dat wordt een miljoen minder. Dan gaat het om een paar honderd subsidies, vooral voor evenementen. Sportverenigingen moeten meer samenwerken en velden gaan delen. Onderhoud in de openbare ruimte vindt niet automatisch om de paar jaar plaats. Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor onderhoud aan de gebouwen en gaan daarvoor een coöperatie oprichten. Ook wordt fors gesneden in de uitgaven voor cultuur en media. Dan gaat het om de bibliotheek, Tobe en de lokale omroep. De volledige lijst met maatregelen is nog veel langer.

Dordrecht heeft jarenlang meer uitgegeven dan er binnenkwam. Het tekort werd aangevuld vanuit een reservepotje, maar dat moet stoppen. Ook kwam er minder geld vanuit het Rijk dan waar op was gerekend. Dordrecht past ook haar rekenrente naar beneden aan met een volle procentpunt. Het kwam er op neer dat in de boekhouding spaargeld meer rente opleverde dan in werkelijkheid het geval was. Gunstig gevolg is dat daardoor de rioolheffing wel naar beneden gaat.

Het college vindt desondanks dat de stad er niet slecht voor staat. De "Agenda voor de stad", zoals het volledige pakket aan bezuinigingsmaatregelen heet, moet nog worden besproken in de gemeenteraad. 

Lees ook

Dordrecht schrapt Decemberdagen, Dwaalspoor gaat wel door

De kerstfestiviteiten in Dordrecht zijn vrijwel allemaal geschrapt in verband met de coronamaatregel...

Dordtse raad 'teleurgesteld' in Programma Sportparken: 'Veel te mager en onvolledig'

De Dordtse gemeenteraad - zowel de coalitie als oppositie - is niet tevreden met het Programma Sport...

Zoektocht naar mogelijke drenkeling

De hulpdiensten rukten zondagmiddag uit naar de Vreedonklaan omdat er mogelijk een persoon in het wa...

Oudste soldaat Olivier Bij de Vaate op 106-jarige leeftijd overleden

Olivier Bij de Vaate - die in mei 1940 op het eiland van Dordrecht tevergeefs vocht tegen de Duitse ...

Houden Dordtenaren zich aan het vuurwerkverbod?

Net als vorig jaar geldt er rond de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Het kabinet heeft hiervoor gek...

Kolff over nieuwjaarsnacht: twee arrestaties en geen vuurwerkslachtoffers

Er zijn tijdens de jaarwisseling in de stad twee mensen opgepakt wegens het niet tonen van een legit...