Dordrecht, Netherlands

Bezuinigingen college hakken erin

Parkeren wordt duurder. Ook 's avonds in de parkeergarages. In het centrum en de 19e eeuwse schil moeten we ook op zondagmiddag gaan betalen. Dordrecht moet de komende vier jaar ruim 8,3 miljoen euro bezuinigen. Dat is meer dan waar vorig jaar aan werd gedacht. Het college heeft de besparingsvoorstellen gisteren overhandigd aan de raad.
Peter Tromp | 29 mei 2015 15:13 | Aangepast op 29 mei 2015 15:13
De ingrepen door het college zijn fors. Alleen projecten op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, arbeidsmarkt en binnenstad worden enigsziens ontzien. Het bezuinigingsmes is vlijmscherp en we gaan het allemaal merken. Subsidies worden alleen verstrekt om iets mede mogelijk te maken en niet om iets in stand te houden. De "kleine" subsidies tot en met 50.000 euro moeten het ook ontgelden. Geeft de gemeente daar nu nog 1,6 miljoen euro aan uit, dat wordt een miljoen minder. Dan gaat het om een paar honderd subsidies, vooral voor evenementen. Sportverenigingen moeten meer samenwerken en velden gaan delen. Onderhoud in de openbare ruimte vindt niet automatisch om de paar jaar plaats. Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor onderhoud aan de gebouwen en gaan daarvoor een coöperatie oprichten. Ook wordt fors gesneden in de uitgaven voor cultuur en media. Dan gaat het om de bibliotheek, Tobe en de lokale omroep. De volledige lijst met maatregelen is nog veel langer.

Dordrecht heeft jarenlang meer uitgegeven dan er binnenkwam. Het tekort werd aangevuld vanuit een reservepotje, maar dat moet stoppen. Ook kwam er minder geld vanuit het Rijk dan waar op was gerekend. Dordrecht past ook haar rekenrente naar beneden aan met een volle procentpunt. Het kwam er op neer dat in de boekhouding spaargeld meer rente opleverde dan in werkelijkheid het geval was. Gunstig gevolg is dat daardoor de rioolheffing wel naar beneden gaat.

Het college vindt desondanks dat de stad er niet slecht voor staat. De "Agenda voor de stad", zoals het volledige pakket aan bezuinigingsmaatregelen heet, moet nog worden besproken in de gemeenteraad. 

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

Balende gezichten bij FC Dordrecht na nederlaag in Limburg: ‘Vandaag was niks best’

Het was niet de wedstrijd van FC Dordrecht zondagmiddag. In Limburg bleek VVV Venlo na een goede ein...

Raad unaniem: aandacht voor Joodse cultuur bij herontwikkeling Grote Markt

'Slechts een plaquette' in het centrum herinnert de Dordtenaren aan de Joodse gemeenschap die ooit e...

Louterbloemen alert op vogelgriep: 'super besmettelijk'

Terwijl wij ons allemaal druk maken om het rondzwervende coronavirus, hebben de vogels hele andere z...

Nieuwe aansluiting A16/N3 is geopend

De drie jaar lange klus aan de A16/N3 is eindelijk geklaard. De nieuwe op- en afrit naar Willemsdorp...

In Gesprek met de Stad: Hoe vertel jij je verhaal?

Hoe vertel jij je verhaal? Dat vragen presentatrice Viona Versluis en co-host Diggy Rast tijdens In ...

Twee steekpartijen in Dordrecht: vijf gewonden, vijf aanhoudingen

Bij twee steekpartijen in Dordrecht zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag vijf mensen gewond gera...