Dordrecht, Netherlands

Bezuinigingen college hakken erin

Parkeren wordt duurder. Ook 's avonds in de parkeergarages. In het centrum en de 19e eeuwse schil moeten we ook op zondagmiddag gaan betalen. Dordrecht moet de komende vier jaar ruim 8,3 miljoen euro bezuinigen. Dat is meer dan waar vorig jaar aan werd gedacht. Het college heeft de besparingsvoorstellen gisteren overhandigd aan de raad.
Peter Tromp | 29 mei 2015 15:13 | Aangepast op 29 mei 2015 15:13
De ingrepen door het college zijn fors. Alleen projecten op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, arbeidsmarkt en binnenstad worden enigsziens ontzien. Het bezuinigingsmes is vlijmscherp en we gaan het allemaal merken. Subsidies worden alleen verstrekt om iets mede mogelijk te maken en niet om iets in stand te houden. De "kleine" subsidies tot en met 50.000 euro moeten het ook ontgelden. Geeft de gemeente daar nu nog 1,6 miljoen euro aan uit, dat wordt een miljoen minder. Dan gaat het om een paar honderd subsidies, vooral voor evenementen. Sportverenigingen moeten meer samenwerken en velden gaan delen. Onderhoud in de openbare ruimte vindt niet automatisch om de paar jaar plaats. Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor onderhoud aan de gebouwen en gaan daarvoor een coöperatie oprichten. Ook wordt fors gesneden in de uitgaven voor cultuur en media. Dan gaat het om de bibliotheek, Tobe en de lokale omroep. De volledige lijst met maatregelen is nog veel langer.

Dordrecht heeft jarenlang meer uitgegeven dan er binnenkwam. Het tekort werd aangevuld vanuit een reservepotje, maar dat moet stoppen. Ook kwam er minder geld vanuit het Rijk dan waar op was gerekend. Dordrecht past ook haar rekenrente naar beneden aan met een volle procentpunt. Het kwam er op neer dat in de boekhouding spaargeld meer rente opleverde dan in werkelijkheid het geval was. Gunstig gevolg is dat daardoor de rioolheffing wel naar beneden gaat.

Het college vindt desondanks dat de stad er niet slecht voor staat. De "Agenda voor de stad", zoals het volledige pakket aan bezuinigingsmaatregelen heet, moet nog worden besproken in de gemeenteraad. 

Lees ook

Brand Parkies, het is weer zover!

Weet jij het nog? Die zomer van 2019? Toen we met z’n alle in het Wantijpark stonden in de avondzo...

Vergunning wintercircus laat op zich wachten: 'Het is eigenlijk al te laat'

Het duurt nog even, maar in december moet het weer zover zijn: het wintercircus. Nu is er alleen een...

Topdrukte bij Big Rivers: publiek niet meer toegelaten bij podium Spuiboulevard

Dat Dordrecht Big Rivers gemist heeft, moge duidelijk zijn. Het is enorm druk tijdens de eerste avon...

"Rustig aan en goed drinken" tijdens de warmste dag van de week

Het was warm vandaag, dat zal je niet ontgaan zijn. Eind van de middag was het een goede 37 graden o...

Bijzondere gasten in zomerserie 'Op Pad Met Ad'

Deze zomermaanden geniet hij ook even van vakantie, maar Ad van den Herik is nog wel gewoon te zien ...

A16 richting Breda dicht door onwelwording

Op de snelweg ter hoogte van de N3 is een auto op de vangrail gebotst. De bestuurder van een auto wa...