Dordrecht, Netherlands

Bibliotheek Crabbehof langer open dankzij landelijke subsidie

Wethouder Chris van Benschop na zelf een kijkje bij de bibliotheek om te zien hoe het er daar aan toe gaat © Bibliotheek AanZet
Bibliotheek Crabbehof is voortaan vaker en langer open dankzij een impuls vanuit een landelijke subsidieregeling. Naast de ruimere openingstijden gebruikt de bibliotheek deze stimulans voor het versterken van de samenwerking met Buurtwerk en het uitbreiden en verrijken van de activiteiten en collectie.
Marjolein Vos | 19 februari 2024 13:20 | Aangepast op 19 februari 2024 13:20
Wethouder Chris van Benschop bracht op woensdag 14 februari een bezoek aan De Nieuwe Stoof. Zij sprak met wijkbewoners en medewerkers van de bibliotheek en Buurtwerk over de waarde van beide organisaties voor de wijk.

Huiskamer van de wijk
“We willen Bibliotheek Crabbehof omdopen tot huiskamer van de wijk”, zegt Ankie Kesseler van Bibliotheek AanZet. “Voortaan is de vestiging vaker open voor iedereen die in de bibliotheek een kop koffie wil drinken, de krant wil lezen of anderen wil ontmoeten. We kunnen deze stappen zetten dankzij deze impuls en dat is van grote meerwaarde voor onze bezoekers. Het helpt ons op weg naar een robuuste en volwaardige bibliotheek.”

Landelijke impuls: SPUK-regeling
In 2025 wijzigt de Bibliotheekwet en geldt er een zorgplicht voor gemeenten. Zij krijgen de wettelijke taak om ervoor te zorgen dat inwoners toegang hebben tot een volwaardige bibliotheek. Als voorbereiding op die wetswijziging is de SPUK-regeling ontstaan. Gemeenten kunnen zo subsidie aanvragen om nieuwe bibliotheekvestigingen op te richten en om bestaande bibliotheekvestigingen te verbeteren of verder te ontwikkelen. Met deze stappen wil de overheid dat de bibliotheek nu én in de toekomst voor iedereen beschikbaar en bereikbaar is.

De SPUK-regeling is niet alleen bedoeld voor bibliotheken. Er wordt door het rijk geld beschikbaar gesteld voor activiteiten op het gebied van sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis.

Verruiming openingstijden
Bibliotheek Crabbehof is voortaan vaker en langer geopend. Elke werkdag gaat de locatie in De Nieuwe Stoof om 8.30 uur open. Op donderdagavond gaan kunnen bezoekers tot 20.00 uur terecht en op zaterdag tot 17.00 uur. Daarnaast zet de bieb op de zondag van de maand de deuren open van 10.00 tot 14.00 uur. Op zondag 25 februari trapt de bibliotheek dit af met een bijeenkomst voor wijkbewoners. Elke keer staat een ander thema centraal. Dit keer is de bijeenkomst gericht op de taalcursisten van Buurtwerk en de bibliotheek.

Samenwerking Buurtwerk versterken
Bibliotheek Crabbehof werkt samen met Buurtwerk, dat samen met de bibliotheek in Trefpunt De Nieuwe Stoof huist. Ook Buurtwerk heeft een subsidie ontvangen, waardoor beide partijen het team kunnen verstevigen én kunnen inzetten op het versterken van de samenwerking. De bibliotheek breidt daarnaast de programmering uit en verrijkt de collectie.

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Voorleesmarathon in de bibliotheek

De Stadsbibliotheek aan de Groenmarkt staat maandagavond 15 januari geheel in het teken van verhalen...

Booktokkers geven geheimen prijs tijdens eerste Dordtse booktokevent

Duizenden views op TikTok en dat alleen maar door te vertellen over het boek dat je nu aan het lezen...

Ontmoet je favoriete booktokkers in de bibliotheek

De Stadsbibliotheek organiseert aanstaande zaterdag 25 november het eerste BookTok Event van Dordrec...

Schimmelflats in Crabbehof; maar 'niets is wat het lijkt'

Bewoners van de Ruys de Beerenbrouckweg in Crabbehof schijnen al jaren last te hebben van schimmel. ...

Bibliotheek en wijkcentra langer en vaker open

Het initiatief 'Warme ontmoetingsplekken' blijkt zo succesvol, dat de gemeente heeft besloten de ope...

Fysiek discriminatiemeldpunt moet drempel verlagen

In Dordrecht worden er relatief weinig meldingen van discriminatie gemaakt. Maar dat betekent niet d...