Dordrecht, Netherlands

Bijna vijftig nieuwe sociale huurwoningen opgeleverd in Land van Valk

In het Reeland, aan de Poelwijckstraat en de Oudelandstraat, zijn sinds 2019 ruim vijftig woningen gesloopt. Daarvoor zijn 23 nieuwe sociale huurwoningen en 25 appartementen teruggebouwd die gisteren in het bijzijn van wethouder Peter Heijkoop feestelijk zijn opgeleverd. De woningen zijn in beheer van woningcorporatie Trivire en gericht op bewoners met een lager inkomen.
Trevyn van Houwelingen | 21 september 2023 15:43 | Aangepast op 21 september 2023 15:43
De oudste woningen in Land van Valk stammen uit het begin van de jaren '10, toen er begonnen werd met de bouw van de wijk. Voor de bouw van de sociale huurwoningen werden 54 huizen uit 1930 gesloopt, daarvoor zijn dus 48 panden teruggekomen. Wethouder Peter Heijkoop legt uit dat dit kleine verlies in woonruimte wordt opgevangen in een ander deel van het project, dat bij de Charlotte de Bourbonstraat in Nieuw Krispijn wordt gerealiseerd. "Om de kwaliteit van de woningen te garanderen was het nuttig om dit kleinere project te betrekken in een groter project. Hier verliezen we een klein aantal woningen, maar aan de andere kant van de spoorlijn bouwen we tientallen extra sociale huurwoningen. Dat compenseert weer."

Overlast
Opvallend gegeven is dat het hier gaat om nieuwbouw middenin een bestaande wijk. Om overlast voor omwonenden tot een minimum te beperken is er door de aannemer gebruik gemaakt van extra stille hijsapparatuur. Daarnaast zijn de funderingen niet gehijd maar op een speciale manier in de grond geschroefd, wat ook voor minder overlast heeft moeten zorgen. Tot slot bestaan de woningen voor een deel uit zogenaamde prefab-onderdelen. Die onderdelen worden in de fabriek al in elkaar gezet en daarna naar de bouwlocatie vervoerd. Dat scheelt weer bouwgeluiden op de werkplaats.
Zo moet de Oudelandstraat er over een paar maanden uit komen te zien. ©Trivire
Het ontwerpproces was in handen van Lugten Malschaert Architecten. Zij ontwierpen de eengezinswoningen, daarvan zijn er 12 kleine panden en 11 grotere huizen. Alle eengezinswoningen hebben drie slaapkamers en een ruime tuin. Naast de eengezinswoningen komen er 25 (galerij)appartementen met een woonoppervlakte van 70 m2. De appartementen hebben allemaal twee slaapkamers en een balkon. De kale huurprijs voor sociale huur is in 2023 vastgesteld op maximaal € 808,-. Voor de grote woningen zal de prijs rond dat punt liggen, voor de kleinere woningen en appartementen ligt de maandelijkse kale huur waarschijnlijk lager.

Extra's
Bij de woningen zijn parkeerplaatsen op eigen terrein toegevoegd, waardoor er na realisatie van het project voldoende parkeerplaatsen in de wijk aanwezig zijn. Ook is er aan de fietsen gedacht. Naast het parkeerterrein komen voldoende fietsparkeerplaatsen. Voor de appartementen, die speciaal gericht zijn op ouderen, is er ook ruimte om de scootmobiel te stallen. De woningen zijn nu aan de buitenkant afgebouwd, wel moeten er nog nutsvoorzieningen aangebracht worden en wordt de straat nog op het warmtenet aangesloten. Daarna worden de woningen voorzien van vloeren.

Naar verwachting kunnen de nieuwe huurders hun intrek in hun nieuwe woning nemen in het eerste kwartaal van 2024. De woningen worden enkele maanden voor de oplevering op Woonkeus geadverteerd. Alle geïnteresseerden kunnen reageren als zij aan de voorwaarden voldoen qua huishoudgrootte en inkomen. Degenen met de meeste punten, komen als eerste in aanmerking.

Bekijk hieronder de reportage van RTV Dordrecht over de oplevering van de woningen.

Meest gelezen

Tweede grote stroomstoring in acht dagen treft Drechtsteden, opnieuw PFAS uitgestoten

Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 18 jun 2024 12:02

Eerste wedstrijd Oranje druk bekeken bij café Sebes

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 17 jun 2024 14:32

Snelweg A15 komende tijd meerdere keren afgesloten vanwege werkzaamheden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 17 jun 2024 10:00

Lees ook

Enorme verduurzamingsklus in Sterrenburg: 327 sociale huurwoningen op zijn kop

Van het gas af, van enkel glas naar dubbel glas en nieuwe thermostaatkranen op de radiatoren. Het is...

Tuinworkshop: tips voor (groene) inrichting nieuwe Dordtse tuinen

Wat te doen met een kaal tuintje van een nieuwbouwwoning? Met die vraag zijn bewoners van de Dordtse...

Hier worden binnenkort 71 duurzame sociale huurwoningen gebouwd in Crabbehof

Woningcorporatie Woonbron en aannemer Waal gaan 71 nieuwbouwappartementen realiseren aan de Frank va...

Nieuwe eisen aan woningbouwplannen hebben weinig gevolgen voor Dordrecht

De provincie Zuid-Holland heeft besloten dat twee derde van de huizen bij nieuwbouwprojecten moet be...

Toine draait door van de ratten in zijn huis en slaat het kantoor en de auto's van de woningcorporatie kapot

Hij wordt stapelgek van de knaagdierenplaag in zijn woning en verliest na twee jaar zijn zelfbeheers...

Vakbonden protesteren voor hoger loon medewerkers woningcorporaties

Zo’n 100 mensen hadden zich dinsdagmiddag bij het kantoor van Trivire in Dordrecht verzameld om een ...