Dordrecht, Netherlands

Bijzonder huwelijksportret te zien in het Dordrechts Museum

Foto: Dordrechts Museum
Wie dinsdag in het Dordrechts Museum de trap bij de ingang oploopt, staat oog in oog met Johan de Witt en Wendela Bicker op hun trouwdag. Het is een werk van Natasja Kensmil, winnares van de Johannes Vermeerprijs 2021. “Dit huwelijksportret hoort in het Dordrechts Museum”, vertelt museumdirecteur Peter Schoon.
Marjolein Vos | 22 maart 2022 12:23 | Aangepast op 22 maart 2022 12:23
“Dordrecht is de geboortestad van Johan de Witt, historisch kopstuk en Nederlands politicus. Natasja Kensmil zet een nieuw licht op de geschiedenis en onze collectie, waarin Johan de Witt natuurlijk vaker voorkomt,” licht Schoon toe.

Wendela in beeld
In dit werk krijgt Wendela Bicker een gezicht. Johan en Wendela waren echtgenoten, maar er bestond geen huwelijksportret van het paar. “Nu doemen ze recht voor je op. Ze verschijnen ten voeten uit, zoals Rembrandts Marten en Oopjen, maar dan in de vorm van een hedendaagse installatie met familiewapens eromheen. Het Huwelijksportret is een nieuw sleutelwerk binnen onze verzameling met zes eeuwen schilderkunst; een aankoop die we dankzij bijdragen van het Mondriaan Fonds en de Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum konden realiseren,” vertelt Schoon.
Het museum kocht het werk al een paar maanden geleden aan, maar vanaf deze week is het ook voor bezoekers te zien. En het is niet te missen, want het is wandvullend en bestaat uit 11 losse schilderijen. Het vult twee 17de-eeuwse portretten van Johan en Cornelis de Witt en hun ouders werken van Jan de Baen, die al langer bij de trap hangen, goed aan.
Keerzijde van ‘de gouden eeuw’
Natasja Kensmil (1973) laat in haar schilderijen vaak bespiegelingen zien op het verleden. Ze stelt onderwerpen als macht, rijkdom en vrijheid in de 17de eeuw ter discussie, laat het museum weten. “Een keerzijde aan ‘de goude eeuw’ was bijvoorbeeld het systeem van kolonisatie en slavernij overzee, maar ook dichterbij woedde soms een harde strijd. Zo werd Johan samen met Cornelis in het rampjaar 1672 bruut vermoord. Bij de werken van Kensil schemert de geschiedenis door de verf heen. Haar werken zijn geen gepolijste spiegelbeelden en statige protretten, maar zit vol dubbelzinnigheden: lief en leed, historie en actualiteit. Wij zijn enorm verguld met dit topwerk, dat verschillende tijden samenbrengt”, vertelde Wilma Sütö, conservator moderne en hedendaagse kunst, al eerder.

Lees ook

Van vluchteling tot vernieuwer: kunstenaars verbeelden veerkracht in Dordrechts Museum

De Galatea Kunstprijs voor kunstenaars met een vluchtverleden wordt dit jaar weer uitgereikt. De pri...

Dit 'vergeten' voetbalaquarel is na decennia terug in Dordrecht

Een wethouder, twee voorzitters van DFC en een KNVB-functionaris onthulden dinsdag een lang verloren...

Deze week gaat Ad op pad in het Dordrechts museum

In de nieuwste aflevering van Op Pad Met Ad brengt presentator Ad van den Herik een bezoek aan het D...

Zeldzame stadsgezichten gezocht, museum doet oproep

De Vereniging Dordrechts Museum (VDM) doet een oproep aan stadsgenoten om een foto van hun stadsgezi...

Zaterdag gratis naar Dordts museum voor tentoonstelling Ary Scheffer

Op zaterdag 18 januari biedt het Dordrechts Museum alle Dordtenaren de kans om kennis te maken met d...

Nieuwe muurschildering 'Brievenbord' aan Talmaweg Dordrecht onthuld

We hebben er weer een nieuwe muurschildering bij in Dordrecht. Het kunstwerk van kunstenares Floor M...