Dordrecht, Netherlands

Bijzondere erepenning voor Dordtse helden

Een bijzonder zeldzame onderscheiding kregen vrijdagmorgen Nanne Bijlsma en Sem van Zweeden. Uit handen van de burgemeester ontvingen zij de Bronzen Erepenning voor Menschlievend Hulpbetoon.
Petra Scheurwater | 1 september 2017 18:48 | Aangepast op 1 september 2017 18:48
De 19-jarigen kregen de onderscheiding omdat zij een Dordtse vrouw tot twee maal toe van het spoor hebben gered. Nanne Bijlsma is op zondagavond 12 februari onderweg naar zijn vriendin als hij op het spoor ter hoogte van de Zuidendijk een vrouw ziet liggen. "Ik dacht er niet bij na, ik zag de spoorboom naar beneden gaan en sprong van mijn fiets af en heb haar van het spoor getrokken."

Kort daarna passeert de trein. Bijlsma belt 112 en roept de hulp van een voorbijganger in, pizzakoerier Sem van Zweeden. "Ik ben aan het werk en rij gewoon over het spoor. Ik had het niet echt door maar hoor opeens een jongen schreeuwen. Toen ben ik gelijk van mijn scooter afgestapt."

Ondertussen nadert er een volgende trein en gaat de vrouw opnieuw het spoor op. De jonge Dordtenaren helpen de inmiddels gearriveerde politieagenten om de vrouw, die zich hevig verzet, van het spoor te verwijderen.

Burgemeester Peter Van der Velden prijst bij het uitreiken van de onderscheiding de moed van Nanne en Sem. "Ik denk dat ze een voorbeeld zijn voor ons allemaal. Krachtig en moedig. Hier was iets met extreem gevaar, een naderende trein, spoorwegbomen die open en dicht gaan. Toen ik het dossier onder ogen kreeg was ik zeer onder de indruk."

Maar daar willen de jongemannen eigenlijk niks van weten. Van Zweden "Ik vind het niet meer dan normaal dat je zo'n daad verricht, volgens mij hoort het er gewoon bij. Ik zou nooit doorrijden." Trots op de onderscheiding zijn ze wel. Bijlsma "Dat ik hiervoor beloond wordt betekent heel veel voor me."

De Erepenning voor Menschlievend Hulpbetoon is een Koninklijke Onderscheiding en is, na de Militaire Willems-Orde, de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheid. De onderscheiding wordt verleend aan 'hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering'.

Foto: Nanne Bijlsma (links) en Sem van Zweeden poseren met de burgemeester en twee agenten

Lees ook

Ben Corino brengt eerst plaat uit; O Schapenkop…..

Oh Denneboom, Oh Denneboom, maar dan op z'n Dordts. Dan krijg je natuurlijk O Schapekop, O Schapekop...

Lokale cadeautjes worden bezorgd met de tax

De gemeente Dordrecht komt samen met Dordrecht Marketing en de POBD met extra initiatieven om ondern...

Te veel gasten negeren bezoekregel, ziekenhuis neemt maatregelen: ‘Discussiëren kost veel tijd en energie’

Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat gasten die de bezoekregeling negeren niet meer toelaten tot he...

Blij met de boosterprik op tweede kerstdag: 'Een mooi kerstcadeautje'

Geen bezoekje aan de meubelboulevard, dit jaar op tweede kerstdag en ook naar het Kerstcircus zit er...

Dit zijn de maatregelen rondom oud en nieuw

Net als vorig jaar is er komende jaarwisseling weer een aantal maatregelen getroffen. Ook al verschi...

Beperkte kans op overlast door hoge waterstand woensdagavond

Het rivierwater rondom het eiland van Dordrecht is hoger dan gebruikelijk, meldt gemeente op Faceboo...