Dordrecht, Netherlands

Binnen zes uur na plaatsing prothese al naast het bed

Patiënten die een totale heup- of knieprothese krijgen in het Albert Schweitzer ziekenhuis, staan voortaan uiterlijk zes uur na de operatie alweer naast hun bed. “Hoe sneller je aan het bewegen bent en je spieren weer belast, des te minder heeft je totale conditie te lijden van de operatie en de verdoving”, vertelt orthopedisch chirurg Pieter van der Woude.
Rob van der Woude | 21 mei 2015 21:37 | Aangepast op 21 mei 2015 21:37
Daarom is het ziekenhuis in april overgegaan op een nieuwe wijze van opereren en revalideren. Het lange liggen na een heup- of knievervanging – dat door de jaren heen al steeds korter werd – is hiermee nu tot het uiterste verkort. “Zodra de patiënt wakker genoeg is, vragen we hem of haar al om voorzichtig te gaan bewegen”, zegt Van der Woude. “Tijdens de operatie zorgen wij ervoor dat alles waardoor je je naderhand ziek zou kunnen voelen, zo goed mogelijk wordt ondervangen. Daar hoort onder meer uitgekiende pijn- en misselijkheidsbestrijding bij. De patiënt heeft na afloop geen drains, katheters of slangetjes aan het lichaam. Hij of zij krijgt na terugkeer op de verpleegafdeling meteen iets te eten en desgewenst weer de gewone kleding aan. Daarna, uiterlijk zes uur na de operatie, begint de fysiotherapeut al met het revalidatieprogramma.”

Het nieuwe protocol is binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis een gezamenlijk project van de orthopeden, anesthesiologen, fysiotherapeuten en de verpleging, in nauwe samenwerking met leverancier van protheses en orthopedische dienstverlener Biomet (de bijbehorende merknaam van Biomet is ‘Rapid Recovery’, ofwel ‘Snel Herstel’). Sinds half april zijn al bijna honderd patiënten geopereerd op de nieuwe manier. Van der Woude: “De meeste patiënten zijn ronduit verbaasd over hoe goed zij zich voelen na afloop en hoe snel ze op de been zijn. Zeker degenen die al eens eerder een prothese hebben gekregen en dus weten hoe het voorheen ging.”

De methode is geschikt voor vrijwel iedereen die voor een totale knie- of heupprothese in aanmerking komt, ook bij vervanging van een bestaande prothese. “Het is vanaf nu de standaard”, aldus de orthopedisch chirurg. “Er is simpelweg geen reden meer om het nog op de oude manier te doen. De patiënt voelt zich beter en kan sneller weer deelnemen aan het gewone leven en werk. Het aantal ligdagen in het ziekenhuis voor deze patiënten neemt af tot gemiddeld drie, met minder maatschappelijke kosten tot gevolg. Je kunt je bijna niet meer voorstellen dat mensen een paar decennia gelegen eerst een week helemaal stil lagen na deze operatie.”

Op de foto: 

Orthopedisch chirurg Pieter van der Woude (rechts) en fysiotherapeut Frank de Kort helpen patiënte mevrouw Dorst luttele uren na plaatsing van haar nieuwe knie al bij het zetten van de eerste stappen.

Foto: ASZ 

Lees ook

Dordrecht schrapt Decemberdagen, Dwaalspoor gaat wel door

De kerstfestiviteiten in Dordrecht zijn vrijwel allemaal geschrapt in verband met de coronamaatregel...

Dordtse raad 'teleurgesteld' in Programma Sportparken: 'Veel te mager en onvolledig'

De Dordtse gemeenteraad - zowel de coalitie als oppositie - is niet tevreden met het Programma Sport...

Zoektocht naar mogelijke drenkeling

De hulpdiensten rukten zondagmiddag uit naar de Vreedonklaan omdat er mogelijk een persoon in het wa...

Oudste soldaat Olivier Bij de Vaate op 106-jarige leeftijd overleden

Olivier Bij de Vaate - die in mei 1940 op het eiland van Dordrecht tevergeefs vocht tegen de Duitse ...

Houden Dordtenaren zich aan het vuurwerkverbod?

Net als vorig jaar geldt er rond de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Het kabinet heeft hiervoor gek...

Kolff over nieuwjaarsnacht: twee arrestaties en geen vuurwerkslachtoffers

Er zijn tijdens de jaarwisseling in de stad twee mensen opgepakt wegens het niet tonen van een legit...