Dordrecht, Netherlands

Bloemen bij winkelcentrum na dodelijke schietpartij op parkeerplaats, winkeliers pakken draad weer op

Bij het winkelcentrum Walburg wordt stil gestaan bij de schietpartij © Rijnmond
Terwijl het winkelend publiek druk bezig is met de zaterdagboodschappen, wordt Zwijndrecht opgeschrikt door grof geweld. Een man opent op de parkeerplaats van winkelcentrum Walburg het vuur op twee vrouwen en slaat direct op de vlucht. Een van de vrouwen overlijdt ter plekke, de ander ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Twee dagen na deze schietpartij pakt het winkelcentrum voorzichtig de draad weer op.
Marjolein Vos | 23 januari 2023 13:57 | Aangepast op 23 januari 2023 13:57
Het winkelcentrum gaat maandag langzaam open. De meeste zaken hebben de deuren 's ochtends nog gesloten, omdat het maandag is. Verspreid over het parkeerterrein liggen verschillende bloemstukken. Niemand staat bij de bloemen stil, sommige daarvan liggen er al een tijdje.
Er liggen bloemen bij winkelcentrum Walburg © Rijnmond
'De beveiliging belde: het gaat hier goed fout'
Juwelier Robert Stoopman weet ook niet wat hij meemaakt. De telefoon van de voorzitter van de winkeliersvereniging in Zwijndrecht staat roodgloeiend. Hij blijft maar gebeld worden. Meerdere media zijn geïnteresseerd in zijn verhaal over dit drama.

"Het was heel heftig. Dit verwacht je niet op een drukke zaterdagmiddag", blikt Stoopman terug. Hij werd zaterdagmiddag vlak na de schietpartij gebeld door de beveiliging. "Er werd meteen gezegd: 'Het gaat hier goed fout.'"
De ingang van het winkelcentrum Walburg ging meteen dicht. Hulpdiensten kregen direct de ruimte om de twee vrouwelijke slachtoffers te helpen. Een 66-jarige vrouw uit Dordrecht overleefde het drama niet. Een 38-jarige Rotterdamse werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

Lees ook: Schietpartij Zwijndrecht: politie zoekt verdachte Minh Nghia Vuong (49)
De schietpartij vond zaterdagmiddag plaats op de parkeerplaats van het winkelcentrum. © RTV Dordrecht
Na de schietpartij heeft Stoopman bewust geen ooggetuigen gesproken, ook vanwege het belang van het onderzoek. "Dat is ook verstandig, denk ik. Zij moeten hun eigen beelden hiervan vastleggen. Het is vooral triest dat deze mensen dit hebben moeten meemaken." De prioriteit lag volgens de voorzitter van de winkeliersvereniging om verdere paniek te voorkomen, zodat minder mensen dit drama mee zouden krijgen.

Dat het incident uitgerekend plaatsvond bij het winkelcentrum, lijkt niet meer dan toeval. "Het nadeel is dat hier een ellende vanuit de relationele sfeer is samengekomen. Het had inderdaad op enige locatie kunnen gebeuren", zegt Stoopman.
Een aantal bloemstukken dat bij het winkelcentrum Walburg is gelegd © Rijnmond
'Hulp nodig? Meld je'
Op maandagmorgen lijkt het erop dat Zwijndrecht de draad alweer heeft opgepakt. Mensen zijn bezig met de laatste aanbiedingen van de supermarkt, of met het cadeautje voor dat ene familielid.

Stoopman probeert in beeld te krijgen wat er bij de ondernemers leeft na de schietpartij. Ook zoekt hij naar ooggetuigen die nog niet gehoord zijn. Deze betrokkenen worden dan doorverwezen naar Slachtofferhulp en de politie. "En als iemand maar enigszins hulp behoeft, meld je dan bij het bestuur van de winkeliersvereniging, de beveiliging of de gemeente", roept Stoopman op.

Kijk maandagavond naar het TV Dordrecht Nieuws voor een uitgebreide reportage over de nasleep van de schietpartij in Zwijndrecht.
Dit artikel is ook verschenen op de website van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

Schietpartij|Zwijndrecht|

Lees ook

Sinterklaasintocht Zwijndrecht op laatste moment omgegooid vanwege protest

De Sinterklaasintocht in Zwijndrecht is daags voor het evenement omgegooid. De reden daarvoor is een...

Flinke schade bij aanvaring tussen twee schepen bij Zwijndrecht

Bij Zwijndrecht zijn twee schepen op elkaar gevaren. Er is niemand gewond geraakt, maar de schade is...

Proces 'Lucky' voor fatale schietpartij Zwijndrecht pas in mei

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Minh V, alias ‘Lucky’, staat gepland voor 15 of ...

Waterbus stopt weer aan de Hooikade

Goed nieuws voor reizigers: vanaf 2 oktober wordt de halte Hooikade weer opgenomen in de (winter) di...

Manuel werd in de val gelokt, vermoord en in stukken gezaagd. Volgens zijn dochtertje 'mag papa nu wel uit zijn doosje komen’

Dagenlang zocht de familie van Manuel Alvarez in de zomer van 2021 naar de vermiste Zwijndrechter. Z...

Proces tegen 'Lucky' voor fatale schietpartij Zwijndrecht loopt vertraging op en start volgend jaar

De rechtszaak tegen verdachte Minh V. alias Lucky heeft een flinke vertraging opgelopen. De 50-jarig...