Dordrecht, Netherlands

Bloemisten Angelique en Henriëtte bezorgen hun eigen bloemen te voet

Ze hebben het zwaar, maar weigeren te capituleren. Angelique Pragt en Henriëtte Hoogerwerf van het Dordtse Blooming ondergaan net als veel andere ondernemers hun tweede lockdown. Om vervoerskosten te besparen en hun klanten toch van een bloemetje te voorzien, zijn de bloemisten creatief én sportief. Ze bezorgen vaak wandelend.
Dennis Koorevaar | 12 januari 2021 09:14 | Aangepast op 12 januari 2021 09:14
Nee, dat hadden ze niet voorzien toen ze anderhalf jaar geleden begonnen aan hun grote avontuur in de Vriesestraat in het centrum van Dordrecht. Kwaliteitsbloemen, daar ging het ze om. De beste bloemen en planten scoren bij de veiling en daar iets stralend moois van maken. En dat begon steeds beter te lopen.

Gelukkig pingelt nog steeds af en toe de e-mail en rinkelt de telefoon. "Ja, ik kan een leuk voorjaarsboeketje maken, met tulpjes en ranonkeltjes", zegt Angelique tegen een klant. Dat lijkt hem wel wat en ze kan aan de slag. Ze moet het doen met minder verse bloemen van de veilig, maar er is gelukkig nog steeds voldoende voor een frisse en kleurige bos.

Een spontane bestelling

Al is dat niet altijd zo, weet collega Henriëtte inmiddels. "Een spontane bestelling voor een flinke bos rozen ging laatst niet. Maar als ik dat twee of drie dagen van tevoren weet, kan ik op zoek." Dan dient zich vervolgens wel de volgende uitdaging aan. Hoe verkoop je het?

"We hebben even kant-en-klaar boeketten voor de deur verkocht, wat in veel gemeenten mag." Maar niet in Dordrecht. Na twee dagen was het klaar. Al staan er nog steeds regelmatig klanten voor de etalage, de deur mag niet meer open en er kan alleen besteld worden.

Gratis wandeling

Is het redelijk aan te lopen, dan wordt er wandelend aan huis of op kantoor bezorgd. Is het verder weg, dan rijdt een koerier en moeten er een paar euro vervoerskosten worden betaald. Maar met een gratis wandeling willen de bloemisten zo klantvriendelijk mogelijk zijn.

"Het gaat, maar eigenlijk ook weer niet", zegt Henriette. "Het is moeilijk", vult Angelique aan. "Gelukkig hebben we een groep trouwe klanten die ons er doorheen wil slepen. Ze gunnen het ons en vragen hoe het gaat. Maar het is zwaar."

"Ik slaap nog wel", zegt Henriëtte. "Maar best onrustig."

Gelukkig zijn er trouwe afnemers zoals Roger Malschaert, die vrijwel wekelijks iets leuks bestelt voor op het balkon van zijn centrumappartement. Daarheen gaat de wandeling nu, met een mooi bloemstukje en een flinke bos.

'Toch wat doen voor de bloemist'

"Hé, lekker snel", zegt Roger. "Ja, ik wilde toch wat doen voor de bloemist. Ik ben er blij mee", zegt hij als hij de bloemen aanneemt. "Maar ik vind het wel jammer dat ze niet open mogen."

De dames van Blooming hebben een duidelijke stip op de horizon. Ze hopen op heropening voor 14 februari. Want dat is een belangrijke datum in bloemenland: Valentijnsdag.

Meest gelezen

Lees ook

Mamacafé Dordrecht viert 10 jarig jubileum

Het Mamacafé Dordrecht bestaat vandaag tien jaar. Het is een plek voor jonge ouders om ervaringen en...

Dordtse transfercarrousel begint vroeg: Eredivisie-interesse voor Sebaoui

De puike prestaties van Ilias Sebaoui, één van de smaakmakers bij FC Dordrecht dit seizoen, zijn nie...

Drie struikelstenen uit stoep gewrikt: ‘Dit is nog nooit gebeurd’

Een gapend gat van dertig bij tien centimeter, op de stoep waar ooit een huis met adres Boomstraat 2...

Woensdag op TV Dordrecht: cabaret en theater in Volgspot Drechtstreek

Wil je weten wat er de komende weken op de planken staat in de theaters in Dordrecht, Papendrecht en...

Voordeeltje voor Dordrecht: gemeente houdt 30 miljoen over

De gemeente Dordrecht heeft vorig jaar minder uitgegeven dan verwacht. Over 2023 wordt ruim 30 miljo...

Man verrast agent in Papendrecht met klappen in gezicht

Een man heeft dinsdagavond een politieagent mishandeld in Papendrecht. Dat gebeurde bij een aanhoudi...