Eind november 2023 werden medewerkers bij graafwerkzaamheden onwel. Na alarmering van de hulpdiensten werd door de brandweer het giftige gas blauwzuur gemeten. Kort daarna werden elders op het bouwterrein brandbare gassen gemeten. De waarnemingen zijn gemeld bij de Arbeidsinspectie. Deze heeft het graafwerk en boren van funderingspalen ('grondroerend' werk) stilgelegd. De inspectie heeft nader onderzoek ingelast en verzocht om nieuwe veiligheidsplannen voor de grondwerkzaamheden. Er is geen gevaar voor de omgeving geweest.
Lees ook:
Bouwmedewerkers Dordthuis onwel; brandweer vindt blauwzuurgas
Veenlaag mogelijk oorzaakInmiddels zijn tal van aanvullende onderzoeken en metingen gedaan. De meest waarschijnlijke oorzaak van het onwel worden van medewerkers is de aanwezigheid van gassen die vrijkomen bij het omwoelen van grond. Het gaat vermoedelijk vooral om methaan. De herkomst van dit gas heeft waarschijnlijk een ‘natuurlijke’ oorzaak die te verklaren is door de aanwezigheid van een veenlaag. Het veen is afgesloten met een kleilaag. Doordat de funderingspalen de kleilaag doorboren kunnen stoffen uit het veen omhoog komen. Bij het grondwerk ontstaat een vermenging met lucht. De aanwezigheid van veen en de vermenging met lucht kan ook een verklaring zijn voor het blauwzuur dat is gemeten.
Veilig werken Door de milieukundig adviseur van de gemeente en de veiligheidscoördinatoren van de aannemers zijn aangepaste veiligheidsplannen opgesteld. Daarin staan de maatregelen die ervoor moeten zorgen dat medewerkers op de bouwplaats veilig kunnen werken. Alle aangepaste rapporten zijn voorgelegd aan en goedgekeurd door de Arbeidsinspectie.
Andere methode funderingspalen Voor de kerstvakantie is er door de funderingswerkzaamheden een verticale scheur ontstaan in het pand Willem Dreeshof van Woonbron. Het boren van de palen zorgde voor een grotere ondergrondse waterspanning en gronddruk waardoor een deel van het pand horizontaal verplaatst is. Uit onderzoek blijkt dat er geen gevaar is en de schade stabiel is. Dit wil de gemeente Dordrecht zo houden. In samenspraak met eigenaar Woonbron kiezen we nu voor een aangepaste methode voor het plaatsen van de funderingspalen. Er wordt eerst een gat ‘voorgeboord’ waarna de palen alsnog de grond in gaan. Hierdoor wordt vooraf de waterspanning en gronddruk weggenomen. Op deze wijze voorkomen we verdere problemen. De gemeente Dordrecht is nog in overleg met Woonbron over hoe we het beste de huidige schade kunnen oplossen.
Oplevering Dordthuis vertraagdDoor de stillegging is de oplevering vertraagd. Enkele maanden geleden was de oplevering gepland voor de zomervakantie 2025. Nu wordt dat vermoedelijk in het najaar van 2025.