Dordrecht, Netherlands

Budgetvriendelijk én lekker koken: stoofperen en gevulde courgette

Stoofperen Het Wapen van Alblasserdam
Koken met een beperkt budget kan een uitdaging zijn. Daarom komt Quiet Drechtsteden in oktober met een kookboek vol lekkere én vooral betaalbare recepten, ingezonden door lokale horecaondernemers. Het Wapen van Alblasserdam deelt alvast twee recepten met ons: stoofperen en gevulde courgette.
Redactie Streek 56 | Barbara Visscher | 21 juni 2025 13:59 | Aangepast op 21 juni 2025 13:59
We beginnen met de stoofperen voor drie personen. Misschien geen gerecht waar je nu aan moet denken hartje zomer, maar een echt familierecept van Het Wapen van Alblasserdam. Een recept dat generatie op generatie is doorgegeven en ook een geliefd recept bij veel mensen tijdens het kerstdiner. Wat heb je allemaal nodig om het gerecht te maken?

“Allereerst natuurlijk de peren zelf. Voor drie personen heb je zes Gieser Wildeman-peren nodig”, vertelt Sander Roodnat, chef-kok bij restaurant en hotel Het Wapen van Alblasserdam. ‘’Die zijn anders dan de gewone conference peren. Gewone peren zijn zacht, terwijl stoofperen juist hard zijn. Het is daarom ook niet lekker om ze rauw te eten." 

“Verder heb je nog 400 gram kristalsuiker, 5 deciliter rode wijn, 2 kaneelstokjes en een scheut bessenjenever nodig. Je kunt in principe iedere rode wijn gebruiken. De jenever zou je kunnen vervangen door bessensap. Dat is goedkoper.” 

Stoofperen bereiden
De ingrediënten zijn verzameld, nu begint het echte werk: het bereiden van de stoofperen. “Nadat je de peren hebt geschild en het klokhuis hebt verwijderd, moet je ze in een grote pan doen. Samen met de suiker, rode wijn, kaneelstokjes en de jenever of bessensap. Je moet de pan daarna bijvullen met water tot de peren net onderstaan", legt de chef-kok uit.

De peren moeten anderhalf tot twee uur op een laag vuurtje stoven. Het is hierbij belangrijk om de deksel op de pan te doen, geeft Roodnat aan. "Op die manier voorkom je dat de peren dof van kleur worden. Ze moeten een dieprode kleur hebben. Als de peren op een gegeven moment zacht zijn, moet je ze in het vocht laten afkoelen."

Stoofperen eet je altijd ergens bij. Volgens Roodnat zijn ze lekker bij wildgerechten. Maar dit is wel prijzig. Zo kost een hertenbiefstuk van 240 kg bij de supermarkt Jumbo bijvoorbeeld 7,42 euro.

Wie niet kan wachten om het recept uit te proberen, moet nog even geduld hebben. "De Gieser Wildeman-peren zijn vanaf oktober pas weer verkrijgbaar. Altijd van oktober tot en met februari. Het wordt dus lastig om de stoofperen nu al te maken." Uitprinten en bewaren voor in het najaar dus!

Dit betaal je voor de ingrediënten bij de Jumbo:
-6 losse Gieser Wildeman-peren 0,96 euro
-Kristalsuiker 1,17 euro
-Kaneelstokjes 0,99 euro
-Hero Betuwe Bessensap (0,25 l) 0,98 euro
-Rode wijn huismerk 2,29 euro
Totaal: 6,39 euro (2,13 euro p.p)


Gevulde courgette
We gaan door naar het andere recept: de gevulde courgette. De ingrediënten hiervoor zijn: drie courgettes, peper, zout, olijfolie, ui, paprika, champignons en fetakaas.

"Het bereiden van de gevulde courgette begint met het halveren ervan in de lengte en het uithollen met een lepel. Dan strooi je wat peter, zout en olijfolie over de courgettehelften. Je doet de courgette zo’n negen minuten in de oven op 180 graden." Dat is volgens Roodnat belangrijk, omdat de courgette anders hard blijft.

Terwijl de courgette in de oven zit, kun je beginnen met het maken van de vulling. Er zijn allerlei variaties mogelijk, vertelt de chef-kok. “Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ui, paprika en champignons, maar ook voor groentekliekjes van de vorige dag."

Nadat je de halve courgette hebt gevuld met het mengsel, kun je er nog een topping overheen doen. Als voorbeeld noemt Roodnat feta kaas. "De courgette moet je mét vulling en topping tot slot nog ongeveer een kwartier in de oven zetten", aldus Roodnat. Het gerecht is nu klaar om geserveerd te worden.

Dit betaal je voor de ingrediënten bij de Jumbo:
-3 courgettes 2,85 euro
-2 losse paprika 1,70 euro
-Ui 0,65 euro
-Bakje champignons 1,99 euro
-Feta kaas 2,39 euro
Totaal: 9,58 euro (2,39 euro p.p.)

In het Quiet budget kookboek staan naast deze twee recepten van Het Wapen van Alblasserdam ook recepten van onder meer restaurant Zomerlust uit Zwijndrecht en restaurant De Ertepeller uit Papendrecht. Allemaal gerechten voor minimaal vier personen, waar je zo'n 2,50 euro per persoon aan kwijt bent.

Quiet Drechtsteden is een organisatie die zich inzet voor mensen die in stille armoede leven. Door middel van sponsoren kan de organisatie mensen in de Drechtsteden een gratis product of uitje aanbieden. En dit keer willen ze met het kookboek mensen verder helpen.

Lees meer over:

koken|Quiet Drechtsteden|

Meest gelezen

Gaslekken bij Chemours, brandweer rukt twee keer uit

Coen Theuwis | Redactie Streek 56 | 20 jun 2025 17:22

Roy en Ria van woonboot gestuurd: ‘We worden de dakloosheid ingejaagd’

Coen Theuwis | Redactie Streek 56 | 17 jun 2025 21:00

Lees ook

Van stamppot tot Frans visgerecht: zo kook je voor weinig

Hoe kun je voor maximaal 2,50 euro per persoon een lekkere en voedzame maaltijd op tafel zetten? Met...

Ruim 14.000 euro gedoneerd voor Sintinkopen arme gezinnen

Ouders die krap bij kas zitten kunnen dit jaar met hun kroost voor meer dan 14.000 euro aan cadeaus ...

Meer Drechtstedelingen melden zich bij armoedeplatform: 'Gaat nu heel hard'

Steeds meer mensen melden zich aan bij het armoedeplatform Quiet Drechtsteden, dat mensen in armoede...