Dordrecht, Netherlands

Burgemeester Kolff hint op slavernij-excuses: ‘Woorden zorgvuldig kiezen’

Het lijkt erop dat Wouter Kolff in zijn laatste maanden als burgemeester van Dordrecht een noemenswaardige stap gaat zetten; het maken van excuses voor het slavernijverleden in de voormalige suikerstad. Daarover sprak hij vrijdagmiddag tijdens de uitzending van In Gesprek Met op TV Rijnmond. Presentator Ruud de Boer vroeg hem onder andere naar de herdenking en viering van Keti Koti dit weekend in Dordrecht. “Zondag zal ik een toespraak houden.”
Corrado Francke | Rijnmond | 29 juni 2024 14:47 | Aangepast op 29 juni 2024 14:47
Premier Rutte maakte in december 2022 excuses voor het slavernijverleden namens de Nederlandse regering. De koning deed dat een jaar geleden tijdens de Nationale Herdenking Slavernijverleden. Ook grote steden als Rotterdam, Amsterdam en Utrecht maakten excuses voor de rol van hun stadsbesturen in de slavernij. Tot nu toe bleef Dordrecht, waar slavernij ook een grote rol speelde, achter.

In 2022 voelde Kolff nog weinig voor het maken van excuses voor het slavernijverleden namens het stadsbestuur van Dordrecht, maar het lijkt erop dat hij van standpunt is veranderd. In opdracht van het Dordtse college wordt sinds januari 2024 onderzoek gedaan naar het slavernijverleden van de stad.

Het eerste deel van het onderzoek is inmiddels afgerond. “Nu hebben we de tussenresultaten en dat gaat over de rol van het stadsbestuur in die tijd, en ik kan wel alvast zeggen dat die rol er niet om loog”, zegt Kolff in gesprek met De Boer. Begin 2025 worden de resultaten van het onderzoek naar het slavernijverleden van Dordrecht gepubliceerd.

Keti Koti
Aanstaande zondag en maandag wordt voor de tweede keer Keti Koti georganiseerd in Dordrecht. “We hebben zondag de herdenking, dan staan we ook stil bij mensen die het leven hebben gelaten of ernstig hebben geleden onder de slavernij. Maandag is dan een soort bevrijdingsdag”, legt Kolff uit.

In zijn toespraak tijdens de herdenking op zondag zal Kolff ingaan op het onderzoek en de rol van het stadsbestuur. Of hij daadwerkelijk excuses gaat maken, wil Kolff nog niet bevestigen. “Laat mij die woorden zondag zorgvuldig kiezen.”

Slavernijgeschiedenis van Dordrecht
Dordrecht was de derde suikerstad van Nederland, na Amsterdam en Rotterdam. De stad had een tiental suikerraffinaderijen en er was een levendige handel in suiker. Die suiker werd verbouwd op plantages door tot slaaf gemaakte mensen. In Suriname was zelfs een plantage die de naam Dordrecht droeg.

“Dordrecht heeft een rijk verleden, maar die prachtige historische stad heeft ook een keerzijde. Die kunnen we niet terugdraaien, maar wat we wel kunnen doen is hem goed onderzoeken, en die keerzijde ook benoemen en niet onbesproken laten, zodat we er ook lessen uit kunnen trekken voor de toekomst”, stelt Kolff.

Blijvende impact
Kolff benadrukt tijdens het gesprek met De Boer de blijvende sporen die het slavernijverleden heeft achtergelaten. “Het allerbelangrijkst vind ik eigenlijk dat we zien dat het slavernijverleden nog steeds impact heeft. Dat er een groep mensen is die nog steeds van tijd tot tijd racisme en discriminatie ervaart, en eigenlijk is dat hedendaags racisme ook iets waar we met z’n allen iets aan kunnen doen.”

Eind augustus neemt Kolff afscheid als burgemeester van Dordrecht en start hij met zijn nieuwe baan als commissaris van de Koning van de provincie Zuid-Holland. Naast Keti Koti en de slavernij-excuses, sprak hij met presentator Ruud de Boer over zijn ervaringen en nalatenschap als burgemeester.

Bekijk het hele gesprek hieronder. RTV Dordrecht zendt het interview zondag vanaf 12:00 uur uit op televisie.

Meest gelezen

Meisje gewond na aanrijding lijnbus

Redactie Streek 56 | 11 jul 2025 09:01

Big Rivers van start: zo zag de drukke eerste festivalavond eruit

Corrado Francke | Stijn van der Poel | 12 jul 2025 08:00

Lees ook

Coffeeshopbezoek eindigt in steekpartij met schaar: OM wil verdachte vrijspreken

De 21-jarige man die verdacht wordt van een steekpartij op het Bagijnhof in Dordrecht moet worden vr...

Rook uit scheepsruim, olierestjes in brand

Bij een scheepswerf aan de Merwedestraat in Dordrecht heeft korte tijd brand gewoed in het ruim van ...

Fietscursus voor ouderen: ‘Soms schrik ik me rot’

De aanwezigheid van elektrische stepjes, snelle fietsen en fatbikes op de fietspaden zorgt ervoor da...

Kortstondige romance mondt uit in stalking en bedreiging: 730 berichten op één dag

Tegen een dertigjarige man uit Oudekerk aan den IJssel is een voorwaardelijke celstraf en een gebied...

Zonder auto tóch door de milieustraat dankzij Conny: ‘Ik ben intens blij’

De Dordtse milieustraat is toegankelijk gemaakt voor bewoners zónder auto. En dat allemaal dankzij e...

Watertoren krijgt cultureel café: ‘Dit is een hele toffe locatie’

De watertoren van Zwijndrecht zal vanaf komend najaar publiek toegankelijk worden, met de mogelijkhe...