Dordrecht, Netherlands

Burgemeester Kolff roept op tot stemmen: 'Blij dat we hier kunnen kiezen'

Burgemeester Wouter Kolff heeft vanochtend zelf zijn stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen en roept bewoners van Dordrecht op dat ook te doen. "We moeten goed beseffen dat twee landen verderop de democratie zwaar onder druk staat."
Robin Nanninga | 16 maart 2022 14:32 | Aangepast op 16 maart 2022 14:32
Van alle Dordtenaren die mogen stemmen, had woensdag om 12.30 uur 19,7 procent dat gedaan. Bij die bijna twintig procent hoort ook burgemeester Wouter Kolff. Hij bezoekt gedurende de dag een achttal stembureaus in de stad en bracht zelf rond 10.30 uur zijn stem uit in het Stadskantoor. Wat hem betreft volgen alle Dordtenaren zijn voorbeeld. "Bij de gemeenteraadsverkiezingen ligt de opkomst vaak zo'n beetje rond de vijftig procent. Ik hoop dat we dat in elk geval halen, maar eigenlijk vind ik dat iedereen die zijn stem mag uitbrengen dat ook moet doen."

Hij vervolgt, verwijzend naar de situatie in Oekraïne. "We moeten goed beseffen dat twee landen verderop de democratie zwaar onder druk staat, letterlijk wordt bevochten. Dan mogen wij in onze handjes knijpen dat wij in vrijheid in de gelegenheid worden gesteld om mee te beslissen over de toekomst van onze stad."

Eerste achtduizend stembiljetten
Terwijl er aan de ene kant van het Stadskantoor vandaag nog gestemd wordt, worden in een andere ruimte in het gebouw de eerste stemmen geteld. Het gaat om de zestien stembussen van de acht stembureaus die op maandag en dinsdag al open waren. Er werd op die eerste twee dagen door 8,3 procent van de Dordtenaren gestemd: dat zijn zo'n achtduizend stembiljetten.

Al vanaf de vroege ochtend buigen ambtenaren zich over die flinke klus, onder leiding van coördinator Gwenny van IJzendoorn. "De stembiljetten worden gesorteerd op even en oneven en vervolgens per partij (de CRAFT Telmethode, red.). Vervolgens wordt dat dubbel geteld en geturfd op kandidaat." Als alle stembussen gesloten zijn, woensdagavond om 21.00 uur, worden alle stemmen van de grote verkiezingsdag geteld. De definitieve uitslag en zetelverdeling wordt maandag vastgesteld.

Bekijk hieronder onze reportage van het bezoek van burgemeester Wouter Kolff aan het stembureau in het Stadskantoor en het tellen van de eerste stemmen.

Meest gelezen

DuPont verdwijnt uit Dordrecht: fabriek staat te koop

Ingrid de Groot | 21 nov 2022 16:32

Lees ook

Burgemeesters eisen 'perspectief' voor horeca en cultuursector: 'Niet volgende week, maar deze week al

De horeca- en cultuursector moet meer ruimte krijgen om weer open te gaan. Dat zeggen de voorzitters...

KNMI geeft code oranje: Na storm Dudley en Eunice vanavond de beurt aan Franklin

Terwijl de brandweer in onze regio nog altijd bezig is met het afwikkelen van schades van storm Euni...

Dit moet er de komende jaren beter in Dubbeldam: 'Maak het Damplein verkeersveiliger'

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. In deze tijd is er veel aandacht voor politici...

Herhaling verkiezingsdebatten vanavond bij TV Dordrecht

De afgelopen weken heeft RTV Dordrecht in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen drie debatten g...

Kolff kondigt hertelling aan

Burgemeester Kolff heeft maandagochtend op het Stadskantoor de officiële zetelverdeling bekend gema...

‘Jezus Leeft’ doet mee aan Dordtse gemeenteraadsverkiezingen

Op de valreep heeft nog een politieke partij zich aangemeld om deel te nemen aan de Dordtse gemeente...