Dordrecht, Netherlands

Burgemeester: We moeten er samen uitkomen

De burgemeester is geschrokken van de kritiek en ophef over de lijst met namen van slachtoffers die is te zien in Museum 1940-1945. Dat zegt hij tegen RTV Rijnmond. Het museum heeft de namen van alle gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht afgebeeld. Dus ook die van de bezetter. Er zou boos zijn gereageerd vanuit Israël en Amerika.
Peter Tromp | 10 mei 2017 11:41 | Aangepast op 10 mei 2017 11:41
Burgemeester Peter van der Velden zegt: “Dit is een hele pijnlijke zaak. Natuurlijk snapt iedereen dat de Joodse gemeenschap tot de dag van vandaag lijdt onder wat er destijds gebeurd is. Maar ik geloof dat het museum in alle oprechtheid gehandeld heeft."

Van geen kwaad bewust

Het museum is zich ook van geen kwaad bewust. Voorzitter Theo Berendzen is daarom ook boos op de kritiek: ”wij geven objectief informatie. Er zijn aan alle kanten slachtoffers gevallen. Onder Joodse mensen, maar ook onder burgers en bij de koopvaardij. En er sneuvelden niet alleen geallieerde soldaten. Wij schetsen zo een compleet beeld."

Joodse gemeenschap is verontwaardigd

De kritiek is afkomstig van Dordtenaar Edjo Frank. Volgens hem is er binnen de Joodse gemeenschap in Dordrecht grote verontwaardiging ontstaan over de publicatie van alle namen: "Hier worden namen van slachtoffers en daders op één hoop gegooid. Begrijpen ze bij dat museum wel wat ze aan het doen zijn?"

Frank zegt ook boze reacties uit Israël en Amerika te hebben gekregen: "Mensen vragen mij; wat gebeurt er in jouw stad. En wat nog meer verbazing wekt is dat de burgemeester ook nog de onthulling van die lijsten opluisterde met zijn aanwezigheid."

Frank weet niet waarover hij het heeft

Museumvoorzitter Berendzen vindt de kritiek van Frank onterecht: "Die man is nog nooit in ons museum geweest en weet niet waar hij over praat. Wij gooien niks op één hoop, we hebben juist keurig slachtoffers gerubriceerd."

Als burgemeester heb ik een rol

Burgemeester Van der Velden hoopt dat de ruzie snel wordt uitgepraat: "We moeten naar elkaar luisteren en er samen uit komen. Terwijl ik de raadsvergadering voorzat heeft één van mijn medewerkers daar al initiatief voor genomen. Ik vind dat ik hier als burgemeester echt een rol heb."

Lees ook

Spectaculaire beelden: storm Eunice raast over de Oude Maas

Storm Eunice heeft vrijdag voor veel schade gezorgd in en om Dordrecht. Vanaf ongeveer 15:00 uur gin...

Overval mislukt door vluchtende caissière

Bij de Albert Heijn in winkelcentrum Bieshof heeft afgelopen maandagavond een overval plaatsgevonden...

Oekraïense vlag wappert bovenop Stadhuis

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Oekraïne heeft ook de gemeente Dordrecht een blauw-gele vl...

FC Dordrecht loopt zege op De Graafschap mis door blunderende scheidsrechter Kooij: 2-2

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een punt overgehouden aan het duel met De Graafschap. De Dordtenaren...

Tweede boosterprik voor zeventigplussers en kwetsbaren vanaf 4 maart in onze regio

De GGD Zuid-Holland Zuid begint vrijdag met het vaccineren van zeventigplussers en mensen met een kw...

Aangifte van aanranding tegen oud-topman Albert Schweitzer Ziekenhuis

Een medewerkster van het Albert Schweitzer Ziekenhuis heeft 22 februari aangifte van aanranding geda...