Dordrecht, Netherlands

Café Arina mag twee dagen eerder open

Café Arina mag donderdag weer de deur openen. Loco-burgemeester Marco Stam heeft besloten de eerder opgelegde sluiting van 14 dagen iets in te korten.
Jordy Nijenhuis | 31 juli 2018 08:57 | Aangepast op 31 juli 2018 08:57
Volgens Stam is het niet nodig de zaak langer dicht te houden. "Dit café is alleen van donderdag tot en met zondag open. Dat betekent dat het al twee weekends is gesloten. Ook is een verdachte aangehouden. Alles overwegende vind ik het verantwoord de sluiting twee dagen korter te laten duren."

In de vroege ochtend van zaterdag 21 juli vond er in het café een ernstig geweldsincident plaats. Diezelfde dag besloot de loco-burgemeester het café direct te sluiten in verband met de aantasting van de openbare orde en veiligheid. Dat is een bevoegdheid van de burgemeester, die zich daarbij laat adviseren door de politie en de afdeling openbare orde en veiligheid. Volgens het gemeentelijk handhavingsbeleid is zo'n spoedsluiting voor maximaal 14 dagen. Daarna kan de burgemeester een langere sluiting opleggen, maar eerst komt er een gesprek met de ondernemer.


Loco-burgemeester Stam heeft nu besloten dat er geen langere sluiting nodig is. Hij benadrukt wel het belang van de spoedsluiting. "De afgelopen dagen is er veel discussie in de stad geweest over deze maatregel, alsof het een automatisme is waar ondernemers het slachtoffer van zijn. In het handhavingsbeleid wordt juist van alles meegewogen. De ernst van het incident, het optreden van de exploitant, het gevaar voor herhaling, en of er al eerder incidenten zijn geweest. Op basis van die overwegingen heb ik een besluit genomen."


De bevoegdheid van de (loco)burgemeester is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening. Deze is vastgesteld door de gemeenteraad. Het handhavingsbeleid geeft uitvoering aan de APV, en is ter kennis gebracht aan de gemeenteraad.

Lees ook

Zoektocht naar mogelijke drenkeling

De hulpdiensten rukten zondagmiddag uit naar de Vreedonklaan omdat er mogelijk een persoon in het wa...

Oudste soldaat Olivier Bij de Vaate op 106-jarige leeftijd overleden

Olivier Bij de Vaate - die in mei 1940 op het eiland van Dordrecht tevergeefs vocht tegen de Duitse ...

Houden Dordtenaren zich aan het vuurwerkverbod?

Net als vorig jaar geldt er rond de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Het kabinet heeft hiervoor gek...

Kolff over nieuwjaarsnacht: twee arrestaties en geen vuurwerkslachtoffers

Er zijn tijdens de jaarwisseling in de stad twee mensen opgepakt wegens het niet tonen van een legit...

FC Dordrecht huurt Christian Conteh (22) van Feyenoord: 'Blij dat het gelukt is'

FC Dordrecht heeft Christian Conteh (22) voor de rest van het seizoen gehuurd van Feyenoord. Conteh ...

Jaarlijkse TopASz Award naar diabetesverpleegkundigen Jos en Valerie

In het Albert Schweitzer ziekenhuis is de jaarlijkse TopASz Award uitgereikt aan twee medewerkers in...