Dordrecht, Netherlands

CDA wil dat jongerenwerk op het Houthavenplein wordt voorgezet, wethouder zegt nee

Na drie jaar komt er een einde aan een project voor jongeren in het Lijnbaangebied. Op het Houthavenplein stond wekelijks een bus van Jong Dordt, waar de jeugd terecht kon. Maar eind januari liet Missie Dordt, de partij achter het initiatief, weten dat er geen nieuwe subsidie was verkregen en dat het project noodgedwongen moet stoppen. Dat mag niet gebeuren, vindt het CDA.
Marjolein Vos | 8 februari 2024 09:00 | Aangepast op 8 februari 2024 09:00
De partij diende dinsdagmiddag een motie in en werd daarbij gesteund door Fractie van Waardhuizen, ChristenUnie/SGP, Beter voor Dordt en de VSP. Ze wil dat het college kijkt of er misschien ergens anders geld vandaan gehaald kan worden. Volgens de partijen is er maar een gering bedrag nodig om het project in stand te kunnen houden. En daar staat veel tegenover: de overlast in de buurt zou volgens de buurtmonitor zijn afgenomen en heeft preventief jongerenwerk zoals dit een kostenbesparend effect. Bovendien zijn er weinig andere plekken in de buurt waar jongeren terecht kunnen, meent het CDA.

GroenLinks kan zich ook vinden in de motie. Raadslid Necdet Burakcin zei in de raadsvergadering dat het jammer zou zijn als een goed initiatief zou stoppen, dat bijgedragen heeft aan het veiliger maken van de wijk. Hij benadrukt hoe belangrijk het is dat problemen bij jongeren vroegtijdig gesignaleerd worden.

Religieuze grondslag
Rolin den Heijer van de VVD is geen voorstander van projecten met tijdelijke financiering. Hij stelt voor om met de raad later nog eens verder te praten over jongerenwerk in het algemeen. Nu geld geven voor een vervolg zou volgens de partij lijken op willekeur en daar willen ze verre van blijven. En hij benadrukt dat als je nu aan dit project geld geeft, dat ten koste gaat aan een ander initiatief.

Daarnaast zet Den Heijer vraagtekens bij de christelijke grondslag van Jong Dordt. “Gezien de scheiding van kerk en staat verhoudt het zich slecht met ons subsidiekader”, zei hij in de vergadering. De SP sluit zich bij deze opvatting aan, maar vraagt zich wel af of er geen gaten vallen in het jongerenwerk als dit initiatief stopt. De VVD-fractie vindt dat het project zijn eigen financiering zou moeten regelen.

Buurtwerk blijft, maar geen geld voor Jong Dordt
Wethouder Marc Merx reageert op de motie en benadrukt direct dat het jongerenwerk uit de buurt niet zal verdwijnen. Alleen opnieuw geld geven aan Jong Dordt kan niet, volgens hem. Het project is destijds gestart met eigen financiering. Het college heeft een helpende hand uitgestoken toen bleek dat het in de coronaperiode slechter ging. Maar dat was een incidentele subsidie en dat blijft het. Dat was bij de organisatie bekend. Daarnaast benadrukt de wethouder dat het project op dit moment niet meer nodig: “De problemen in het gebied zijn minimaal en genormaliseerd. En buurtwerk gaat gewoon door.”

Wel vindt Merx het kind- en jongerenwerk dusdanig belangrijk dat ook hij voorstelt om het onderwerp later nog eens met elkaar uitgebreid te bespreken.

RTV Dordrecht was aanwezig bij de lancering van het initiatief. Bekijk hieronder onze reportage.

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

500 jongeren spelen potje zaalvoetbal tijdens Dordts toernooi NEXT MATCH

Het is druk woensdag, in de hal van DeetosSnel in Crabbehof. Niet door korfballers, die normaal acti...

Luister hier terug: Studio De Witt van zaterdag 27 januari

Een jongerenbus die moet stoppen omdat er geen geld meer is en een delegatie van actievoerders tegen...

Geen geld meer: inzet Jong Dordt op Houthavenplein stopt

Het begon drie jaar geleden als een initiatief voor de jeugd. Een plek waar ze hun verhaal kwijt kon...

Jezus op TikTok: campagne 'Welkom in de kerk' moeten meer mensen naar gebedshuizen trekken

Missie Dordt en het Platform Dordtse Kerken hebben samen een actie gestart om ervoor te zorgen dat i...

Dordtse kerken delen bloemen uit met Pasen

Op 9 en 10 april wordt in de kerk stilgestaan bij de dood en de opstanding van Jezus. In navolging v...

MissieDordt: "Alle Dordtenaren met kerst een keer naar de kerk"

Als het aan MissieDordt ligt brengt iedere Dordtenaar tijdens de feestdagen minimaal één keer een be...