Dordrecht, Netherlands

College wil snel nieuw horecabeleid

Burgemeester en wethouders willen dat de gemeenteraad haast maakt met de besluitvorming over een nieuw horecabeleid voor de stad. Dat bleek dinsdagavond tijdens de behandeling van de horecanota. Er moet meer ruimte komen voor terrassen, het aantal horeca-gelegenheden moet worden uitgebreid, de openingstijden verruimd en er komen zogenaamde horecaconcentratiegebieden. Aangezien het nieuwe terrassenseizoen op 1 april begint, moet de gemeenteraad snel knopen doorhakken, zegt het college.
Ron van de Rhee | 25 januari 2024 10:27 | Aangepast op 25 januari 2024 10:27
Ruime steun
Zo goed als zeker krijgt het nieuwe beleid ruime steun van de gemeenteraad, maar er ligt nog een aantal vragen waar antwoord op moet komen. De SP is tot nu toe de enige partij die onomwonden liet weten niets te zien in een verruiming van openingstijden en het uitbreiden van het aantal gelegenheden. De ChristenUnie/SGP steunt het beleid, maar stelt als voorwaarde dat de zondagsrust gerespecteerd wordt.

De VVD-fractie, die al langere tijd geluiden laat horen dat het allemaal bruisender moet in de stad, wil dat deze aantrekkelijk blijft voor jonge inwoners. Fractievoorzitter Rolin den Heijer waarschuwde de raad dat jongeren de enige categorie inwoners is waarvan er steeds meer wegtrekt. Een leuke aantrekkelijk binnenstad trekt studenten en andere jongeren aan. Tegelijkertijd bepleit de partij dat overlast stevig aangepakt moet worden zodat het voor iedereen, ook voor de bewoners van de binnenstad, aantrekkelijk blijft om in Dordt te blijven.

Een aantal fracties vindt dat de nadruk teveel op het centrum van de stad ligt en dat de wijken niet vergeten mogen worden. De grootste oppositiepartij de VSP wees er op dat niet alleen aan jongeren gedacht moet worden, maar dat de horeca ook een belangrijke ontmoetingsplek voor ouderen kan zijn.

Partij voor de Dieren: gezond eten en drinken moet de norm worden
De Partij voor de Dieren zal tijdens de behandeling van de horecanota in de gemeenteraad (over enkele weken) een voorstel indienen om de horeca in Dordrecht er toe te bewegen niet alleen ongezond eten en drinken te serveren, maar ook de keuze te bieden voor gezonde snacks en drank. "Verreweg het meeste eten en drinken in het café, 91 procent, valt niet onder de schijf van vijf”, benadrukte PvdD-fractievoorzitter Pieter Groenewegen dinsdagavond. “Meer dan de helft van de Nederlanders lijdt aan overgewicht en slecht eten is een belangrijke oorzaak van suikerziekte en kanker." Op de opmerking van de PvdA dat gezonder voedsel nog steeds duur is, antwoordde Groenewegen dat hij daar geen invloed op heeft en dat de verkiezingsuitslag bij de landelijk verkiezingen net even iets te slecht was om daar ook iets aan te kunnen doen. Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, zou de btw op gezond voedsel verlaagd moeten worden

Nieuwe binnenstad, nieuw horecabeleid
Het nieuwe horecabeleid is onderdeel van de nieuwe binnenstadsplannen met onder andere meer vergroening en plekken voor terrassen. Het college wil de regels voor openingstijden de komende zomer al versoepelen. Verder liggen er plannen om meer ruime te maken voor de horeca op het Statenplein, maar daarvoor moet eerst een besluit worden genomen over de verplaatsing van de markt. Dinsdagavond werd besloten dat er eerst duidelijkheid moet komen over de vraag of vergunningen van marktkooplieden zomaar gewijzigd kunnen worden.

Half februari praat de gemeenteraad opnieuw over de horeca en de binnenstad.

Lees meer over:

gemeenteraad|Horeca|

Lees ook

Maher leerde Dordrecht falafel en döner kebab eten: 'Het was een gat in de markt'

Van falafel hadden de meeste Dordtenaren nog nooit gehoord. Maher Nakhla reed half Nederland door en...

Langer in de kroeg en hardere muziek: groen licht voor nieuwe horecanota

Goed nieuws voor kroegtijgers: cafés in de Dordtse binnenstad krijgen definitief meer ruimte. Zij ku...

Bomen maken tongen los in Dordtse raad: 'Gevecht tussen verstand en hart'

Hoe intensief moeten bomen onderhouden worden? Die vraag stond dinsdag centraal in de Dordtse raad. ...

Donderdag in Eilandleven: horeca-tycoon Bjorn van Dijl

Wie is de man achter de Willaerts Group. met restaurants in Papendrecht, Alblasserdam, Dordrecht en ...

'Dordt moet veel levendiger worden', dus krijgen cafés en clubs meer ruimte

Kroegen in de Dordtse binnenstad mogen vanaf komend terrasseizoen langer open blijven en meer geluid...

Nooit meer dorst door ruim twee dozijn tappunten in twee jaar

Het aantal openbare waterpunten in de stad gaat omhoog. Bovenop de veertien punten die er nu door de...