Dordrecht, Netherlands

College wil terrasbelasting voor Dordtse horeca schrappen

Dordtse ondernemers hoeven over de resterende maanden van 2020 en over het eerste kwartaal van 2021 geen terrasbelasting te betalen. Althans, dat is het voorstel van het gemeentebestuur aan de gemeenteraad. Het schrappen van terrasbelasting gold al voor de afgelopen periode, maar wordt in het nieuwe voorstel verlengd tot april 2021. 
Nynke Cuperus | 5 november 2020 20:26 | Aangepast op 5 november 2020 20:26
Ook wil het gemeentebestuur dat de ondernemers niet betalen voor de aanvragen die ze hebben gedaan om hun terras tijdelijk te verruimen en hoeft er over die uitbreiding geen belasting te worden betaald. Op deze manier wil de gemeente de horeca-ondernemers tegemoet komen omdat de coronamaatregelen vooral horecaondernemers treffen.


“De zwaarste maatregelen ten aanzien van de horecaondernemers vinden plaats in 2020 en zullen na-ijlen in 2021. Dat is de reden dat u wordt voorgesteld de heffing van precariobelasting van terrassen (banken, stoelen, tafels, tochtschermen en dergelijke) te beperken tot de periode van 1 april tot en met 30 september 2020 en vanaf 1 april 2021", valt te lezen in het raadsvoorstel van het gemeentebestuur.

Positieve reacties

Raadslid Rolin den Heijer heeft zich hard gemaakt voor het voorstel. "Ondernemers staan op dit moment voor hele grote uitdagingen. In de horeca wordt heel hard gewerkt om te overleven, laten we die ondernemers nu ondersteunen door ze ruimte en verlichting te geven door deze belasting nu te schrappen."

Ook Melanie Schmidt van restaurant FINN'S is blij. "We hebben een hoop vaste lasten die gewoon doorgaan, dus dit is heel fijn. Heel attent van de gemeente."


Gemeente mist inkomsten

Door het kwijtschelden van de belasting loopt de gemeente 69.000 euro aan belastinginkomsten mis. De gemeente verwacht dit bedrag op te vangen met de corona-tegemoetkoming van de landelijke overheid. Maar zelfs als die tegemoetkoming uiteindelijk niet doorgaat, dan nog zou Dordrecht dit nieuwe voorstel aan moeten nemen, vindt Rolin den Heijer.

"Wij vinden een levendige stad met goede, leuke horeca-ondernemers ontzettend belangrijk voor Dordrecht. Straks is corona misschien voorbij, hebben we op onze handen gezeten, hebben we het misschien kapot laten gaan en dan zou je je toch eeuwig voor je kop willen slaan dat je dit niet hebt gedaan?"


Voorstel behandelen

De gemeenteraad moet met het voorstel nog instemmen. Dat staat vermoedelijk voor de eerst volgende gemeenteraadsvergadering op de agenda.

Lees ook

Henri (66) wordt gebeten door besmette vleermuis: 'Raak ze nooit aan'

Tijdens een werkdag als vrijwilliger bij het Dordtse dierenzorgcentrum Louterbloemen, krijgt Henri S...

Lijnbus en politieauto botsen in Alblasserdam

Een lijnbus is dinsdagochtend op een politieauto gebotst in Alblasserdam. Het ongeluk gebeurde rond ...

Kapotte ruit en zwartgeblakerde gevel na explosie

Bij een huis aan de Beinemastraat in de Dordtse wijk De Staart is in de nacht van maandag op dinsdag...

Dure fiets en iPhone buitgemaakt bij straatroof: halfjaar cel voor dader (29)

Een Zwijndrechter die in maart in zijn geboorte- en woonplaats een straatroof pleegde, moet van de r...

Waarop wel en niet bezuinigen? Inwoners denken mee over financiële keuzes Sliedrecht

Nederlandse gemeenten krijgen vanaf volgend jaar minder geld van het Rijk en dus moet er flink bezui...

Auto te water, maar bestuurder ontbreekt

Aan de Wilgenweg in Groot-Ammers is maandagmiddag een auto in het water aangetroffen. In het voertui...