Dordrecht, Netherlands

COLUMN: Het eiland op je bord

Momenteel ben ik niet op het eiland. Wel op een eiland maar niet op hét eiland. Als ik op een eiland ben dat niet Dordrecht is, doe ik vrijwel niets. Ik heb dus ook geen idee wat er op het moment allemaal speelt in Dordt. Dat zou ik heel gemakkelijk kunnen opzoeken maar dat doe ik niet. Mijn gebruik van internet is tijdens de vakantie namelijk beperkt alsof ik een puber ben die te veel op Minecraft speelt.
Alka Goos | 28 augustus 2021 09:30 | Aangepast op 28 augustus 2021 09:30
Geschreven door Rowan Siskens van Goed Verhaal, Lekker Podcast 

Daardoor heb ik automatisch meer oog voor andere dingen, zoals het eten op mijn bord. Een aantal jaren geleden heb ik enthousiast meegedaan met de eerste moestuintjes-golf van de Albert Heijn. Ik herinnerde me van de basisschool hoe makkelijk het was om waterkers te laten groeien en hoe moeilijk kon het nou zijn om zelf een komkommer, flespompoen, of koriander tot wasdom te brengen? Behoorlijk moeilijk. Aan mijn voorbereiding heeft het niet gelegen. Ik had al potten gekocht voor alle levensfasen waar mijn plantjes doorheen zouden gaan. Genoeg potgrond om een oorlog mee door te komen. Voor de koude dagen stond er een kas klaar op het balkon. Nu ik er zo aan terugdenk is het alsof je al een huis, al het eten, en alle kleren voor een heel kinderleven koopt.

Ondanks het feit dat er geen kool in mijn moestuintje stond, groeiden mijn plantjes wel zo. De puberteit kwam snel. Het werd tijd om ze naar een groter potje en de kas te verplaatsen. Voor de verandering werd het een dag later een keer dertig graden in Nederland en waren al mijn plantjes kapot gekookt in hun kas. Dat was voor mij een laffe uitweg om niet meer mee te doen aan de daaropvolgende moestuin hypes.

Als een soort Griekse Villa Augustus komt bij het appartement waar ik verblijf, alles uit eigen tuin. De Griekse salade met komkommer, tomaat, en paprika. Zelfs de olijf. Gerechten met courgette, ook uit eigen tuin. Ik ben dankbaar en denk aan dat het hen wel is gelukt om hun moestuin te laten floreren in deze hitte. Dat ik degene mag zijn die daar de vruchten van mag eten. In onze aflevering over Verhuizen vertelde Michiel dat je het beste kookt als je de ingrediënten kunt zien vanuit je raam. Ik kan dat inmiddels uit eigen ervaring beamen. Tenminste, de chef hier kookt het beste en op mijn bord smaakt het het beste.

Dat bord is een bruggetje naar het enige Dordtse nieuws dat ik deze week heb meegekregen: het stoepbord bij Visser’s krijgt een nieuw jasje en die verdient ook wel wat liefde na twintig jaar geen nieuwe kleren. Ik weet zeker dat kunstenaar Mignon Nusteling beter voor dat bord gaat zorgen dan ik voor mijn plantjes.

Lees ook

Herstel PFAS-moestuinen gaat verder: 'De komende tijd doen we iets anders met ons leven'

Na één moestuin in Sliedrecht eerder dit jaar worden nu twintig Papendrechtse tuinen van PFAS-grond ...

Dit is de enige gemeente in ons land die geen gebruikmaakt van Amerikaanse clouds

Als je een site van de overheid bezoekt of met een ambtenaar mailt, is de kans groot dat je informat...

Automobilist die in sloot langs N3 belandde had drank en drugs op

De automobilist die zondagochtend met zijn auto in een sloot langs de N3 terechtkwam, is aangehouden...

Motocrosser Van Drunen behoudt in Duitsland leiding in WK-stand

Lotte van Drunen heeft de tweede manche van de Grote Prijs van Duitsland op haar naam geschreven. Op...

Explosie bij huis in Ridderkerk

Bij een woning in Ridderkerk is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Dat gebeurde...

Maximale jeugddetentie geëist tegen verdachte die Hugo (19) doodstak

Tegen de 18-jarige verdachte die de 19-jarige Hugo zou hebben doodgestoken is 24 maanden jeugddetent...