Dordrecht, Netherlands

COLUMN: Het eiland op je bord

Momenteel ben ik niet op het eiland. Wel op een eiland maar niet op hét eiland. Als ik op een eiland ben dat niet Dordrecht is, doe ik vrijwel niets. Ik heb dus ook geen idee wat er op het moment allemaal speelt in Dordt. Dat zou ik heel gemakkelijk kunnen opzoeken maar dat doe ik niet. Mijn gebruik van internet is tijdens de vakantie namelijk beperkt alsof ik een puber ben die te veel op Minecraft speelt.
Alka Goos | 28 augustus 2021 09:30 | Aangepast op 28 augustus 2021 09:30
Geschreven door Rowan Siskens van Goed Verhaal, Lekker Podcast 

Daardoor heb ik automatisch meer oog voor andere dingen, zoals het eten op mijn bord. Een aantal jaren geleden heb ik enthousiast meegedaan met de eerste moestuintjes-golf van de Albert Heijn. Ik herinnerde me van de basisschool hoe makkelijk het was om waterkers te laten groeien en hoe moeilijk kon het nou zijn om zelf een komkommer, flespompoen, of koriander tot wasdom te brengen? Behoorlijk moeilijk. Aan mijn voorbereiding heeft het niet gelegen. Ik had al potten gekocht voor alle levensfasen waar mijn plantjes doorheen zouden gaan. Genoeg potgrond om een oorlog mee door te komen. Voor de koude dagen stond er een kas klaar op het balkon. Nu ik er zo aan terugdenk is het alsof je al een huis, al het eten, en alle kleren voor een heel kinderleven koopt.

Ondanks het feit dat er geen kool in mijn moestuintje stond, groeiden mijn plantjes wel zo. De puberteit kwam snel. Het werd tijd om ze naar een groter potje en de kas te verplaatsen. Voor de verandering werd het een dag later een keer dertig graden in Nederland en waren al mijn plantjes kapot gekookt in hun kas. Dat was voor mij een laffe uitweg om niet meer mee te doen aan de daaropvolgende moestuin hypes.

Als een soort Griekse Villa Augustus komt bij het appartement waar ik verblijf, alles uit eigen tuin. De Griekse salade met komkommer, tomaat, en paprika. Zelfs de olijf. Gerechten met courgette, ook uit eigen tuin. Ik ben dankbaar en denk aan dat het hen wel is gelukt om hun moestuin te laten floreren in deze hitte. Dat ik degene mag zijn die daar de vruchten van mag eten. In onze aflevering over Verhuizen vertelde Michiel dat je het beste kookt als je de ingrediënten kunt zien vanuit je raam. Ik kan dat inmiddels uit eigen ervaring beamen. Tenminste, de chef hier kookt het beste en op mijn bord smaakt het het beste.

Dat bord is een bruggetje naar het enige Dordtse nieuws dat ik deze week heb meegekregen: het stoepbord bij Visser’s krijgt een nieuw jasje en die verdient ook wel wat liefde na twintig jaar geen nieuwe kleren. Ik weet zeker dat kunstenaar Mignon Nusteling beter voor dat bord gaat zorgen dan ik voor mijn plantjes.

Lees ook

Ravage op N3: veel schade en gewonde door aanrijding

Bij een aanrijding op de N3 is maandagochtend iemand gewond geraakt. Twee auto’s en een busje hielde...

Sinterklaas is weer in Dordrecht: zo zag de feestelijke intocht eruit

Het was nog even spannend, maar na de nodige hindernissen is Sinterklaas toch echt veilig aangekomen...

Wie wordt de nieuwe Biai of Hahn? FC Dordrecht zoekt doelman voor de toekomst

Aan de Krommedijk was het woensdag een komen en gaan van talentvolle keepers. Tijdens de eerste edit...

De Sint komt eraan: hier in Dordrecht kun je hem vandaag zien

De spanning neemt toe, want Sinterklaas is in aantocht. Als alles goed gaat, meert de Goedheiligman ...

Fiona helpt mee in deze supermarkt met vlees inpakken: ‘Niet moeilijk’

De Jumbo Foodmarkt in winkelcentrum Sterrenburg in Dordrecht heeft er in één klap zes nieuwe collega...

Zaterdag in Studio De Witt: In gesprek met fotograaf Louis Meulstee

Presentator Ben Corino gaat zaterdagochtend in Studio De Witt in gesprek met de Dordtse fotograaf Lo...