Dordrecht, Netherlands

Commissaris praat met raad over opvolging Brok

Alle fractievoorzitters uit de gemeenteraad zijn door de commissaris van de koning uitgenodigd voor een gesprek over de opvolging van de burgemeester. De bijeenkomst vindt plaats op 25 januari.
Peter Tromp | 13 januari 2017 11:33 | Aangepast op 13 januari 2017 11:33
De commissaris benoemt een waarnemend burgemeester. Hij wil van de fractievoorzitters horen hoe lang die tijdelijke invulling moet duren.

Naar verwachting praat de commissaris van de koning op een latere datum ook nog met de leden van de gemeenteraad. Dan zal het gaan over de te volgen procedure voor de nieuwe burgemeester. Die wordt benoemd door de Kroon. Dat gebeurt op advies van de commissaris. Hij rapporteert aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister zet de benoemingsprocedure in gang.

Burgemeester Arno Brok neemt eind februari afscheid als eerste burger van Dordrecht. Begin maart wordt hij geïnstalleerd als commissaris van de koning in Friesland.

Inmiddels wordt druk gespeculeerd over de opvolging. Dat gebeurde ook voorafgaand aan de benoeming van de huidige burgemeester, maar de naam Arno Brok werd toen niet genoemd.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente afgelopen dinsdag zoemde de naam rond van Govert Veldhuijzen. Maar de oud-wethouder van Dordrecht en gedeputeerde in Zuid-Holland zegt het niet te gaan doen. Veldhuijzen is de komende maanden nog waarnemend burgemeester in Gorinchem. Ook de huidige loco-burgemeester Piet Sleeking zou gezegd hebben niet in de race te zijn.

Toevallig is oud-burgemeester van Alblasserdam Bert Blase nog op zoek naar een baan. Hij lijkt goede papieren te hebben met ruime politieke en bestuurlijke ervaring in de Drechtsteden. Zo was hij onder meer directeur en vice-voorzitter van de Drechtsteden en naast eerste burger van Alblasserdam ook waarnemend burgemeester van Hardinxveld-Giessendam. Tot dit jaar was hij sinds 2014 waarnemend burgemeester in Vlaardingen.

Lees ook

Schade en letsel bij botsing

Het moet een flinke klap geweest zijn afgelopen zondag. Op het kruispunt van de aansluiting N3 met d...

Overvolle koelkasten in restaurants voor kerst, maar wat nu?

Een strengere lockdown zorgt ervoor dat restaurants weer snel moeten schakelen naar andere manieren ...

Meer bezoekers voor Dordrechts Museum dan vorig jaar

Het Dordrechts Museum heeft dit jaar 56 duizend bezoekers ontvangen. Dat is bijna zesduizend meer da...

Vuurwerkhandelaar Pap vermijdt confrontatie nieuwjaarsnacht en gaat op vakantie

De politie heeft maandagochtend naar buiten gebracht niet actief te handhaven op mensen die tijdens ...

Kappers gaan demonstreren, maar niet in Dordt

Door heel Nederland gaan donderdag 30 december kappers demonstreren. Doel: extra coronasteun en het ...

12-jarige Ezechiel speelt orgel en ging viral: “Gelukkig zijn de buren doof”

In het jaaroverzicht van het Jeugdjournaal zit de 12-jarige Dordtenaar Ezechiel Vuijk. Hij houdt nam...