Dordrecht, Netherlands

Commissaris praat met raad over opvolging Brok

Alle fractievoorzitters uit de gemeenteraad zijn door de commissaris van de koning uitgenodigd voor een gesprek over de opvolging van de burgemeester. De bijeenkomst vindt plaats op 25 januari.
Peter Tromp | 13 januari 2017 11:33 | Aangepast op 13 januari 2017 11:33
De commissaris benoemt een waarnemend burgemeester. Hij wil van de fractievoorzitters horen hoe lang die tijdelijke invulling moet duren.

Naar verwachting praat de commissaris van de koning op een latere datum ook nog met de leden van de gemeenteraad. Dan zal het gaan over de te volgen procedure voor de nieuwe burgemeester. Die wordt benoemd door de Kroon. Dat gebeurt op advies van de commissaris. Hij rapporteert aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister zet de benoemingsprocedure in gang.

Burgemeester Arno Brok neemt eind februari afscheid als eerste burger van Dordrecht. Begin maart wordt hij geïnstalleerd als commissaris van de koning in Friesland.

Inmiddels wordt druk gespeculeerd over de opvolging. Dat gebeurde ook voorafgaand aan de benoeming van de huidige burgemeester, maar de naam Arno Brok werd toen niet genoemd.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente afgelopen dinsdag zoemde de naam rond van Govert Veldhuijzen. Maar de oud-wethouder van Dordrecht en gedeputeerde in Zuid-Holland zegt het niet te gaan doen. Veldhuijzen is de komende maanden nog waarnemend burgemeester in Gorinchem. Ook de huidige loco-burgemeester Piet Sleeking zou gezegd hebben niet in de race te zijn.

Toevallig is oud-burgemeester van Alblasserdam Bert Blase nog op zoek naar een baan. Hij lijkt goede papieren te hebben met ruime politieke en bestuurlijke ervaring in de Drechtsteden. Zo was hij onder meer directeur en vice-voorzitter van de Drechtsteden en naast eerste burger van Alblasserdam ook waarnemend burgemeester van Hardinxveld-Giessendam. Tot dit jaar was hij sinds 2014 waarnemend burgemeester in Vlaardingen.

Lees ook

Enorme drukte op Rommeldam 2022: "Veel te veel keus!"

Je zou het bijna vergeten, maar het was dit weekend ook weer tijd voor Rommeldam. De bekendste romme...

Scholieren Zuid-Holland Zuid zijn gelukkiger dan hun leeftijdsgenoten

Middelbare scholieren uit de regio Zuid-Holland Zuid voelen zich gemiddeld beter dan hun leeftijdsge...

En dat is twee! Visarenden in Biesbosch verwelkomen weer een jong

Na het eerste is ook het tweede ei van de visarenden in de Biesbosch uitgekomen. Dat heeft boswachte...

Een nieuw CAO voor metaal- en techniekarbeiders

Het afgelopen half jaar kwamen ze al vaker in het nieuws: de metaal- en techniekarbeiders. Na vijf m...

Overleven in inflatietijd: Mia Hansen vreest de zomervakantie

"Dit heb ik als klein meisje op Curaçao geleerd van mijn moeder. Bij ons mocht iedereen aan tafel. ...

Surinaamse straat vernoemd naar ASz-chirurg Mahabier

Van 1990 tot 2014 was hij toonaangevend chirurg in het Albert Schweitzer ziekenhuis en één van de ...