Dordrecht, Netherlands

Cultureel Platform moet overleg tussen instellingen bevorderen

Dordrecht kent een rijke culturele sector, maar welke instelling doet nu eigenlijk wat? En hoe kunnen organisaties elkaar aanvullen? Om dat duidelijk te krijgen, stelt het College van Burgemeester en Wethouders voor om een Cultureel platform op te richten. Daarin moeten culturele instellingen en de gemeente plaatsnemen en met elkaar het gesprek aangaan.
Marjolein Vos | 2 februari 2021 17:05 | Aangepast op 2 februari 2021 17:05
“Met het organiseren van een Cultureel Platform en een Netwerk Amateurkunst brengen we de actieve organisaties op het gebied van cultuur in de stad bij elkaar,”zo schrijft het College in een voorstel aan de gemeenteraad. “Om elkaar te kennen en te vinden, informatie uit te wisselen en initiatieven en samenwerking te bevorderen. Daarmee geven we een impuls aan het culturele klimaat en de programmering in Dordrecht.”



Met het oprichten van het platform komt het college naar eigen zeggen tegemoet aan de vraag van de raad zelf. Tijdens de behandeling van de nota 'De kracht van cultuur, voor en door iedere Dordtenaar' vroegen verschillende leden de wethouder te onderzoeken of het mogelijk was zo'n platform op te zetten. Naast een overlegorgaan voor culturele instellingen wil het College ook een soortgelijk platform opzetten voor voor amateurkunstorganisaties, onder de naam Netwerk Amateurkunst.


Meer overleg en kruisbestuiving

Voor de overleggen worden in ieder geval alle organisaties uitgenodigd die een structurele subsidie van de gemeente ontvangen. Maar daarnaast moeten er ook andere instellingen ook af en toe kunnen aansluiten om over bepaalde thema's te praten. “Om te voorkomen dat het cultureel platform ontaardt in een Poolse landdag kunnen op thema of per discipline ook werkgroepjes ontstaan die hun conclusies terugkoppelen aan het platform,” stelt het College voor.


Het idee is om twee keer per jaar te vergaderen. Het Platform en het Netwerk moeten vorm krijgen onder leiding van een cultuurmakelaar die vanaf maart aan de slag gaat voor de gemeente. “De cultuurmakelaar heeft immers (ook) de taak om verbindingen te leggen en initiatieven te ondersteunen en daardoor de cultuurparticipatie in de stad te bevorderen.”


Volgens het college hoeft de knip niet getrokken te worden voor het opzetten van de organen; er zijn geen extra kosten aan verbonden. Woensdagavond wordt het voorstel in de commissievergadering besproken.

Meest gelezen

Meisje gewond na aanrijding lijnbus

Redactie Streek 56 | 11 jul 2025 09:01

Big Rivers van start: zo zag de drukke eerste festivalavond eruit

Corrado Francke | Stijn van der Poel | 12 jul 2025 08:00

Lees ook

Meer cruises op komst, maar: ‘We zijn niet alleen een parkeerplaats voor de molens’

De gemeente Dordrecht gaat in zee met cruiseschipmaatschappij Viking om meer riviercruiseschepen naa...

Bomvolle binnenstad bij jubileumeditie Big Rivers: 'Dordrecht op z'n mooist'

Moe maar voldaan kijkt de organisatie van Big Rivers terug op drie dagen feest in Dordrecht. Tevrede...

Gemeente plaatst camera bij huis na explosie

Bij een huis in Zwijndrecht waar vorige week een explosie is geweest, is een mobiele camera geplaats...

Zwijndrecht kapt met spoed bomen vanwege besmettelijke ziekte

De gemeente Zwijndrecht kapt deze week met spoed een aantal bomen. De iepen hebben de zogeheten besm...

Robert de Heer volgt Rik van der Linden op als Dordtse lijsttrekker CU-SGP

Het duurt nog even tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen, maar de Dordtse ChristenUnie-SGP-fract...

Drie overlastgevers opgepakt in Hendrik-Ido-Ambacht

De politie heeft vrijdagavond laat drie mensen aangehouden op de Sophiapromenade in Hendrik-Ido-Amba...